Hirdetés

Beverhették az utolsó szeget az E3 koporsójába

|

Egymás után két fájdalmas gyomrost is kapott a világ vezető játékexpója mögött álló szervezet.

Hirdetés

Noha jóval ellenállóbbnak bizonyult a koronavírus-járvány hatásaival szemben, mint például a filmipar, a játékipar sem úszta meg nehézségek nélkül az elmúlt éveket. Egyfelől a részleges vagy teljes átállás otthoni munkavégzésre számos projekt csúszását eredményezte, másrészt az iparág szereplőinek újra kellett gondolniuk azt, hogy milyen csatornákon keresztül juttatják el üzeneteiket a célközönséghez, hogyan és milyen körülmények között leplezik le újdonságaikat.

A pandémia nyomán beköszöntött a digitális és a hibrid rendezvények kora, amit a kölni gamescomnak ugyanúgy sikerült épségben átvészelnie, mint a Tokyo Game Show-nak. Velük ellentétben az E3-at szervező Entertainment Software Association (ESA) nem tudott alkalmazkodni a helyzethez, így könnyedén befurakodott a helyére az egykori videojátékos újságíró, Geoff Keighley által gründolt Summer Game Fest.

Hirdetés

Mindössze néhány évnek kellett csak eltelnie, hogy a The Game Awardsot is tető alá hozó, valamint a gamescom nyitóműsorát szállító Keighley megkerülhetetlen szereplővé váljék, miközben az E3 teljesen eljelentéktelenedett, a feltámasztására tett kísérletek pedig kivétel nélkül kudarcba fulladtak. Még az sem járt eredménnyel, hogy az ESA összebútorozott a PAX, az EGX és a Eurogamer tulajdonosával, a ReedPoppal, hiszen a partnerek érdeklődése hiányában nem tudták megtartani az idei expót.

Annak az esélye pedig, hogy jövőre, vagy azután visszatérjen az iparág egykor domináns rendezvénye, sosem látszott még ennyire csekélynek. Nem elég ugyanis, hogy a ReedPop és az ESA közösen bejelentették megállapodásuk végét, még az E3 tradicionális rendezvényhelyszínéről is lemondott a szervezet. Ha valamilyen csoda folytán lesz is 2024-ben Electronic Entertainment Expo, annak biztos, hogy nem a Los Angeles Convention Center ad majd otthont. Ezt egyébként már abból is sejteni lehetett, hogy a Los Angeles-i Turisztikai Bizottság nem számol a rendezvénnyel sem most, sem az elkövetkező években.

Az ESA elnöke és ügyvezetője, Stanley Pierre-Louis igyekezett optimista képet festeni a jövőről, szerinte továbbra is fontos gyülekezőhely marad a felülmúlhatatlan eléréssel rendelkező E3. A maguk részéről folytatják a lehetőségek felmérését és elemzését, hogy a legjobban szolgálhassák a videojáték-ipart, minden eshetőséget megvizsgálnak a helyszín és a formátum megváltoztatását is beleértve. Részletekkel a következő hónapok során jelentkeznek.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)