Hirdetés

ASUS MARS videokártya - tesztpadot izzasztó szörnyeteg

|

Ahogy ígértük, leteszteltük az ASUS egyedileg épített két GPU-s grafikus vezérlőjét.

Hirdetés

Az igazat megvallva már előbb leközölhettük volna az eredményeket, a MARS ugyanis a tesztek nagy részét még tegnap teljesítette. Ám úgy gondoltuk, hogy viszonyítási alapként szükség lesz még pár versenyzőre, egyedüli résztvevőként ugyanis nem sokat érnek a két GPU-s szörnyeteg által elért eredmények. Épp ezért egy mezei GeForce GTX 295 és egy AMD Radeon HD 4870 X2 is végigment a tesztpályák sorozatán, így nemcsak azt láthatjuk, hogy "házon belül" történt-e előrelépés, hanem a konkurenciával összevetve is kiderülnek az erőviszonyok.

Nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy a két G200b és RV770-es GPU miképp viszonyul a méretben és specifikációk terén is a maximumot nyújtó MARS-hoz. Eláruljuk, nem lesz könnyű dolga a két veterán versenyzőnek, még úgy sem, hogy alapkoncepcióját tekintve a MARS igencsak hasonlít a GTX 295-re. A két 55 nanométeres gyártástechnológiával gyártott G200b grafikus lapka egymással szembefordítva, két külön nyomtatott áramkörön foglal helyet, az aktív stream processzorokból pedig ismét 240-et kapunk magonként. Eddig tehát semmi különös, a GTX 295-nél is ugyanez a helyzet.

A trükk ott van, hogy míg a 295-ös modelleknél lényegében két GTX 275 adta az alapot - utólag legalábbis így egyszerű magyarázni a felépítést -, addig a MARS két teljes értékű GTX 285 párosításából született meg. Tehát 448 bit helyett magonként 512 bit szélességű memóriabusz jut, valamint a GPU és a stream processzorok üzemfrekvenciája is megegyezik az egymagos VGA-k királyának titulált GeForce variáns órajeleivel. Egyedül a GDDR3-as memória modulok frekvenciája kisebb, a MARS-on csupán effektíve 2300 megahertzen ketyegnek a lapkák.

Cserébe viszont a mennyiség jelentősen meghízott, a két G200b GPU fejenként 2 gigabájt VRAM-ot használhat, ami összesen a korábban példátlannak számító 4 GB fedélzeti memóriát jelenti. A többségnek sajnos ez a mennyiség még rendszer szinten sem érhető el, továbbá elgondolkodtató, hogy valóban szükség van-e most ennyi VRAM-ra. Persze ez csak számunkra jelent kérdést, aki az 1000 kiválasztott közé szeretne tartozni, valószínűleg nem gondolkodik semmin, csak nyitja a pénztárcát és fizet.

De azt kőkeményen, az ASUS MARS ugyanis körülbelül 325000 Ft-ba kerül, egy SLI-páros pedig nyilván ennek az összegnek a duplája. A költséges beruházásnak azonban itt még nincs vége, a kártya üzemeltetéséhez ugyanis bivalyerős táp szükséges, lehetőleg olyan, amin két 8 pines PCIe tápcsatlakozó van. A dobozban ugyan megtalálhatjuk a szükséges átalakítókat, de szerintünk okosabb egy olyan tápot választani, ami gyárilag rendelkezik a szükséges csatolókkal. Ami az összteljesítményt illeti, a 700 W legyen a minimum, ha viszont netán tuningolnánk a processzort, akkor típustól függően még feljebb ajánlott lépni.

Mivel a nálunk vendégeskedő példány az egyetlen tesztdarab, ami az országba érkezett, ezért megpróbáltunk gyorsan túlesni a teszteken. Tesztplatformként az egyik legerősebb AMD-s felépítést választottuk, a gép lelke egy AMD Phenom II X4 955 központi egység volt, míg az alapot az ASUS M4A79T Deluxe alaplap adta. A 4 gigabájtnyi DDR3-as memória és a VGA paraméterei miatt a Windows Vista Ultimate 64 bit SP2-es változatán mértünk. A játékos méréseket Full HD felbontáson, a lehető legjobb képminőség és a programokban elérhető legmagasabb képjavító eljárások mellett futtattuk. Kivételt képez a 3DMark Vantage, aminek eredményei a Performance profilra értendőek, az NVIDIA kártyáknál a nagyobb szám bekapcsolt PhysX-et jelent.

Az eredményekből látható, hogy sajnos a 3,2 gigahertzen ketyegő Phenom igen kevés a MARS-hoz. A teszt ideje alatt nem állt rendelkezésünkre erősebb processzor, így fordulhatott elő olyan eset, hogy a három versenyző közel azonosat teljesít a játékok többségében.

A kártyák által elért eredményeket a galériában helyet kapó táblázatban találhatjátok.

Hogy megéri-e ASUS MARS-ot venni? Körülbelül annyira, mint Intel Extreme processzort vásárolni. Viszont annyi előnye van ezeknek a hardvereknek, hogy általuk kiemelkedhetünk a szürke hétköznapokból, és kiskirály módjára jelenhetünk meg a geek szakkör délutáni szeánszain. Sokáig azonban nem fog tartani ez a dicsőség, holnaptól ugyanis új ellenfél jelenik meg a piacon, ám róluk majd csak akkor, ha tényleg itt az idő.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)