Hirdetés

Blood Bowl - Teszt

|

Amerikai foci orkok, törpék, gyíkemberek közreműködésével. Ütni ér, sőt, egyenesen kötelező! 2009. július archív

Hirdetés

Zömmel nagysikerű játékokból készítenek táblás változatot. Most viszont a befőtt tette el a nagymamát - és egészen finomra sikerült! Két korábbi számunkban is foglalkoztunk már a Vérfoci, leánykori nevén Blood Bowl táblás stratégiai játék számítógépes átiratával. Időnk mondjuk volt rá bőven, mert a csúszást halasztás, majd a halasztást elnapolás követte.

NehĂ©z szĂĽlĂ©s volt, annyi szent, de ezen nincs mit csodálkozni a háttĂ©r ismeretĂ©ben. A fejlesztĹ‘ francia cĂ©g ugyanis elĹ‘ször majdnem alpereskĂ©nt kerĂĽlt kapcsolatba a BB jogtulajdonosával, a Games Workshoppal. Az ok a Chaos League nevű játĂ©k volt, ami kĂ­sĂ©rteties hasonlĂłságot mutatott a VĂ©rfocival. Aztán a kardcsörtetĂ©sbĹ‘l hirtelen hátlapogatás lett (miközben egy meg nem nevezett összeg gazdát cserĂ©lt), a GW pedig engedĂ©lyt adott a Cyanidnak a Blood Bowl „elektronizáciĂłjára".

Törpe óriások

A VĂ©rfoci a Warhammer világának egy mellĂ©kága. A hivatalos verziĂł szerint nem Öregvilágon, hanem egy ahhoz nagggyon hasonlĂł világon játsszák a vĂ©rlabdarĂşgást, a nĂ©zeteltĂ©rĂ©sek elrendezĂ©sĂ©nek igen fejlett, költsĂ©ghatĂ©kony mĂłdjakĂ©nt. Szinte minden faj Ă©s kultĂşra rendelkezik csapattal, amelyekbĹ‘l a játĂ©kba elsĹ‘ körben nyolc kerĂĽlt. TermĂ©szetesen a legmarkánsabb szereplĹ‘k helyett kaptak. Így orkokkal, törpĂ©kkel, erdei elfekkel Ă©s persze emberekkel is megkezdhetjĂĽk a csapatĂ©pĂ­tĂ©st. Mivel az asztali változat ennĂ©l lĂ©nyegesen több fajjal tolhatĂł (21 hivatalos csapat lĂ©tezik), nem kell nagy jĂłstehetsĂ©g ahhoz, hogy hamarosan jön majd kiegĂ©szĂ­tĹ‘. Akkor már valĂłszĂ­nűleg lesznek fĂ©lszerzetek, káosz törpĂ©k, vámpĂ­rok Ă©s egyĂ©b állatfajták is.

 

Hiba lenne az egyszerű alapgondolat Ă©s a bizarr (bár találĂł) elnevezĂ©s miatt agyatlan játĂ©knak gondolni a VĂ©rfocit. Hiába szĂłl „csak" arrĂłl, hogy kĂĽlönbözĹ‘ fantasy fajok kergetik a szöges lasztit egy amerikai focihoz hasonlĂł rendszerben, magas fokon űzni ezt a sportot kábĂ© olyan felkĂ©szĂĽltsĂ©get Ă©s analitikus gondolkodást igĂ©nyel, mint a rapid sakkozás. EzĂ©rt a kezdĹ‘knek kötelezĹ‘ vĂ©gigtolni a tutorialt, majd szĂ©pen átnĂ©zni a korongon találhatĂł szabálykönyvet, a Living Rulebookot. HiggyĂ©tek el, enĂ©lkĂĽl teljesen Ă©lvezhetetlen lĂ©pegetĂ©s Ă©s ĂĽtlegelĂ©s lesz a meccs.

Most extra adag adrenalinnal!

Akik nem szenvedhetik a paragrafusok Ă©s a szabályrengeteg böngĂ©szĂ©sĂ©t, nĂ©hány ismerkedĹ‘ tutorial után ráronthatnak a valĂłs idejű mĂłdra, amely tulajdonkĂ©ppen önállĂł játĂ©kkĂ©nt is felfoghatĂł. LátszĂłlag ugyanazokkal a csapatokkal Ă©s szabályokkal van dolgunk, de itt sokkal kevĂ©sbĂ© lĂ©nyeges a patikamĂ©rlegen kimĂ©rt taktika. Folyamatos közelharc Ă©s a labda birtoklásáért zajlĂł görcsös erĹ‘lködĂ©s jellemzi ezt a változatot. A meccs könnyen káoszba fulladhat, amibĹ‘l rendszerint a gĂ©p jön ki jobban. Mivel Ĺ‘/az akár 11 játĂ©kost is egyszerre tud kommandĂ­rozni, nekĂĽnk meg van az egy darab egerĂĽnk, ugye. Persze leállĂ­thatĂł az akciĂł, Ă©s mĂłdosĂ­thatunk a taktikánkon, de Ă­gy meg a mĂłdozat Ă©rtelme, a folyamatosság veszik el. Akkor már Ă©rdemesebb a „rendes" VĂ©rfocit tolni, azaz a körökre osztott tĂ©mát.

