Hirdetés

A Disco Elysium írója bepereli a játék mögött álló stúdiót

|

Tovább mélyül a befektetők és az eredeti alkotók közötti konfliktus.

Hirdetés

Amikor egy játéknál csak az olykor-olykor megakadó szinkront és a kissé túl gyakran felbukkanó töltőképernyőket tudjuk negatívumként felróni, akkor már tudható, hogy egy zseniális művel van dolgunk. Pontosan így volt ez a 2019-ben megjelent Disco Elysiumnál, amely instant az egyik kedvenc RPG-nk lett, később pedig több rangos díjat is bezsebelt.

Az elmúlt hónapban azonban szomorú fordulatot vett a játék utóélete, amikor Martin Luiga,  a Disco Elysium mögött álló Studio ZA/UM alapítója bejelentette, hogy ő, a fejlesztést vezető és írói feladatokat is ellátó Robert Kurvitz, valamint az író Helen Hindpere és a művészeti igazgató Aleksander Rostov már nincsenek a csapatnál, egyúttal feloszlatva az annak szellemi hátországát adó ZA/UM Művészeti Kollektívát is.

Hirdetés

Az egyébként kifejezetten kacifántos történet mögött lényegében az eredeti alkotók és a befektetők között kialakult nézetkülönbségek állnak, ami most új szintre lépett azzal, hogy észt bírósági dokumentumok tanúsága szerint Robert Kurvitz beperelte a Studio ZA/UM-ot a saját cégén, a Telomer OÜ-n keresztül - számolt be róla a Tech News Space.

A beadvány alapján a Telomer "információkat és dokumentumokhoz való hozzáférést" követel, ami sejtések szerint arra utalhat, hogy a játék világát eredetileg megálmodó Kurvitz megpróbálhatja visszaszerezni a Disco Elysium IP jogait a Studio ZA/UM-tól. Ezzel a narratívával ért egyet a ZA/UM kollektíva feloszlatását bejelentő Luiga is, aki a Kotakunak nyilatkozva elmondta, hogy egyébként nincs tisztában a per hátterével, és nem is kíván belefolyni az ügybe.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Cikkünk írásáig a Studio ZA/UM nem kommentálta az eljárást, így csak a cég korábbi nyilatkozatát ismételhetjük, mely szerint a Disco Elysium fejlesztése továbbra is közösségi erőfeszítéssel zajlik, s hogy jelenleg a következő projektjük elkészítésére koncentrálnak. A háttérben zajló szervezkedésre utal ugyanakkor, hogy a Rock Paper Shotgun szerint a ZAUM UK LTD néven bejegyzett stúdió tavaly kinevezett vezetője, Ilmar Kompus ebben a hónapban létrehozott egy teljesen új üzleti entitást "ZAUM STUDIO LTD" néven.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)