Hirdetés

A Ubisoft alkalmazottai is csatlakoztak az Activision Blizzard tiltakozó dolgozóihoz

|

A zaklatási botrányt követően a rivális cég munkatársai nyílt levélben követelnek változást, saját munkáltatójuktól és az iparágban egyaránt

Hirdetés

Az utóbbi napokban az Activision Blizzard körül kirobbant botránytól hangos a gamer sajtó, s aki már most kezd belefáradni, az kösse fel a gatyát/szoknyát/akármit, mert ez bizony hosszú menet lesz.

Ahogy tegnap megírtuk, a dolgozók hátrányos megkülönböztetése és szexuális zaklatása miatt kirobbant ügy folyományaként a vállalat dolgozói nyílt levéllel és sztrájkkal is kifejezték elégedetlenségüket az Activision Blizzard hivatalos reakciója kapcsán.

Az alkalmazottak azt sérelmezik, hogy a munkáltatójuk védekezése tévesnek, torzítónak, hamisnak titulálta a céget kritizáló állami jelentés tartalmát, amire végül a zsíros bónuszai miatt sokat kritizált CEO, Bobby Kottick is reagált egy visszavonulással felérő, ígéretekkel teli nyilvános bocsánatkérésben.

Hirdetés

Az eseményekbe pedig már a Ubisoft alkalmazottai is bekapcsolódtak: a francia vállalat 32 stúdiójának 500 jelenlegi és egykori munkatársa nyílt levélben szolidarít az Activision Blizzard tiltakozóival, miközben a saját házuk táján és az egész iparágban is változtatásokat követelnek.

Mint ismert, tavaly nyáron épp a Ubisoft keveredett hasonló botrányba, amire vezetőcserékkel, tájékoztató programokkal és a belsős panaszok kezelésének átalakításával reagáltak, ám azóta sem csitultak a kedélyek a vállalat berkein belül. Míg a vezetéség elintézettnek tekinti az ügyet, sokak szerint nem történtek elég mélyreható változások, ami miatt az Ubisoft Montreal dolgozói már jogi útra terelnék a folytatást.

A most publikált nyílt levél pedig természetesen ezt is tárgyalja, miután "hangosan kinyilvánítja" a szolidaritását az Activision Blizzard sztrájkolóival. Az aláírók úgy vélik, hogy a sorozatos zaklatási és hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos botrányok bizonyítják a jelenség széles körű beágyazottságát, ezért megelőző intézkedéseket és valódi felelősségre vonást sürgetnek.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Ezt követően térnek rá a Ubisoft vezetőinek címzett kritikára:

"Nálunk, alulírottaknál betelt a pohár. Több mint egy év telt el azóta, hogy fény derült a Ubisoftnál tapasztalható rendszerszintű diszkriminációra és különféle zaklatásokra. Akkoriban meglepetten viselkedtetek, amikor hallottatok a saját cégeteken belül zajló dolgokról, mi pedig a legjobbat feltételeztük rólatok. Azonban nem kaptunk mást, csak egy évet kedves szavakkal, üres ígéretekkel, illetve képtelenséget vagy a hajlandóság hiányát az ismert zaklatók eltávolítására. Többé nem bízunk abban, hogy elkötelezettek vagytok a probléma gyökerének kezelésében. Ennél többet kell tennetek."

Az erős mondatok arra reflektálnak, hogy  a kritikusok szerint a Ubisoft csak a legismertebbektől vált meg a zaklatást elkövetők közül,  míg sokan maguktól távozhattak, egyeseket pedig előléptetéssel, felfelé buktatva toltak háttérbe. Ilyen például Hugues Ricour, aki a Ubisoft Singapure vezetői székéből a párizsi irodához került, magas pozícióban maradva. A levél aláírói most szeretnék elérni az elkövetők kirúgását, továbbá beleszólást kérnek a jövőbeli gyakorlatok kialakításába.

A Ubisoft pedig már reagált is a levélre. A nyilatkozat azt ígéri, hogy "nagyon komolyan" veszik az aláírók észrevételeit, nagyrészt viszont csak megismétli a vállalat eddigi álláspontját, mely szerint az elmúlt évben átfogó változások történtek a cégnél, melyekben fontos szerep jutott a dolgozói visszajelzéseknek is.

Hogy miként alakul a folytatás, az nagyban függhet attól is, hogy mennyien csatlakoznak a nyílt levélhez. A teljes képhez ugyanis hozzátartozik, hogy a hivatalos számok szerint a Ubisoftnak jelenleg 19.000 alkalmazottja van, vagyis az 500 aláíró csak az állomány elenyésző részét képviseli, főleg, hogy sokan közülük már nem is dolgoznak a cégnél.

A levél mögött állók mindenesetre szeretnék, ha széles körű reformok indulnának, melynek érdekében felszólították a játékipar vezető kiadóit és fejlesztőit, hogy közösen hozzanak létre egy keretrendszert a probléma kezelésére.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)