Csapatépítő tréning

ElsĹ‘kĂ©nt a nekĂĽnk szimpatikus fajt kell kiválasztanunk, majd megvásárolni azt a minimum 11, maximum 16 játĂ©kost, akikre Ă©pĂ­tve kĂ­vánjuk megostromolni a VĂ©rfoci-tornák legrangosabbjait. Itt mindenki döntsön stĂ­lusa Ă©s Ă­zlĂ©se szerint. AlapvetĹ‘en egyik faj sem esĂ©lytelen, de bizonyos kombináciĂłkban, egyes fejlĹ‘dĂ©si szakaszokban lĂ©teznek erĹ‘sebb Ă©s gyengĂ©bb bandák. Így pĂ©ldául az orkok Ă©s a törpĂ©k egy ideig stabilan rommá vernek bárkit, de a nagy tudásĂş, tapasztalt elfek kĂ©sĹ‘bb már könnyen tĂşljátsszák Ĺ‘ket. EttĹ‘l mĂ©g a rommá verĂ©s általában ott marad a programban...
Minden csapatban vannak posztok, amelyekre a maximális szám betöltéséig szerződtethetünk játékosokat. Embereknél pölö lehet maximum két dobó, négy rohamozó és fogó, és mindössze egyetlen ogre. A maradék helyeket sima közkatonákkal kell feltölteni, akik semmihez nem értenek jól, ellenben nem kerülnek sokba, és üresedés esetén azért úgy-ahogy el tudnak látni bármilyen speciális posztot.
Mielőtt elrúgnánk a bőrt, még vigyünk egy kis egyedi vonást csapatunkba, azaz variáljuk játékosaink adatlapján a színeket, felszereléseket, egyéb kiegészítőket, így a pályán ránézésre meg tudjuk majd különböztetni ugyanabban a pozícióban serénykedő embereinket.

Lerohanás

A program egyjátékos módban kampányként üzemel. Három nehézségi fokozatban juttathatjuk kezdő bandánkat a listák élére. Ez tapasztalt BB-s edzőknek szinte semmilyen kihívást nem jelent, ugyanis a számítógép még a legkeményebb fokozatban sem nyújt többet, mint egy közepesen gyenge emberi ellenfél. A kockadobásokkal viszont láthatóan nem csal (ez önmagában kedves gesztus), így egy dörzsölt veterán bármikor kimozogja az MI-t. Mégsem érdemes ezt a változatot átugrania még a többéves rutinnal rendelkező edzőknek sem, hiszen az irányítás gyakorlása, a játékosok azonosítása ilyen körülmények között stresszmentesen elvégezhető.
Kezdőknek meg egyenesen mennyország lesz a szóló játék. Már ha túlteszik magukat az első sokkon, hogy itt bizony olvasni kell játék előtt, nem is keveset. Sajnos a tutorial lehetne sokkal jobban komponált, mert önmagából abból aligha tanulható meg a Vérfoci. Melegen ajánlható a korongon is helyett kapott LRB5, a legfrissebb szabályok hivatalos gyűjteménye. Szánjuk rá azt az 1-2-3 órát (bizony, órát), ami elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy legalább nagyjából felfogjuk, mi történik a pályán.
Ezután gyenge fokozaton már az elején sikerélményük lehet a kezdőknek is. A téteket és a nehézséget emelve pedig szépen, lépcsőzetesen szedhetik fel azt a rutint, amire elengedhetetlenül szükségük lesz az online ligában. Miközben tanulnak, jókat röhöghetünk a játék közben folyamatosan nyomott vicces animációkon és a kiváló kommentáron.

 

Sava-borsa

Aki már nem téved el az egyébként nem túl egyértelmű menürendszerben, és kapásból sorolja a törpe futó karakterisztikáit, az felmerészkedhet az online ligára. Meccset egy egyszerű felületen, hagyományos cseteléssel szervezhetünk magunknak, de a kiadás után néhány nappal már töméntelen amatőr liga is ott virított a szerveren. Ezeknél speciális szabályokat lehet megadni, ami arra jó, hogy nagyjából azonos erősségű csapatok hasonló ízlésű edzői mérhessék össze tudásukat. Mondjuk egy profi ligát be lehet lőni úgy, hogy minimum 1500 pontértékű csapatok nevezhetnek, és a gondolkodási idő maximum 2 perc legyen körönként.
A rendszer figyeli azt is, ki mennyire sportember. Azaz az olyan elmebajosok, akik egy bekapott gól után képesek kilépni a játékból, kapnak egy fekete pontot. Ez pedig ott fog virítani a nevük mellett akkor is, ha éppen új meccset keresnek.
Sok hiányossággal küzd még azért a rendszer. Például nincs lehetőség benézni futó meccsekre nézőként, pedig ez nemcsak szórakoztató tudna lenni, de komoly edzőktől élesben lehetne ellesni az apró trükköket. Csak remélni lehet, hogy a fejlesztés nem marad abba, és az ehhez hasonló kényelmetlenségek szépen, lassan eltűnnek a rendszerből.
Az Ă©rtĂ©kelĂ©snĂ©l furcsa megoldást választottunk. Átlagoltuk azt a kĂ©t számot, amit szerintĂĽnk a profik Ă©s az amatĹ‘rök adnának a játĂ©kra. UtĂłbbi Ă©rtĂ©k lĂ©nyegesen alacsonyabb, mivel nem mindenkinek lesz tĂĽrelme vĂ©gigrágnia magát az egyĂ©bkĂ©nt jĂłl Ă©rthetĹ‘ LRB5-ön, illetve megbarátkozni a nĂ©hol kĂ©nyelmetlen kezelĹ‘felĂĽlettel. Pedig nem is tudják, mennyit veszĂ­tenek, ha nem elĂ©g kitartĂłk!

2009. jĂşlius archĂ­v

Ügyfélszolgálati változás!
Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. mĂşlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)