Hirdetés

BlueTooth - a kékfogú veszedelem

|

Szerintem mindenki látta már a Tomb Raider című filmben, hogy Lara jobbnál jobb technikai cuccokat használt. Pl. a headsetje, aminek egyáltalán nem volt zsinórja, csak egy led világított az elején. Ez a technika egyáltalán nem kitaláció...

Hirdetés

Kékfogú élharcos..
Manapság már szinte semmin sem csodálkozik az ember. Hisz gondoljunk csak

bele,pár éve még bolondnak is néztek volna minket az emberek, ha az ingünkre csiptetett kihangosítóval magunkban beszélgettünk volna, ma azonban már meg sem lepődünk, ha a kommunikáció különböző és meghökkentő formáit tapasztaljuk. Szinte észre sem vesszük, hiszen a mobiltelefonok szerves részévé váltak az életünknek. Rajtuk keresztül kommunikálhatunk egymással, SMS-eket írhatunk, képeket küldhetünk vagy éppen wapolhatunk egyet mondjuk az utcán is. A techika fejlődése soha nem áll meg, ezt mi sem bizonyítja jobban ,mint hogy az Ericsson piacra dobta a TombRaiderben debütált HBH-10 nevezetű BlueToothos headsetjét..

De miről is van szó?
A BlueTooth igazából egy még teljesen kiaknázatlan, új lehetőségeket rejtő technológia. Lényege, hogy a különböző elektronikus (mobil) eszközök között a kapcsolat vezeték helyett rádiójelek segítségével jön létre. Ilyenkor persze felmerül a kérdés, hogy mindez milyen sebességgel? Az adatok szerint körübelül 720 kbit/s sebességgel történik az adatforgalom, ennek köszönhetően a lehetőségeink szinte határtalanok. A BlueTooth-os kapcsolat lehet számítógép és mobil között, vagy számítógép és nyomtató,digitális fényképezőgép stb. között is és még ki tudja, hány helyen lehetne alkalmazni. A működési elv igen egyszerű, a két BlueTooth-t támogató eszköz, ha egymás hatótávolságába ér, automatikusan felveszi a kapcsolatot egymással. A lehetőségek "elméletileg" határtalanok, de az, hogy milyen korszakmegújjító BlueTooth-os eszköz kerül piacra, már csak a az emberi leleményesség kérdése...

Az Ericsson zászlóshajója...

Elsőként az Ericsson svéd mobil cég kezdte a BlueTooth eljárás kifejlesztését felkarolni, így hát nem is csoda, hogy tőle érkezett meg az első, mindenki számára elérhető megoldás. A TombRaider című filmben láthatjuk először a HBH 10 elnevezésű headsetet, amit Lara előszeretettel használ is. A kis készüléket csak a fülünkre kell csíptetni és az automatikusan felveszi a kapcsolatot a mobilunkkal. A jelenleg piacon kapható BlueTooth-t támogató mobilok száma igen kevésnek mondható, ám erre is van megoldás. A készülékünk aljába csak egy BlueTooth-os adóvevőt (DBA-10) kell tolnunk és máris kész az átalakított BlueTooth-os mobil:)

A headset kialakítása nagyon igényesnek mondható és a fülnek is kellemes érzés. Egyetlen egy problémája lehet, amit még a filmben sem reklámoztak, hogy a Lara féle mutatványok során könnyen le is eshet fülünkről a viszonylag nagy súlya miatt, de azt is valljuk be, egy átlag felhasználó

nem is olyan körülmények között használja, mint Miss Croft:). Persze a "viszonylag nagy súlyt" az átlag egy- két grammos headsethez képest értem. A használata sem nehezebb, mint a súlya, csak tegyük fel a fülünkre (ez lehet jobb és bal is) és tegyük a mobilunkat max.10 méter távolságra.(Ez lehet zseb, táska stb) A hívásokfogadása pedig még egyszerűbb, ha beállítottuk a telefonunkat, az automatikusan átküldi a HBH 10-esre a hívást. A hívás kezdeményezése sem sokkal bonyolultabb, csak fogjuk a headsetentalálható gombot, megnyomjuk és hanghívással már tárcsázzuk is a kért számot. Természetesen ezt csak megfelelő Ericsson készülékeken tehetjük meg! (R310,R320, T20, T28, T29, T36,A2618,) Az energiaellátásról a headsetben egy külön elem gondoskodik, és ami a legmeglepőbb, hogy akár hetekig be is lehet kapcsolva egy feltöltéssel. A már említett led az elején pedig az akkummulátor töltöttségét mutatja. Ha a led átvált pirosra, értelemszerűen mehetünk tölteni. A HBH 10-esen állíthatjuk be a mikrofon hangerejét is, ugyanazzal a gombbal, amivel ki és bekapcsolhatjuk.

Végszó
A BlueTooth technológai remek megoldásnak látszik a jövőben, elképzelhető, hogy egyre több helyen találkozhatunk majd vele. Egyetlen hátránya - mint minden újdonságnak - az, hogy egyelőre elég borsos az ára, az Ericsson HBH 10-esért közel 100 000 Ft-ot kell leszurkolnia annak, aki ilyenfajta kéz nélküli élvezetre vágyik:)

Kapcsolódó linkek:

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)