Hirdetés

Biostar - a nagy visszatérés

|

Újra hazánkban köszönthetjük a már-már elfeledett márkát, amely rendkívül olcsó és igen jó ár/teljesítményű alaplapokkal feltöltött kínálattal kedveskedik a magyar felhasználóknak

Hirdetés

Bizony jó régen hallottunk utoljára a Biostarról, a márka évekkel ezelőtt egyszer csak eltűnt a magyar számítástechnikai piacról. Az iparág iránt érdeklődő felhasználók külföldi szakportálok segítségével követhették nyomon a gyártó ténykedéseit, és nem egyszer lehetett olyan tesztet, bemutató írást olvasni, amelyben az adott Biostar alaplap felszereltségét és tuningképességeit éltetik a szerzők. Mi irigykedve figyeltük a külföldi kollégákat, hiszen ami jó és legfőképpen remek ár/teljesítménnyel bír, azt előbb-utóbb a GameStar is tesztelni szeretné.

Nos, mostantól akár erre is lehetőségünk nyílhat, az egyik hazai nagykereskedés ugyanis felvette sorai közé a Biostar márkát, az aktuális kínálatban a belépő szintű modellek mellett a legújabb típusok is elérhetők. Számunkra nyilvánvalóan a legfrissebb fejlesztések az érdekesek, de pár sorban mindenképp megemlítenénk azokat a kedvező árú modelleket, amelyek sokak számára jelenthet reményt egy régi számítógép felújítása esetén. A legnagyobb meglepetést számunkra az Intel Socket 478-as foglalattal gyártott P4M900-M4 jelenti, amelyről azt gondolná az ember, hogy erre biztosan nincs szükség 2010 elején. Pedig nagyon is van – aki régi Pentium 4-es processzorral rendelkezik, annak bizony életmentő lehet egy ilyen alaplap, különösen akkor, ha PCI Express csatolófelületű grafikus kártyára szeretne váltani, de a központi egységen nem változtatna. A tizenhatszoros PCIe-bővítőhellyel felszerelt lapon DDR2-es memóriafoglalatok, 10/100-as LAN és hatcsatornás hangkodek található, sőt, aki nem tudja elvégezni azonnal a VGA cseréjét, átmenetileg a lapkakészlet részeként üzemelő integrált VIA grafikus vezérlőt is használhatja. Az S478-as Celeron/Pentium processzort birtokló és újítani vágyó felhasználók mindenképp nézzenek utána ennek a lapnak, más alternatíva híján úgy tűnik, nem lesz egyéb választásuk.

Elsősorban otthoni alapfeladatok és irodai munkák elvégzésére alkalmas számítógépekbe lehet találni a kínálatban további típusokat, ám ezek több generációval újabb központi egységek fogadására is képesek. Végfelhasználói árban fej-fej mellett halad az NVIDIA GeForce 6150 és Intel G31 lapkakészlettel szerelt két típus – MCP6P M2+, G31D-M7 –, körülbelül 8500 forintért microATX-méretű, integrált grafikus vezérlővel ellátott AMD-s vagy inteles alaplapot vásárolhat bárki, aki feltétlenül ilyen felszereltségre vágyik. Valamivel nagyobb összegért egy újabb szintre kerülhet a márkával megismerkedni kívánó egyén, 10–12 000 forintért AMD 785G, Intel G41 vagy Intel P31 lapkakészletes modellt lehet vásárolni. Ezek a típusok még a gyártó alapfelszereltségű típusai közé tartoznak, ami azt jelenti, hogy a Biostar saját, hangzatos néven bevezetett speciális technológiái ezen a szinten még nem elérhetők.

Az igazi kánaán a T-szériánál kezdődik, és a T-Power családnév alatt futó típusoknál teljesedik ki. Örömteli, hogy e két termékcsalád is szép lassan beszivárog a hazai boltok polcaira, hiszen ezek a modellek már a gyártás során is megkülönböztetett figyelemben részesülnek, valamint szoftveres támogatottságuk terén képesek felvenni a versenyt a nevesebb gyártók termékei ellenében. Ahogy minden Intel partnergyártónál, a Biostarnál is egyre nagyobb mértékben növekszik az Intel LGA1156-os kínálat, az új Core i3 és i5 processzorok megjelenésével egy időben a H55-ös lapkakészlettel szerelt darabok is megjelentek a márka listájában. A hazai forgalmazónak hála a három variánsból kettő már most kapható, és az ajánlott árat nézve gyanítjuk, hogy a Biostar az egyik legolcsóbb Intel H55-ös megoldást kínálja.

Az izgalmas tuningfunkciókkal felvértezett TH55XE-ről részletesen pár oldallal hátrébb írunk, a szemfülesek pedig nyilvánvalóan észrevették már, hogy aktuális SMS-nyereményjátékunk díja pont egy ilyen alaplap. Az új és legfőképpen a magyar pénztárcáknak is megfelelő Core és Pentium processzorokhoz pont ideális ez a típus, amelyre csendes és a HD-felbontású videókkal is könnyedén elbánó multimédiás rendszer építhető.

A játékra és teljesítményre hangolt konfigurációk esetében viszont a két P55-ös variánst tudjuk ajánlani, különösképpen a T-Power szériába tartozó TPower I55 lehet jó választás egy időtálló és erős masina építése esetén. A 12+2 felépítésű tápellátó áramköri rész és a Dura-MAX gyártástechnológia miatt még annak sem kell aggódnia, aki extrém tuningra adja a fejét, a két PCI Express ×16-os foglalatba pedig 3DMark-rekordokat döntögető ATI CrossFireX vagy NVIDIA SLI páros szerelhető. Figyelemreméltó a processzor környékén elhelyezett alkatrészeket és a P55-ös PCH-t hűtő bordázat, amelynek az egyes alumíniumpontjait vastag hőcső kapcsolja össze. Csúcslapokhoz illő felszereltségben részesül tehát az a felhasználó, aki a TPower I55-öt választja, ráadásul egy megfelelő Core i7 processzorral hosszabb távra is tervezhetünk vele.

A Biostar alaplapokra két év garanciát vállal a magyar forgalmazó.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)