Hirdetés

100 millió gigabit másodpercenként - az új Guiness rekord

|

Az Alcatel-Lucent fejlesztőinek sikerült megdönteni a világrekordot: szinte elképzelhetetlen sebességet produkáltak.

Hirdetés

Egyenként 100 gigabit sávszélen, 155 lézer küldte az adatcsomagokat Franciaországból New Yorkba, ezzel az Alcatel-Lucent mérnökei áttörték az eddig jegyzet adatátviteli korlátokat, rekordot írtak, és elérték az eddig álomnak titulált 100 petabit/másodperc/kilométert.

Hivatalos sajtóközleményben büszkélkedett az Alcatel-Lucent, hogy a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó mellékágazatuk, a Bell Labs tesztlaborjában új adatáramlási és átviteli rekordot sikerült felállítaniuk, s ezzel elérték és áttörték a 100 petabit/s/km-es sebességet. A francia mérnökök egyéni hasonlattal is éltek: 400 dvd anyagát továbbították tulajdonképpen 1 másodperc alatt, 7000 kilométeres távolságra – ami így olvasva is hátborzongató.

Az eddigi leggyorsabb sebességre a tenger alatti gerinchálózat, s bizonyos leágazásai voltak képesek – ennek az adatátvitelnek többszörösét, egészen pontosan a tízszeresét volt képes produkálni a Wavelength Division Multiplexing technológia, amelyen hosszabb ideje dolgoztak már. Az adatokat – mint ahogy már feljebb is említettük – 155 darab, egymástól különálló és külön frekvencián üzemelő lézer továbbította át a bázisállomásra, egyenként 100 gigabitet produkálva sebességként.

A jövőre nézve teljesen indokoltnak látszik a sávszélesség, ezáltal a sebesség növelése – akár a háztartásokban is – hiszen az egyre növekedő felhasználószám mellett külön igény van a nagy sebességű kapcsolatra, például az online streamek, videok térhódítása végett.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)