Hirdetés

AnimeKarácsony 2009

|

Szombaton ünnepeltek az anime rajongói, mi pedig megnéztük őket!

Hirdetés

 

Néhány évvel ezelőtt a japán rajzfilmek és képregények hazai rajongói még művelődési házakban és iskolákban gyűltek össze, hogy az internetes fórumokon túl élőben is találkozhassanak egymással. Mára azonban olyan szintűre növekedett az anime iránti érdeklődés, hogy a Pecsát és a Hungexpo-t is többször megtöltik egy adott évben. Van már külön nap csak a japán kultúrának szentelve, a cseresznyefa virágzás csodálására, most szombaton pedig a karácsony közeledte is éppen elég ok volt egy újabb rendezvényre.

A szokásokhoz híven

A Sony támogatását élvező Mondo magazin és az Animax csatorna szervezői számára nem ismeretlen terület a Hungexpo, hiszen alig pár hónapja tartották itt MondoCon címen a saját rendezvényüket, és úgy tűnik, az akkori tapasztalatok újrázásra késztették őket. Aki volt már ilyesféle anime hepajon, az tudhatta, hogy mire számíthat: nagyszínpad Cosplay bemutatóval, számos stand relikviákkal és mangákkal, anime-vetítések, táncszőnyeg és karaoke szoba, no meg beszélgetések és előadások a szakavatott hozzáértőkkel. Nagy meglepetésektől mentes rendezvény volt ez is, de mindenképpen pozitívumként kell megemlíteni, hogy a korábbi Conok alkalmával tapasztalt embertelen tömeg ezúttal hál' isten elmaradt. Meglehet, ennek oka, hogy a Hungexpo nem tartozik a könnyen megközelíthető csarnokok közé, de ha eltekintünk a hosszú sétától (netán a buszmegállós félórás várakozási időtől) akkor üdvözlendő a hatása. Mert amúgy a Con élvezhető programkínálattal vár mindenkit, de a kíméletlen sorok és lazacfalkában történő hömpölygés (szaggal együtt) bizony nagyon sokat rontott a korábbi események színvonalán.

Karácsony=költs, költs költs?

Szóval itt volt nekünk szombaton az AnimeKarácsony, ugyanazzal a programkínálattal, mint az elmúlt években mindig, de élhetőbb tömeggel. Jó volt a rendezvény? Nos, animés szemszögből a Con továbbra is remek alkalom arra, hogy összefusson az ember a haverokkal, esetleg új barátokra tegyen szert, és "cuki" meg "gizda" cuccokra költse el nehezen összekuporgatott pénzét. De egyszerű, mezei anime-néző szemével már egészen más a helyzet. Első gondunk rögtön a belépésnél kiböki a szemünket, ez pedig nem más, mint a jegyár. 1800 Ft-ért már korrekt koncertekre elmehetünk a pesti éjszakában, és oké, hogy az összeg fele levásárolható, de aki először látogat ki, csak ízlelni a rendezvény légkörét, az nem biztos, hogy rögtön ráugrik a mangákra és felvásárol magának egy egész sorozatot. Emellett a belterjes publikum viselkedése is inkább taszító az egyszeri látogató számára. A vicces öltözetű ifjakat nézegetni még szórakoztató, de közelebbi kapcsolatba kerülni velük már inkább borzalmas. Hangos visongások, üvöltözések, mások teljes figyelmen kívül hagyása és dulakodás a relikviákért szerepel a palettán. Aki esetleg kivinné csemetéjét egy ilyen rendezvényre, az hamar el is tiltja gyermekét a japán kultúrától, nehogy a végén ő is így viselkedjen, mikor egyszer felcseperedik. Arról nem is beszélve, hogy a szeretet és együttlét ünnepének nevével fémjelzett esemény semmit nem vesz át abból, amiről a karácsony igazából szólna, csak a megszállott vásárlást és költekezést. Néhol egy-egy piros sapka jelzi, hogy közeleg Jézuska és Télapó napja, de ezek és a téli hideg nélkül egy az egyben olyan az egész, mint egy tavaszi vagy nyári Con.

Jó, jó, de ennél több kell

A hibák ellenére a 2009-es év nagy előrelépést hozott az Anime és Manga rajongók rendezvényei számára. Budapest mellett vidéken is egyre több Cont szerveznek, ráadásul van egy betonbiztos látogatói közeg, mely mindig ott van az éppen aktuális eseményen. 2010-re azonban ennél már bizony több kell. A jelenlegi programkínálat mellé ugyanis más elfoglaltságra is szükség volna, és nyitni kellene az olyan látogatók igényei felé, akik számára ismeretlen a légkör. Így ugyanis inkább ijesztő szellemkastély az egész, mint velencei karnevál. De az esemény alkalmával legalább sikerült megszerezni a Death Note sorozat második DVD pakkját!

 

További képeket a Galériában találhattok!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)