Hirdetés

A teljes Mortal Kombat sztori - összefoglaljuk a széria eddigi történetét

|

A Mortal Kombat 1 teljesen újragondolja a széria idővonalát, de nem árt tisztában lenni az idáig vezető úttal sem.

Hirdetés

Mortal Kombat: Deadly Alliance

A következő rész, vagy is a Mortal Kombat: Deadly Alliance azzal indul, hogy Shinnok amulettjével Quan Chi végül meg tud szökni a Netherrealmről. Ezt követően pedig rábukkan a sárkánykirály, Onaga mumifikálódott hadseregére egy sírban. Fel akarja támasztani ezt a hatalmas hadsereget, ennek érdekében pedig szövetségre lép a másik nagy varázslóval, Shang Tsunggal. Támogatásáért cserébe azt ajánlja neki, hogy végtelen lélekkel ajándékozza meg, így a mágus halhatatlanná válhat. Az alkura rábólintó Shang Tsung lelkeket pakol a sárkánykirály halott harcosainak testébe, és nagyon úgy fest, hogy egy ilyen sereg ellen senkinek sincs esélye. Két harcost mégis potenciális fenyegetésnek tartanak, ezért a varázslók végezni akarnak Liu Kanggel, valamint Shao Kahnnal is is. Egészen egyszerűen eltörik Liu Kang nyakát, és nagyon úgy fest, hogy sikerül megölniük Shao Kahnt is - később kiderül, hogy csak egy klónt tettek el lába alól. Raiden arra kéri az ősi isteneket, hogy avatkozzanak közbe, mert Quan Chi és Shang Tsung szövetsége veszélyt jelent az összes birodalomra. Erre azonban az istenek nem hajlandók. Raiden begurul, köszöni szépen, nem akar tovább ősi isten maradni, és visszamegy a Földre, hogy újra összeszedje a hősöket. A harcokban Jax, Sonya, Kung Lao és a frissen feltámasztott Johnny Cage is életét vesztette, még Raiden sem tudta legyőzni Quan Chi és Shang Tsung párosát.

Mortal Kombat: Deception

A Mortal Kombat: Deception elején rögtön azt láthatjuk, ahogy a halálos szövetség, vagyis Quan Chi és Shang Tsung  tervei valóra válnak, tényleg feltámasztják a sárkánykirály seregét. Ekkor egymás ellen fordulnak, de szembesülniük kell azzal, hogy tetteik következményeként maga a király, Onaga is visszatért az élők közé. Onaga célja nem más, mint egyesíteni a kamidogut, vagyis a hat birodalmat, és visszahozni a One Beinget. A játék Konquest módjában egy Shujinko nevű harcost irányítva össze is szedjük szépen Onagának a kamidogukat - a sárkánykirály csúnyán átveri Shujinkót, a férfi nyilván nem az összes birodalom elpusztításában akar segíteni. Shujinko gyerekkorától fogva arról álmodott, hogy egyszer Shang Tsung ellen harcolhat. Ennek érdekében ki akarta tanulni a létező összes harci technikát, és be is járta a birodalmakat a tudás megszerzéséért. A Konquest módban először a fiatal Shujinkó felett vehetjük át az irányítást, a játék végére azonban annyi idő telik el, hogy már egy ősz, aggastyán harcos válik a főhősből.

Hirdetés

De kanyarodjunk is vissza a fő vonalhoz. Raiden megpróbálta Quan Chi és Shang Tsung segítségével legyőzni a sárkánykirályt, de hárman sem voltak ellenfelek a számára. A villámisten végső elkeseredésében összegyűjtötte minden erejét, és egy hatalmas robbanást idézett elő, ami mindenkit megölt a környéken... kivéve magát Onagát. A sárkánykirály feltámasztotta a halott hősöket, és agymosott szolgaként maga mellé állította őket. Raiden kicsivel távolabb tért vissza az élők soraiba, viszont alaposan megváltozott. Immár vörösen izzottak a szemei, és jóval kegyetlenebbé vált, mint korábbi önmaga. Mindenáron meg akarta védeni a Földet, többé nem számított, mit kell ezért esetleg megtennie. Rögtön fel is támasztotta Liu Kanget egy lélektelen zombiként. Az előbb említett Shujinko kapott egy különleges képességet anno a sárkánykirálytól: le tudja másolni bárki harci stílusát, ha összecsap vele. Mivel évtizedeken át gyakorolta ezt az erőt, jelenleg ő a Föld egyik leghatalmasabb harcosa. Miután megtudja, hogy Onaga az orránál fogva vezette, bosszút esküszik, és végül sikerül is legyőznie a sárkánykirályt. Nightwolf segítségével a Netherrealmre száműzik Onaga lelkét.

