Hirdetés

Az animációs zombulás - ParaNorman kritika

|

Ha életről van szó egy - nem csak - gyerekeknek szóló mesében, még mindig a CGI animáció győz, de ha a halál és a veszteség a téma, akkor továbbra is a stop-motion az úr.

Hirdetés

Belegondolva adja magát az egész. Élettelen figurákba – legyen az gyurma vagy báb – életet lehelni vonzza magával a halálon való felülkerekedéssel való párhuzamot (lásd. Frankenstein). Ez elsősorban Tim Burton és Henry Selick klasszikusából, a Karácsonyi lidércnyomásból fakad, akik Ray Harryhausen akkorra már ódivatúvá váló technikájában meglátták az önkifejezés egy sajátos módszerét.

Selick azóta sem tudott elszakadni a műfajtól, de inkább kevesebb (James és az óriásbarack, Zűrös Majom), mintsem több (Coraline és a titkos ajtó) sikerrel űzi mind a mai napig, míg Burton időről-időre visszatér hozzá, és rendszerint diadalmasan kerül ki belőle. (Sajnálatos, hogy végül a Frankenweenie elkerülte a hazai mozikat). Azonban stílusuk kezdi kitermelni az utánpótlást, akik ha egyelőre nem is érnek fura mestereik nyomába, jó tanítványnak bizonyulnak.

A kritikát itt olvashatjátok tovább.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)