Hirdetés

Az 500 leggyorsabb számítógép

|

Immáron 29. alkalommal adják ki a világ 500 leggyorsabb számítógépének listáját. Az évente kétszer, június és november végén közreadott listában természetesen a „klasszikus”, egy helyen megtalálható, egyféle architektúrára épülő és üzleti célból működtetett szuperszámítógépek szerepelnek – hozzátartozik a témához, hogy a SETI-hez és a Folding@Home-hoz hasonló osztott rendszerek virágkorukat élik.

Hirdetés

Az itt megtekinthető lista élén az Egyesült Államokban található BlueGene/L - eServer Blue Gene Solution nevű IBM gépe van, 131.072 (217) darab processzorral. Legmagasabb elért teljesítménye 280.600 GFlops, elméleti csúcsteljesítménye pedig 367.000 GFlops (milliárd lebegőpontos művelet másodpercenként). 2004 novembere óta vezeti a listát.
A legerősebb európai gép a spanyol MareNostrum - BladeCenter JS21 Cluster, 10.240 processzorral, 62.630 GFlops elért teljesítménnyel. A fél éve még 5. helyezett számítógép most a kilencedik helyet tudhatja magáénak; előtte csupa USA-beli áll.
A legerősebb magyar gép momentán egy SGI Altix 3700 Bx2, ami az OMSZ tulajdonában található száznegyvennégy Itanium 2 processzorral és 288 GB memóriával szerelt, Linuxot futtató vas. Ez a gép a 48 órás időjárás-előrejelzési szimulációt 10 perc alatt futtatja le a maga 900 GFlops-ával. Összehasonlításul a mostani lista 500. helyén a BMW gépe szerepel több, mint 4000 GFlops-al, így igen távol vagyunk a listára kerüléstől.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)