Hirdetés

Az amerikaiak mégsem olyan hülyék - kamu a tanulmány?

|

Nemrég mi is nagy büszkén közzé tettük, hogy milyen hülyék az amerikaiak egy új felmérés szerint. Most következik a leggyönyörűbb mondat, ami egy újságírótól elhangozhat: állítólag kamu.

Hirdetés

Imád az ember általánosítani, imádja magát másoknál okosabbnak gondolni, ezért mindennél könnyebben elhiszi, ha arról van szó, hogy mások mennyire hülyék. Persze sokat segít ebben, ha éppen a Los Angeles Times hoz le egy olyan felmérést, ami szerint Amerika negyede azt gondolja az mp3 kapcsán, hogy az egy robot a Star Warsból. Vagy a HTML egy szexuális úton terjedő betegség. Vagy a gigabyte egy dél-amerikai rovarfaj. És még sorolhatnánk.

Mi is azon röhögünk, hogy milyen hülyék az amerikaiak, és közben simán benne van a pakliban, hogy mi vagyunk azok. De még a Los Angeles Times is, akik lehet, hogy felültek egy okos víruskampánynak. Először az iMediaEthics kérdőjelezte meg a közölt felmérést, főleg azután, hogy az eredeti közleményt kibocsájtó 10 Yetis PR nevű PR-cég (ami a Vouchercloud.net kuponoldalt képviseli) oldalán a tevékenységi körök között megtalálták a "vírusmarketing" kifejezést

Salvador Rodriguezt, a Los Angeles Times újságíróját is megkeresték az ügyben, aki elismerte, hogy a kutatást nem látta, csak a kapott sajtóközleményt használta fel. Nem sokkal később az eredeti cikk is frissült, amelyben az LA Times leszögezi, hogy a 10 Yetis Public Relations kiáll a tanulmány hitelessége mellett, állításuk szerint 2392, 18 évesnél idősebb amerikai megkérdezésével jött ki ez a statisztika. Ezek után az American Association for Public Opinion Research vezetője is megszólalt az ügyben, aki szerint a felmérés kapcsán sok információ hiányzik (akit érdekel, itt a hivatalos rendszere egy ilyen felmérésnek).

A legviccesebb kifejezés tehát hiteles ebben a helyzetben: állítólag kamu. Mi mindenesetre azonnal megettük, most már csak várjuk, hogy ki ismeri el hamarabb tévedését. Elnézést kérünk minden olyan amerikaitól, aki statisztikailag nem ennyire hülye, csak szórakoztattak minket.

Köszönjük, hogy az Urban Legends mások helyett is gondolkodik.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)