Mortal Kombat: Armageddon

A Mortal Kombat: Armageddon egy izgalmas felütéssel indít: a Mortal Kombat széria harcosai mostanra olyan erőssé váltak, hogy erejük már a valóság szövetének szétszakadásával fenyegetett, ezt pedig remekül mutatta az is, hogy ezen a ponton ember legyen a talpán, aki képes megnevezni az összes játszható karaktert, olyan sokan voltak. Ha továbbra is folynak a harcok, akkor egészen egyszerűen megbomlik a valóság és bekövetkezik a világvége. Az a világvége, aminek a régmúltban egy edeniai varázslónő, Delia már a tanúja volt a jövőbe pillantva. Delia nyilván el akarta kerülni ezt, ezért férjével, Argusszal, az ősi istenek egyikével felépítettek egy piramist, ahol az utolsó nagy harcnak le kell zajlania, fiaikat, Tavent és Daegont pedig fura hibernációba helyezték, hogy ott várjanak, amíg el nem jön el az ő idejük. A világvége elkerülésének érdekében Tavennek és Daegonnak egy Blaze nevű elementált kell majd legyőznie.

Most azonban vissza is ugorhatunk az Armageddon eseményeihez, ahol a jók és rosszak hatalmas serege egymást püfölte, amikor hirtelen egy lángoló tetejű piramis emelkedett ki a földből. Igen, ez Delia piramisa volt, a csúcsán pedig ott állt maga Blaze, aki kihívta a harcosokat. Nyilván semmi esélyük sem volt ellene. Csak hogy még rosszabb legyen minden, Taven és Daegon nem egyesítették az erejüket, inkább egymás ellen fordultak, miután megtudták, hogy aki legyőzi Blaze-t, maga is ősi istenné változik. Végül Taven kerekedett felül fivérén, de nem akart egyből Blaze ellen fordulni, előbb ki szerette volna deríteni, miért épp nekik kell megharcolniuk az elementállal. Blaze elmondta neki, hogy a testvérek közül csak az egyik győzheti le őt, és a világ sorsa attól függ, hogy Taven vagy Daegon diadalmaskodik-e Blaze felett. Halála esetén vagy az életét, vagy a hatalmát veszíti el az összes harcos. Bármennyire is baljóslatúan hangzik, ebből semmi sem lett, mivel visszatért a régi főgonosz, Shao Kahn, és ő volt az, aki diadalt aratott Blaze felett. Ráadásul Shao Kahn ezen a ponton minden más szereplőnél hatalmasabbá vált, így Raidennek szemernyi reménye sem maradt, hogy legyőzze, mindössze annyit tehetett, hogy üzenetet küldött múltbéli énjének, mielőtt Shao Kahn végzet vele. Az üzenet így szólt: "neki kell győznie".

Mortal Kombat (2011)

