Hirdetés

ASUS P7P55 WS SuperComputer - középkategóriás mindenes munkaállomásokba

|

A P7P55-ös alaplapcsalád egyik legújabb tagját olyan munkaállomásokba ajánlják, amelyek elsősorban grafikai számításokra lesznek befogva.

Hirdetés

Az ASUS több éve készít olyan asztali alaplapokat, amelyeket kifejezetten munkaállomásokba szánnak. Ez a tény önmagában nem lenne túl nagy fegyvertény, hiszen az OEM-csatornákban számos más gyártó is képviselteti magát hasonló tudású és felszereltségű alaplapokkal. Az egyediséget az jelenti, hogy a tajvani gyártó közvetlenül a végfelhasználóknak kínálja a WS-jelzéssel ellátott termékeit. Több generációt is érintenek ezek a modellek, a közel múltban számos ilyen típus jelent meg, és láthatóan a gyártó az új lapkakészletek esetében sem hanyagolja ezt a termékvonalat. Az X58-as platformra három WS-lapot készített az ASUS, a P55-ös széria azonban egészen idáig kimaradt. A normál P7P55 modellek dömpingszerű bejelentése, valamint az ROG-széria újdonságai után azonban végre megindulhat a WS-alapon gyártott P55-ös lapok gyártása is, az első példány a P7P55WS SuperComputer nevet kapta.



A SuperComputer elnevezéssel elsőként az X58-as termékkínálatban találkozhat a felhasználó, a P6T7 "SC" hét darab PCI Express ×16-os foglalata révén érdemelte ki ezt a jelzőt. Tulajdonképpen cikkünk tárgyánál hasonló a történet, a gyártó ezt a lapot elsősorban grafikai munkaállomások alapjaként képzeli el. Az öt darab ×16-os PCI Express foglalatba asztali NVIDIA és AMD grafikus kártyák is helyezhetők, de ezen a szinten már a Quadro, Tesla, illetve FireGL grafikus vezérlők, számolók is megjelennek. A felhasználás módja határozza majd meg, milyen konfigurációt kell táplálnia az alaplapnak. A kézikönyv részletesen leírja, hogy melyik portokat használjuk a különféle SLI és CrossFire kiépítések esetén, illetve külön ajánlás olvasható a Quadro és Tesla vezérlők optimális elhelyezésével kapcsolatban. A megfelelő sínsebességet az LGA1156-os processzorok beépített PCIe-vezérlője mellett egy NF200-as lapka biztosítja, amely révén négy kártya esetén is elérhetővé válik a nyolcszoros PCIe-adatátvitel.



A másik fő "workstation" jellemzője a lapnak, hogy nemcsak az asztali LGA1156-os processzorokat támogatja, hanem a 3400-as Xeon sorozat tagjait is. Ezek a CPU-k kivétel nélkül a Lynnfield kódnevű magra épülnek, és olyan órajelekkel is elérhetők, amelyek a Core i5/i7 vonalon nem léteznek. Nyilvánvalóan a munkaállomással kapcsolatos igények határozzák majd meg, hogy melyik központi egységet választják a felhasználók. A memória támogatás az integrált memória vezérlőhöz és a BIOS-os képességekhez lett igazítva, akár 2133 MHz-en is üzemelthetők a párba rendezett DDR3-as modulok. A maximális kapacitás 16 GB-nál tetőzik.

A P55 PCH pontosan ugyanazokat a funkciókat nyújtja a P7P55 WS SuperComputernél is, mint ahogy azt a többi P7P55 lapnál is láthattuk. Kis érdekesség, hogy a hat darab SATA 3.0 Gbps csatlakozáson felül az ASUS nem kínál extra csatlakozókat, a RAID-tömbök kezelése azonban természetesen elérhető a natív vezérlőnél is. A vezetékes hálózatok támogatásában viszont már nem találunk kivetnivalót, a két gigabites Realtek RTL8112L vezérlő ráadásul az ún. teaming funkcióra is képes. Szintén ettől a gyártótól származik a nyolccsatornás hangkodek is - ALC1200-GR -, a két FireWire portot azonban már a VIA VT6308S lapkája hajtja meg. A hátlap nem tartogat különösebb meglepetéseket, az előbb felsorolt vezérlőkhöz tartozó csatlakozásokat látni itt. A nyolc darab USB-n felül a nyomtatott áramkörre integrált plusz kivezetést, illetve a két függőlegesen elhelyezett normál USB-kaput lehet még használni.



Mint minden WS alaplap, a P7P55 WS SuperComputer is átlag feletti tuningképességekkel bír. A részletes BIOS-beállítások mellett ennél a lapnál is a specifikációk közé tartozik a TurboV Evo túlhajtási segédprocesszor, illetve ennek vezérlő programja. Manuális és automatikus túlhajtásra is képes az alaplap, a rendszer aktuális állapotáról pedig visszajelző LED-ek, és egy külön NYÁK-on található hibajelző értesíti a felhasználót. Fontos szerepet kapott még a lap tervezése során az energiagazdálkodás is, melyet szoftveresen és hardveresen is támogat az alaplap. A T.Probe lapka a bekapcsolástól figyeli a tápellátó áramkörök terhelését, melyet a lehető legoptimálisabb módon oszt szét az egyes fázisok között. Így alacsonyabb hőmérséklet érhető el elméletileg, igazán azonban akkor lehet spórolósra sarkallni a rendszert, ha a különféle rendszer profilokat tartalmazó EPU segédalkalmazást is használjuk.



Az egykor felkapott, de mára kissé elfelejtődött ExpressGate mini operációs rendszer is megtalálható a lapon, egy dedikált flash-tárhelyen foglal helyen a pár másodperc alatt bebootoló OS. Amolyan kötelező jellemző lett ebből a szoftverből, mindenesetre ha épp nem indul el a Windows, akkor akár életet is menthet az internet hozzáférés támogatása miatt.

Az ASUS P7P55 WS SuperComputer pontosan azt nyújta, amit el lehet várni egy ilyen laptól. Őszintén szólva, az egész P7P55 kínálatból ezt a lapot tartjuk az egyik legjobban sikerült típusnak, olyan felhasználók is mellette teszik le majd a voksukat, akiknek amúgy nem lenne szükségük a "workstation" jellemzőkre. Nekik jó hír, hogy a lap ára egyáltalán nem vészes, közel sem a legdrágább termék a P55-ös családban. A Deluxe, Premium és ROG variánsok mint felette helyezkednek el, így igen jó eséllyel indul hazánkban ez a típus. A Bluechip webáruházában akár már most megrendelhető kicsivel több, mint 40000 Ft-ért.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)