Hirdetés

A világ legnagyobb panorámafotója és egyben a világ legnagyobb fotója Budapestről!

|

Ez bizony világcsúcs, nincs mit tenni! És MAGYAR világrekord!

Hirdetés

A jelenlegi elismert rekorder 26 gigapixellel Drezda - arról a képről is beszámoltunk 2009 decemberében.

Azonban az "csak" 26 gigapixeles kép volt, szemben a mostani magyar világrekorddal, amely 70 (!) gigapixel!  Maga a fotózás – ahol egyébként körülbelül 4500 darab 24 megapixeles képet exponáltak, ami elképesztő, mintegy 1 terrabyte-nyi adatot jelent– nagyjából 2,5 – 3 órát vett igénybe. Ez viszont szinte elenyésző mindahhoz az időhöz képest, amennyit az utómunkálatok igényeltek. Mire a fotókból összeállt a 360 fokos panorámakép és a valóságos János-hegyi látkép megjelenhetett számítógépünk monitorján, a szakembereknek még további 2 hónapra volt szükségük az utómunkálatok elvégzéséhez. Ez alatt az idő alatt közel 100 gigabyte-nyi PSB fájlt készítettek, retusáltak és beállították a színeket, majd ezt az adathalmazt 1 millió JPG képre konvertálták. Érdekesség, hogy a képen tett bármely változtatás elmentése három órát igényelt.

Egyébként, ha a fotózás alatt készített összes képet kinyomtatnánk, egy 130 méter hosszú, 45 méter magas gigaposztert kapnánk, amelybe be lehetne csomagolni négy 12 emeletes panelházat. A Guinness-rekord várományos panorámakép elkészítéséhez már minden technikai és egyéb háttér a rendelkezésére állt, egyedül az ideális időjárási viszonyok várattak magukra. 6000 darab képből állt össze a végleges alkotás, melynek pontos mérete: 590.508 x 120.750 pixel – (szélesség, magasság), azaz összesen 71 milliárd pixel.

Ezentúl ha bárki külföldi ismerős meg szeretné nézni Budapestet, ajánljuk neki bátran a 70 milliárd pixeles Budapest honlapot, ahol a fotó 21 rétegben zoomolható - csak el kell mesélni nekik, hgoy a János-hegyről így látszik a város. remélem a következő rekordkísérlet a Gellért-hegyről készül majd :)

70 milliárd pixeles Budapest

A kép lokális verziója kiemelve egy-két érdekességet a NAGY képről:

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)