El is érkeztünk a széria első rebootjához, vagyis a 2011-es Mortal Kombathoz. Visszaugrottunk az időben a legelső, 1992-es Mortal Kombat idejére, újra azon a bizonyos tornán járunk Shang Tsung szigetén. Raiden megkapja jövőbéli énjének üzenetét, de nem tudja azt értelmezni, nem világos, kinek is kellene győznie. Egy ideig minden pontosan ugyanúgy zajlik, mint az első három játékban, vagyis Liu Kang megnyeri a tornákat, Shao Kahn feltámasztja Sindel királynőt, és elindítja invázióját a Föld ellen. Vannak persze változások is: Smoke ezen az idővonalon például nem válik kiborgá, helyette Sub-Zero öccsét, Kuai Lianget gépesítik. Johnny Cage is jobban jár, mint az eredeti játékokban, itt nem hal meg az invázió kezdetén. Kitana mellől viszont elpártol a szerencse, őt Sindel öli meg, akivel pedig saját magát is feláldozva Nightwolf végez. Raiden ezen a ponton megérti, mit jelent a "neki kell győznie" üzenet. Shao Kahn csak akkor foglalhatja el jogosan a Földet, ha megnyer tíz egymást követő Mortal Kombat tornát. Erről jelenleg szó sincs. Liu Kanget azonban nem érdekli az új terv, ő csak bosszút akar állni. Raiden megpróbálja megfékezni a fiatal harcost, de végül sajnálatos módon megöli őt. A játék végén Shao Kahn épp lecsapna pörölyével Raidenre, amikor megjelennek az ősi istenek, akik nem engedik, hogy Kahn a szabályokat átrúgva olvassza egybe az Earthrealmet és az Outworldöt, ezért Raident győzelemhez segítik. Ezen a ponton bukkan fel Quan Chi és Shinnok, akik azt tervezik, hogy a nagy harc után legyengült birodalmak ellen vonulnak. Külön szerencse a számukra, hogy annyi remek harcos elhullott most a csatában, mivel Quan Chi képes feltámasztani őket.

Mortal Kombat X

A játékok idővonala szerint két évvel később ez a terv beérni látszik. Shinnok seregeit azok a feltámasztott harcosok vezetik, akik az előző részben veszítették életüket. Első körben Shinnok a Földet akarja elpusztítani, és nem halad rosszul. Johnny Cage, Sonya Blade, Kenshi, valamint természetesen Raiden, illetve a villámisten testvére, Fujin igyekeznek megfékezni őt. A harc közben Shinnok megpróbálja megölni Sonyát, Johnny viszont a nő segítségére siet, és ekkor felébrednek eddig rejtett természetfeletti hatalmai. Sikerül elég ideig elvonnia Shinnok figyelmét ahhoz, hogy Raiden megszerezze az ősi isten amulettjét, amibe be is zárja az entitást. Quan Chi hozza a szokásos formáját, és elmenekül. A hősök követik őt, és a feltámasztott, gonosszá változtatott harcosok közül sikerül újra embert varázsolniuk Sub-Zeróból, Scorpionból és Jaxből. De Quan Chi megint kicsúszik a markukból. A háború után Johnny és Sonya összeházasodnak, születik egy lányuk, Cassie. Sub-Zero megöli Sektort és újjáépíti a Lin Kuei klánt. Scorpion hasonlóan tesz, újjáalapítja a Shirai Ryu klánt. 20 évvel később immár az idősebb Johnny Cage-et láthajtuk, ahogy épp bevetésre viszi a hősök új generációját. Köztük saját lányát, Cassie Cage-et, Jax gyermekét, Jacqui Briggset, Kung Lao unokatestvérét, Kung Jint, valamint a Shirai Ryu klán egyik ifjú harcosát, Takeda Takahashit. A csapatnak az Outworldön kell rendet tennie, mivel itt épp polgárháborús helyzetek uralkodnak a korábbi vezető, Mileena, valamint a hatalom jelenlegi birtokosa, Kotal Kahn között. Kotal mellé állnak, legyőzik Mileenát, akit a császár ki is végeztet. Mileenánál volt Shinnok amulettje, ez most Kotalhoz kerül. Cseppet sem bízik a földiekben, elfogja őket, pedig nem miattuk kellene aggódnia Kotalnak. Kiderül ugyanis, hogy a császár jobbkeze, a rovarszerű Kytinn fajba tartozó D'Vorah valójában végig Quan Chinek dolgozott. El is lopja az amulettet. A fiatal hősöknek sikerül megszökniük, és figyelmeztetik a többieket a veszélyre. Jax vezetésével legyőzik Quan Chit, akit egy földi menekülttáborba szállítanak. A varászlót itt megtámadja Scorpion, akinek még mindig akad elrendeznivalója vele. A nagy kavarodást kihasználva azonban megjelenik D'Vorah, aki átadja az amulettet Quan Chinek. Még pont marad annyi ideje, hogy a varázstárgy segítségével kiszabadítsa Shinnokot, mielőtt Scorpion lecsapja a fejét. A végső nagy csatában a démoni lénnyé változó Shinnokot nem más, mint az ifjú Cassie Cage győzi le. A játék végén Raiden ugyan meg tudja tisztítani a Föld életeszenciáját, amit Shinnok rontott meg, de ennek hatására ő is átváltozik. Pontosan az a Dark Raiden válik belőle, mint akit az eredeti játékokban is megismerhettünk. 

