Hirdetés

Biostar TA890FXE - AMD-s csúcsalaplap 890FX lapkakészlettel

|

A hatmagos Phenomokkal egy időben jelentett be új felső kategóriás lapkakészletét az AMD. A TA890FXE is erre a készletre épül, és akár négy grafikus kártyát is képes egyszerre kezelni.

Hirdetés

Ahogy az várható volt, az AMD e hónap végén hivatalosan is bejelentette új csúcstermékeit, a hatmagos Thuban processzorokat és a 890FX lapkakészletet. A Phenom II központi egységek kínálata tehát kapott egy újabb komolyabb frissítést, míg a lapkakészletek terén befejeződött a generáció váltás, az összes kategóriában megjelentek a 800-as fejlesztések.

A lapkakészletcsaládot illetően a gyártó az eddig bevált számozást folytatja tovább, az alsó-középkategóriában a 880G és a 870 versenyez, a közepes árszinten a 890GX-nek kell helyt állnia, míg a felső szegmens meghódítása egyértelműen a 890FX készlet feladata lesz. Ez utóbbira számos variánst mutattak be a partnerek a tegnapi nap folyamán, az új alaplapok bejelentési hullámát természetesen a Biostar is meglovagolta.

Az új csúcslap természetesen a gyártó T-szériáját gazdagítja, tehát mind gyártási minőségben, mind pedig hardveres és szoftver funkciókban igen magas szintet képvisel. Ezúttal sem maradt el az a rengeteg tuningos szolgáltatás, amit a korábbi szériáknál megszokhattak a felhasználók, illetve ennél a típusnál is felvonulnak azok a saját fejlesztésű technológiák, melyekkel nagyobb teljesítményt - BIO-Unlocking -, illetve jobb kezelhetőséget lehet elérni - BIO-Remote.

Az alapot az AMD 890FX+SB850 lapkakészlete adja, a Socket AM3-as foglalatba pedig akár a legújabb hatmagos központi egységek is beletehetők. Az alaplap tápellátó áramköreit úgy tervezték meg, hogy a 140 wattos TDP-osztályba sorolt Phenom II központi egységekkel is megbirkózzon. Az egyes processzorok típusokra jellemző inaktív magokat is képes engedélyezni a lap, tehát ha szerencsénk van, akkor kettőből négy, négyből hatmagos CPU-t varázsolhatunk. A memória támogatás a processzorokban található memória vezérlő képességei szerint alakul, a kétcsatornás üzemmódban használható DDR3-as modulokat legfeljebb 1800 MHz-es üzemfrekvencián képes meghajtani a TA890FXE.

A lapkakészlet tudásának megfelelő módon alakították ki a bővítőhelyeket. A négy PCI Express ×16-os foglalat támogatja az összes CrossFireX üzemmódot, három vagy négy Radeon esetén azonban feltétlnül számolnunk kell némi helyhiánnyal, két kártyahelyet elfoglaló modellekből csak kettőt képes egyszerre fogadni az alaplap. Két Radeon vezérlő esetén elérhető a maximális sávszélesség, négy kártyánál a portok azonban nyolcszoros sebességre kapcsolnak vissza. Az egyéb bővítőkártyáknak mindössze két normál PCI foglalat jut.

Az SB850-es déli híd a korábbi híreinkben közölt tulajdonságokkal rendelkezik ezúttal is, a hat darab natív SATA 6.0 Gbps-os portból ismét csak öt található a nyomtatott áramkörön, a hiányzó aljzat a hátlapon, eSATA csatlakozás formájában található meg. A nyolccsatornás hangkodek - ALC892 - és a gigabites hálózati csatlakozás - RTL81111DL - a Realtektől származik, míg a FireWire kapcsolatot a VIA VT6330 típusjelű lapkájának köszönhetik a felhasználók.

A hír első felében említett két BIO-technológiát energiagazdálkodási és BIOS-frissítő szolgáltatásokkal egészítette ki a gyártó, illetve az alaplapon a bootolás folyamatát figyelő, az esetleges hibákat jelző Debug LED is helyet kapott. Hibamentes állapot esetén a CPU hőmérsékletét is képes kijelezni.

A TA890FXE hamarosan hazánkban is megvásárolható lesz, az áráról azonban egyelőre nem értesültünk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)