Hirdetés

Alien, avagy a zene neve: Halál - Filmzene ismertető

|

A Prometheus már leszállt, és azóta is heves vitákat generál szerte a (filmes) világban. Ennél fogva elérkezett az ideje, hogy végig vegyük a halálsikolyokkal tarkított űrkalandok zenéit.

Hirdetés

Az Alien-széria – akármennyire is közrajongás tárgya – nem nevezhető éppenséggel egységesnek, hiszen mindegyik részt más dirigálta, és ugyanez igaz a filmzeneszerzői posztra is. Abban azonban mind a négy esetben megegyeztek az elképzelések – a Predatorokkal való közös hullagyalázást most nem venném ide – hogy H.R. Giger agyszüleménye nem kíván meg hangzatos fanfárokat, vagy megnyugtató dallamokat a háttérben. Nyugtalanítót viszont annál inkább.

Jerry Goldsmith – Alien (1979)   

1977-ben George Lucas Star Wars eposza óriási sci-fi hullámot indított el a filmiparban. A két évvel későbbi Alien – A nyolcadik utas: a Halál pedig ügyesen vegyítette az aktuális trendet a horrorral, ezzel létrehozva minden idők legrémisztőbb és egyben legcoolabb filmes szörnyét (remélem jelen sorokat egy Predator sem olvassa), valamint nagy lökést adott az akkor még csak szárnyait bontogató rendező, Ridley Scottnak. A brit rendezőnek pedig nem kisebb nevet sikerült megszereznie a zeneszerzői posztra, mint  Jerry Goldsmitht. Az egykori legendás komponista  addigra olyan filmeken volt túl, mint A tábornok, a Kínai negyed, vagy a számára Oscar-díjat hozó Omen. Utóbbi különösen jó ajánlólevél lehetett a távoli űrben bolyongó Nostromo-n történt borzalmak aláfestéséhez.

Az ismertető további része a CineStar honlapján olvasható.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)