Hirdetés

A videojátékok agresszivitása rossz színben tünteti fel a vallást

|

Újabb nap, újabb tanulmány. Ezúttal az erőszakos játékok és a vallás viszonyában.

Hirdetés

Az elmúlt néhány évben a videojátékok tömegesen terjedtek, nem csoda hát, hogy többen is a gonoszt látják bennük. Mint ahogyan egykor a filmekben, a rock 'n rollban, a miniszoknyában, a gázfűtésben, vagy a napenergiában. A népszerűség növekedésével egyetemben a grafikai megjelenítés is közeledett a valóságoshoz, így szinte garantálható volt, hogy idővel a pixelvér helyét elfoglaló, látványosabb vérzések, végtagcsonkolások, gyilkolások felkeltik az ellenzők figyelmét. Újdonság azonban a tanulmányok témakörében az, amivel Greg Perreault, a University of Missouri School of Journalism doktorandusza állt elő.

Ő ugyanis a saját vizsgálata alapján arra jött rá, hogy a játékokban a vallás és az erőszak közé egyenlőségjelet tesznek. Erre a következtetésre a Mass Effect 2, Final Fantasy 13, a Castlevania: Lords of Shadow, Assassin's Creed, és a The Elder Scrolls IV: Oblivion vezette, mivel ezekben a játékokban a valláshoz szorosan köthető az erőszak. "A legtöbb ilyen játék nagy hangsúlyt fektet a templomos lovagokra, illetve a kereszt motívumára." - mondta Perreault, hivatkozva az Assassin's Creed vérszomjas templomosaira, vagy a Mass Effect 2 hallálal feltöltött prédikátorára, Thane-re.

A végkövetkeztetés tehát az, hogy kapcsolat van a vallás és az erőszak között. Az erőszak konfliktusokat jelent, a konfliktus pedig drámát, ami jól eladható a játékokban, ergo a vallás öncélúan kerül felhasználásra. A jelek szerint azonban a tanulmány készítője egyetlen dolgot felejt el, mégpedig azt, hogy a vallás a valóságban is véres cselekedetekkel járt együtt, bárhogyan is nézzük. A keresztes háborúk során milliók lelték halálukat olyan eszmék miatt, melyek a mai kor értékrendje szerint súlyosan sértik a vallásszabadságot. Vagy elég csak az inkvizícióra és a boszorkányégetésekre gondolni, melyek jellemző módon szintén az erőszakra és a halálra épültek. Sajnos arról nem tudni, hogy a Perreault úr miként választotta ki az említett öt játékot, pedig ez is érdekes lenne, mert így kicsit légből kapottnak tűnnek az eredmények.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)