Mortal Kombat 11

A Mortal Kombat 11 több téren is emelte a tétet, behozott például egy új fajt a halhatatlan lények sorába, megismerhettük az ősi isteneknél is hatalmasabb titánokat. Közülük került ki a játék új főgonosza, Kronika, aki nem mellékesen Shinnok anyja. Mivel Raiden megölte a fiát, és úgy érzi, felborítja a jó és gonosz közötti örök egyensúlyt, Kronika egészen egyszerűen ki akarja törölni a villámistent az idővonalról. Két évvel a Mortal Kombat X eseményei után immár Cassie Cage a különleges erők új vezetője. Őt és a többi harcost Dark Raiden figyelmezteti arra, hogy a Netherrealm jelenlegi uralkodópárosa, az élőhalott Liu Kang és Kitana meg akarja támadni a Földet. A különleges erők ennek megakadályozásának érdekében a megelőző csapás mellett döntenek, és ők támadják meg a Netherrealm sötét katedrálisát. Komoly harcok folynak, melyek végén Sonya Blade saját magát is feláldozva felrobbantja a katedrálist. Kronika megjelenik Liu Kang és Kitana előtt, majd szövetségre is lép velük azért, hogy közösen létrehozzanak egy új idővonalat. Egy olyan idővonalat, melyben Raiden már nem létezik. Kronika töréseket idéz elő az időben, melyeken keresztül múltbéli karakterek lépnek át a jelenbe. Közöttük van Liu Kang, Kung Lao, Kitana, Sonya, Jax, Johnny Cage, Jade és az a Raiden, aki elszörnyülködve látja, mivé vált jövőbéli énje, Dark Raiden, aki most eltűnt az idővonalról. Kronika jelenkori csapata is elég erős, de azért a múltból még elhozza maga mellé Shao Kahnt, Skarletet, Noob Saibotot, Kanót, Erron Blacket, Kabalt, Scorpiont, Sektort és Cyraxet. Ráadásul Frost épp most érezte a megfelelőenk a pillanatot, hogy újra a kiborggá válás irányába terelje a Lin Kuei klánt. Magát is géppé változtatja, és a klántagokkal is így tesz, mielőtt beállnának Kronika seregébe.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Pörgessük fel kicsit az eseményeket: Shao Kahn és Kotal Kahn egymás között készülnek eldönteni, kié legyen a császári trón. Shao eltöri Kotal gerincét, ekkor azonban megjelenik a harcosokat vezetve Kitana, aki legyőzi és megvakítja Shao Kahnt. A megnyomorított Kotal Kahn őt nevezi ki az Outworld új uralkodójának. A dolgok közben nem alakulnak jól: az egyik ősi isten, Cetrion elárulja és meggyilkolja az összes többi istenséget. Ő ugyanis nem más, mint Kronika lánya. A hősök megszerzik a lelkek koronáját, egy varázstárgyat, ami nélkülözhetetlen Kronika legyőzéséhez. Közben a jelenkori Scorpion meghal, a múltbéli pedig átáll a jófiúk oldalára, de nekünk robognunk kell tovább a sztoriban, mivel épp olyan izgalmak történnek, mint Raiden immár harmadik elborulása. Igen, a villámok istene megint enged a haragjának. Megküzd a fiatal Liu Kanggel, de szerencsére ezúttal nem torkollik mindez tragédiába. A végső nagy csatában Kronika erődjében legyőzik a titán csatlósait. Az élőholt Liu Kang elszívja fiatal énje erejét és hívja ki Raident. Miközben csépelik egymást, a villámisten rádöbben, Kronika terve mindvégig az volt, hogy ők ketten egymás ellen harcoljanak, ne pedig szövetségesként egymás oldalán. Úgy dönt, harc helyett inkább összeolvasztja az erejét Liu Kanggel. Az így létrejövő új istenség nem más, mint Liu Kang, a tűzisten. Az utolsó harcban Kronika egészen a mezozoikum koráig pörgeti vissza az idő kerekét. Itt csap össze a tűzistennel, aki feülkerekedik rajta. Liu Kang ezt követően találkozik az immár halandó Raidennel találkozik, aki rábízza a Föld védelmezését, de az új kötelesség mellé új képességet is kap a tűzisten: mamipulálhatja az időt.

