Hirdetés

ASUS MS238H - Full HD-s szépség LED háttérvilágítással

|

Egyre több LED-es háttérvilágítású monitor lepi el hazánkat. Az ASUS legújabb kijelzője azonban nemcsak emiatt emelkedik ki a mezőnyből.

Hirdetés

A GameStar Online hasábjain leginkább csak akkor olvashatjátok az ASUS nevét, ha alaplapról vagy videokártyáról esik szó. Legutóbbi cikkünkben is egy új fő komponensről esett szó, a P7P55WS SuperComputer alaplap egy remekmű a maga kategóriájában. Azonban a tajvani gyártó nemcsak a számítógép belsejébe illő alkatrészekben tartozik az élvonalba, hanem egyéb perifériák tekintetében is hangsúlyos szereplő a nagyobb piacokon.

Ezúttal az egyik legújabb monitoruk járt tesztlaborunkban, az MS238H a 23 hüvelykes MS236H közvetlen utódjának számít. Az elődmodellhez képest keveset változtattak a mérnökök, de ez természetesen egyáltalán nem baj, sőt, ami jól sikerült elsőre, azon kár változtatni. A kijelzőbe szerelt panel is figyelemre méltó paraméterekkel bír, de valljuk be, ezt a monitor elsősorban a külseje fogja eladni. Efelől semmi kétségünk nincs, a termék ugyanis roppant elegáns és tetszetős külső borítást kapott.

A fekete zongoralakk fényezés nem újdonság a számítástechnikai eszközök világában, rengeteg olyan eszköz létezik, amelyek normál festéssel valószínűleg jóval kisebb érdeklődésre tarthatnának számot. Az ASUS tehát nem véletlenül választotta ezt a fényezést, de ez csak egy része annak, amitől végül különleges lesz ez a monitor. A panel mindössze 16,5 milliméter vastag, tehát jóval kisebb helyen is elfér, mint egy átlagos méretekkel rendelkező kijelző. Ez a vékonyság nemcsak praktikus, hanem a formának is jót tesz, bár egyesek talán furcsálhatják, hogy az ún. Ergo-Fit megoldásra alapul az újdonság is. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a monitornak nincs különálló talpa, a káva alsó része felfekszik az asztalra, a kéeprnyőt pedig egy tetszőlegesen kialakított támaszték tartja meg.

Az ASUS-nál ez utóbbi egy óriási gyűrű, ami a klasszikus talpakhoz hasonlóan kell felcsavarozni a hátlapra. A magasság állíthatósága ebben az esetben értelemszerűen lehetetlen, de a gyűrű egy bizonyos mértékig engedi a panel dőlésszögének állítását. A felhasználónak csupán egy határozott nyomást kell gyakorolnia a monitor felső részére, és máris érezhető, ahogy a képernyő hátrébb dől. Természetesen a gyűrű igen kemény tartást biztosít, tehát senkinek nem kell aggódnia attól, hogy a monitor egyszercsak menthetetlenül hátradől. Épp csak annyit változik a dőlésszög, amennyit a felhasználó enged. Ügyes szerkezet, és a helyigénye is elhanyagolható egy átlagos alapterületű talphoz képest. Az egyedi forma miatt pár napig szokni kell az MS238H-t, később azonban fel sem fog tűnni, hogy egy olyan monitor használunk, aminek kvázi nincsen normális talpa.

Remekül illeszkednek a dizájnba az érintés érzékeny vezérlőgombok, amelyeket fehér LED-ek világítanak meg. Az ASUS monitorok megszokott piktogramokat látni egymás mellett, egy-két perc alatt bárki rájöhet, milyen sorrendben lehet bejutni az MS238H menüjébe. Itt semmi szokatlant, egyedi funkciót nem talál az ember, az évek óta bevált és használt OSD került ebbe a megjelenítőbe is. A képminőséget érintő beállítások között ezúttal is külön menüpontot kapott a Splendid technológia, amely öt féle képi profillal - Standard, Game, Scenery, Theater és Night View - örvendezteti meg a felhasználókat. Mi inkább a manuális beállításban hiszünk, de a kezdőknek feltétlenül ajánlott kipróbálni a Splendidet is.

Ahogy azt a bevezetőben is említettük, az MS238H natív felbontása megfelel a Full HD-s követelményeknek, 1920×1080 képponton keresztül élvezhetők a HD-felbontású filmek és a legújabb játékok. A TN-panel fényereje 250 cd/m2, kontrasztarány 1000000:1-hez - természetesen dinamikus értékről van szó -, a késleltetés pedig mindössze 2 milliszekundum (szürkéből szürkébe). A gyártó közlése szerint a képernyő 170 fokos vízszintes és 160 fokos függőleges betekintési szögekkel bír, ami teljesen átlagos ebben a kategóriában. Bemenetekből kettő jutott az MS238H hátlapjára, az analóg aljzat mellé egy HDMI portot integráltak a tervezők. Utóbbihoz egy HDMI->DVI kábelt is ad a gyártó, ám ezzel kapcsolatban feltétlenül meg kell jegyeznünk, hogy használatával megszűnik a HDCP-támogatás, azaz Blu-ray filmek lejátszása ekkor nem lehetséges. A legjobb ha HDMI kábellel kötjük össze a monitort a gépünkkel, és ez talán nem is oly kivitelezhetetlen, látván, hogy az alsó kategóriás grafikus kártyákon is megjelent a natív HDMI kimenet. A bemenetek mellett egy fejhallgató kimenet is található, ám ez érthető módon csak HDMI-s összeköttetés esetén használható.

A LED-es háttérvilágításnak hála nemcsak a képe szebb az MS238H-nak, hanem egyben energiatakarékosabb is az eszköz. Használat közben a fogyasztás körülbelül 33 watt körül alakul, készenlétben pedig még az 1 wattra sincs szükséges. Ezen felül az ASUS arra is odafigyelt a gyártás során, hogy könnyedén újrahasznosítható anyagokból állítsák össze a monitort, illetve a csomagolás jelentős része is már ezen szemlélet alapján készüljön el.

Az ASUS MS238H pár kattintással már most is megvásárolható a Bluechip webáruházában. A 23 hüvelykes, Full HD-s szépség jelenleg 67000 Ft-ba kerül, bővebb információt a monitorról ezen a hivatkozáson olvashattok.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)