Hirdetés

A Nintendo keményen nekiment az emulátornak, amivel 4K-ban tolhatjuk a Zeldát

|

Ismét lecsaptak a Nintendo ügyvédei, beperelték az egyik népszerű emulátor készítőit.

Hirdetés

Amennyire ártatlan, családbarát arcot mutatnak a Nintendo játékai, a mögöttük álló japán óriás épp annyira könyörtelen, ha a szellemi tulajdonjogai megvédéséről van szó, ez az agresszív álláspont pedig az egyébként szürke zónának számító emulátorokra is kiterjed, amelyeknek újra és újra hadat üzen a vállalat.

Legutóbb annak kapcsán írtunk erről, amikor a Nintendo a Dolphin nevű programot szedette le a Steamről, most pedig egy másik közkedvelt megoldás, a Switch játékokat futtató Yuzu emulátor került a vállalat célkeresztjébe.

Elsőként a veterán játékújságíró, Stephen Totilo hívta fel rá a figyelmet, hogy a japánok nemrég keresetet nyújtottak be a Yuzu mögött álló csapat ellen, a program terjesztésének leállítását és kártérítést követelve. 

Hirdetés

A Nintendo azzal vádolja a fejlesztőket, hogy egy meghackelt Switch konzol segítségével fértek hozzá a játékokhoz, amelyekről legalább egy másolatot készítettek, megsértve ezzel a digitális szerzői jogokról szóló 1998-as törvényt, vagyis a DMCA-t.

Az anyagi károk illusztrálására a vállalat a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom tavalyi, megjelenés előtti kiszivárgását hozta fel példaként. A kalózverzióból a japánok szerint több mint egymillió példányt töltöttek le az emberek, ebben az időszakban pedig megduplázódott a támogatók száma Yuzu Patreonján. (Ahogy arról akkoriban beszámoltunk, az emulátor fejlesztői csak egy nappal a hivatalos rajt után hívták fel rá a figyelmet, hogy a szoftverük alkalmas a játék PC-s futtatására, akár 4K 60 fps mellett).

Az ügy azért szomorú, mert a Yuzuhoz hasonló emulátorok lehetővé teszik, hogy a közönség az öregecske Switchénél lényegesen erősebb hardveren, az eredetinél jobb minőségben élvezzék a Nintendo játékait, ugyanakkor érthető a kiadó álláspontja is, hiszen védenie kell magát és bevételeit. A kérdés most az, hogy a Nintendónak sikerül-e bizonyítania, hogy a készítők valóban megsértették a szerzői jogokat a program fejlesztésekor.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)