Hirdetés

Tényleg arcfelismeréssel ellenőrzik majd a korhatár betartását a nyugati játékokban?

|

A korhatár-besorolásért felelős ESRB elképzelése közel áll ahhoz, ami Kínában már megvalósult.

Hirdetés

Még tavaly nyáron terjesztett elő egy javaslatot az ESRB (Entertaiment Software Rating Board) az Egyesült Államok verseny- és fogyasztóvédelmi hatóságánál, az FTC-nél azzal a céllal, hogy megnyerje a kormányzat támogatását egy, a kínaihoz hasonló arcfelismerő rendszer bevezetéséhez. Fontos különbség azonban, hogy az észak-amerikai korhatár-besorolásért felelős független szervezet a játékhoz való hozzáférés engedélyezését továbbra is a szülőre bízná, azaz nem a gyermek arcát ellenőriztetné az Epic Gameshez tartozó Yoti, valamint a SuperAwesome által kidolgozott rendszerrel, hanem a szülőét vagy gondviselőét, amennyiben épp nincs náluk fényképes igazolvány.

Mint arról a neve is árulkodik, a Privacy-Protective Facial Age Estimation néven futó rendszer csupán megbecsüli az életkort, de állítólag így is alacsony hibaszázalékkal dolgozik. Továbbá nem tárolja az elkészült képeket, és nem is használja fel azokat az ellenőrzést végző AI-algoritmus tanításához sem.

Hirdetés

Noha az ESRB beadványában aláhozta, hogy az arcazonosítással nem a korhatár-besorolás betartatását szeretné elérni, hanem ily módon kívánja elejét venni a 13 év alatti felhasználók személyes adatainak gyűjtését szabályozó szövetségi törvény, a COPPA (Children's Online Privacy Protection Act) megsértésének, a kormányt képviselő FTC elutasította a javaslatot.

A bizottság egységesen szavazó tagjai hiányolták a metódus részletes leírását, valamint hogy a rendszer jelenleg nem tudja garantálni, hogy tényleg a szülő adja beleegyezését a játékhoz, és nem valaki más. Emellett figyelembe vették a társadalmi egyeztetés során érkezett visszajelzésekben megfogalmazott aggodalmakat (pontatlanság, magánszférát érintő kockázatok, sérülékenység a deepfake-kel szemben stb.) is.

Az ESRB és partnerei annak ellenére sem tudták ezeket minden kétséget kizáróan eloszlatni, hogy az FTC kétszer is kitolta a határidőt, ezért az újabb hosszabbításra vonatkozó kérésük már nem talált értő fülekre. Mindazonáltal a bizottság nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy az ESRB a jövőben újra benyújtsa javaslatát, és mivel a Yoti időközben megosztotta a technológiáját a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézettel (National Institute of Standards and Technology), biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb folytatódni fog a történet.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)