Hirdetés

Bioshock Infinite - itt nem lesz szép a nőnap

|

Érdekes felvetés: mi lehet az a téma, ami gamer körökben is megállja a helyét, de mégis alkalmas nőnapi cikk írására? Furcsa mód maga Amerika, és a Bioshock Infinte.

Hirdetés

Nőnap van, amikor ez a cikk született, de most nem fogjuk itt úgy éltetni a nőket, ahogy azt egyébként tesszük. Ennek egyszerű oka van: a nemsokára megjelenő BioShock Infinite kapcsán (a GameStar előzetese itt olvasható róla) meglehetősen érdekes részletekre találtunk rá a napokban, Columbia városában ugyanis hódít a propaganda, és a várost szimbolizáló nőalak... nos, az egyáltalán nem fog tetszeni.

Bizonyára mindenki hallott már Sam bácsiról, avagy „Uncle Sam”-ről. Ő az a KFC-arcú úriember, aki az „I Want You” feliratú amerikai propagandaplakátokról mutogat ránk az USA megtestesítőjeként.

Azt viszont kevesen tudják, hogy Sam bácsinak volt egy női előde, aki védő szárnyai alatt pátyolgatta Amerikát. Az ő neve Columbia volt. Aki már látta a számtalan Bioshock Infinite reklámanyag bármelyikét, annak szólok, hogy teljesen rendben van a karján felfutó libabőr. A legújabb BioShock legendás légi városának neve ugyanis Columbia. De hol kapcsolható össze valójában ez a két szál?

Az 1920-as évekig érvényben lévő Columbia, mint Amerika megtestesítője a befogadás és az elfogadás jelképe volt. Hiába nemzeti színekben tette mindezt, számos propagandaplakáton azt láthatjuk, hogy német és kínai bevándorlókat fogad be és véd meg az őket bántani akaróktól. De ha a történelem túl unalmas lenne, akkor elég egy pillantást vetnünk a Columbia Pictures logóira, és máris előrébb vagyunk a történetben.

 

Ken Levine-ék legújabb alkotásában azonban ennek rögvest ellentétét jelenti Columbia. A fellegváros propagandaplakátjain azt láthatjuk, amint a város szimbóluma elutasít egy fogyatékkal született csecsemőt mondván „NE terheld Columbiát a selejteddel”.

Nagyon nehéz szavak ezek, viszont annál súlyosabb a játéktervezők üzenete is, mely szerint érdemes vigyáznunk, hogy mit kezdünk egy hangzatos propagandával. A nevetségességig lehet ezt vinni, amikor az első amerikai elnök fölött lebeg Columbia, alattuk pedig ez olvasható: „Szent kötelességünk, hogy őrködjünk a betolakodó hordákkal szemben”, körülöttük pedig amerikai őslakosok is vannak a „betolakodók” között.

Akit tehát nem győztek volna még meg Bioshock Infinite gameplay videók, azok biztosak lehetnek benne, hogy Ken Levine csapata ezúttal sem okoz majd csalódást egy elképesztően részletes világ megteremtésében. Ahol a propaganda eltúlzott megjelenítése is csak azt a célt szolgálja, hogy a hideg futkosson a hátunkon.

 

Szerencsére nálunk nincs erről szó, a nők itt a csodát jelentik. Boldog nőnapot kíván nekik az egész GameStar szerkesztőség. A Bioshock Infinite megjelenés pedig már a nyakunkon, március 26-án végre belecsaphatunk az égi kalandokba.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)