Hirdetés

8450 játékipari dolgozó vesztette el állását

|

A pénzügyi és gazdasági világválság vámot szedett a videójáték iparon is, ami számos stúdió bezárását jelentette a gyakorlatban.

Hirdetés

Egy független piaci elemző, bizonyos Wanda Meloni arra a megállapításra jutott, hogy 2008 júliusa óta nem kevesebb, mint 8450 játékfejlesztő került az utcára. Ez a szám a szakembereket takarja, tehát nem a leépítések során elbocsátott, és a stúdióbezárások miatt állásukat vesztett takarító, őrző-védő, portás, stb. munkaköröket betöltő egyének nem szerepelnek benne.



Ehhez a Game Developer Research 2008-as, az összes észak-amerikai játékfejlesztőcsapatot érintő összeírását vette alapul. Meloni állítása szerint az elbocsátási hullám Észak-Amerikát érintette a legérzékenyebben, hiszen csak a térségben kb. 6300 szakember veszítette el állását. A fennmaradó rész Ázsia és az Egyesült királyság állástalanná vált játékipari szakembereit takarja. Érdekes módon a kontinentális Európa, Ausztrália, és az iparban kevésbé jelentős Latin-Amerika, továbbá Afrika fejlesztőcsapatairól egyetlen szó sem esik.



Meloni szerint elszomorító, hogy az észak-amerikai térség ilyen irányúltságú szakembereinek 12 százaléka maradt állás nélkül, de ezzel egyidőben engedi felcsillanni a reménysugarat is. 6300 tehetség vár lehetőségre, akar dolgozni, s biztos, hogy fog is, ami új fejlesztőcsapatok születését hozza magával, s egy úgy, kreativitással, látnoki erővel, újító szándékkal megáldott irányvonal kialakulását jelentheti, amit Játékos Reneszáns Mozgalomnak (Gaming Renaissance Movement) nevezett.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)