Mortal Kombat 11: Aftermath 

Ilyen sem volt még, de most egy kiegészítőről fogunk mesélni. A Mortal Kombat 11 sztoriját ugyanis az Aftermath DLC szőtte tovább. A DLC elején Liu Kang és tanácsadója, a halandó Raiden épp az idő nagy homokóráját tanulmányozzák, és próbálják megfejteni az időmanipuláció rejtelmeit, amikor a semmiből három alak bukkan fel előttük. Shang Tsung, Fujin és Nightwolf lép elő egy portálból, ők eddig az ürességbe voltak zárva, mivel nem voltak hajlandók segíteni Kronikának. Azt mondják a tűzistennek, hogy nem használhatja a homokórát Kronika koronája nélkül, különben elpusztítja az egész idővonalat. Csakhogy az említett ereklye megsemmisült. Raiden és Liu Kang nem nagyon bíznak meg Shang Tsungban, de végül csak visszaküldik őt, Fujint és Nightwolfot a múltba, hogy szerezzék meg a koronát. Abba az időpontba érkeznek meg, mikor Kitana épp Shao Kahn ellen harcolt a kolosszeumban. Ekkor Shang Tsung tanácsára feltámasztják Sindel királynőt. Nagy nehezen sikerül megszerezniük a koronát. Sindel visszatér az Outworldre, Fujin és Shang Tsung pedig elviszi a koronát Raidennek. A villámisten itt épp Shinnok amulettjének hatása alatt áll, így agresszívvá válik, és megtámadja a varázslót. Fujin avatkozik közbe, a két testvér egymással is megharcol. Raiden rájön, hogy mit tesz vele amulett, ezért elhatározza, hogy soha többé nem fogja használni. Ekkor azonban megjelenik Kronika, aki mindenkit megdermeszt az időben, kivéve Shang Tsungot, Raident és Fujint. Közli az istenekkel, hogy nem bízhatnak meg Shang Tsungban, aki végül ellenük fog fordulni, ők azonban úgy felelnek, hogy ha ez tényleg megtörténik, akkor legyőzik a varázslót. Sindel közben szerelmeként üdvözli az Outworldön Shao Kahnt. Ennek a Sindelnek ugyanis meg nem állították vissza az emlékezetét, ezért teljesen a császár befolyása alatt áll. Sindel és Shao Kahn is maguknak akarják persze a koronát. Nagy csata kezdődik, melynek kellős közepén Raiden arra kéri Fujint, hogy adja át neki a koronát. A szélisten csak későn döbben rá, hogy ez igazából a Raiden formájában megjelenő Shang Tsung. Igen, a varázsló tényleg elárulta a csapatot. Shang Tsung megszerzi a koronát, és ennek az erőnek a birtokában senki sem bizonyul számára méltó ellenfélnek. Könnyedén legyőzi az összes hőst és gonosztevőt, akiknek a lelkét mind-mind magába szívja. Ugyanez lesz Kronika sorsa is. Ekkora jelenik meg az idő kezdetéről érkező tűzisten, Liu Kang, aki mindvégig pontosan tudta, mi Shang Tsung terve, de nem avatkozott közbe, mivel biztosítani akarta azt, hogy a korona épségben maradjon. Elkezdődik a legvégső harc, melyben a tűzisten diadalmaskodik. 

Itt tart tehát jelenleg a Mortal Kombat széria története, a Mortal Kombat 1 azonban minden eddiginél nagyobb változásokat hoz, a rebootban ugyanis minden alapvetés borul, hiszen a Föld új védelmezője, Liu Kang, a tűzisten teljesen átírta az egész idővonalat.

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)