Hirdetés

Böngészőválasztás? Miért? Hogyan?

|

Március elejétől érdekes ablak bukkanhat fel számítógépünkön. Válasszunk böngészőt...? De hiszen nekem már van! Akkor mit is csináljak...? Íme a gyorssegély, amely a miérteket és a hogyanokat is megválaszolja.

Hirdetés

Te milyen böngészőt használsz? Ha feltelepítetted a Windowst, és külön nem installáltál utána mást, akkor minden bizonnyal Internet Explorert, ez járt "automatikusan" az operációs rendszered mellé. Az Európai Unió azonban úgy gondolta, a többi böngészőnek is meg kell adni az esélyt, hogy versenyezhessenek a kegyeidért, és ezért történhet meg az, hogy a napokban egy érdekes ablak ugorhat fel előtted a monitoron. Tény, hogy felmérések szerint a felnőtt számítógép-használóknak még mindig majdnem a fele nem is tudja pontosan, mi az a böngésző - persze nem a fiatalokról van szó, akik már géppel kelnek és fekszenek, de egy ilyen böngészőválasztó szolgáltatás pont azoknak szól, akik mondjuk még mindig valamilyen rég elavult IE változatot használnak, és csak magukban bosszankodnak, miért nem gyorsabb vagy szebb.

Gyors választás


Maga a választó és telepítő folyamat hihetetlenül egyszerű és gyors, ezért sem időt, sem energiát nem vesz el a napi Crysisezéstől / házi feladattól (a nem kívánt törlendő). Az ablak eleve csak azoknál bukkan fel, akik Windows alatt az Internet Explorer valamilyen verzióját használják alapértelmezettként. A legegyszerűbb megoldásnak az tűnhetne, ha egyszerűen bezárod (a felugró ablakokkal egyébként is ezt szokták tenni az emberek), de azért érdemesebb megnézni, mi is van benne, még akkor is, ha semmi kedved újra választgatni, mert mondjuk teljesen elégedett vagy a gépeden figyelő Internet Explorerrel.
A választóképernyő első, látható részén az öt legnépszerűbb böngésző látható: az Internet Explorer mellett a Mozilla Firefox, a Google Chrome, az Apple Safari és az Opera kapott itt helyet, méghozzá véletlenszerű elrendezésben (nehogy valamelyik böngésző folyamatosan az első helyen mosolyogjon minden felhasználóra, ez így fair). Ráadásul a tárgyalások következtében még hét kisebb böngésző is bekerült a listába, ezeket is megnézheted, ha a csúszkával jobbra navigálsz.

A GreenBrowser, a K-Meleon, a Sleipnir, a Flock, a Maxthon, a FlashPeak SlimBrowser és az Avant Browser mindegyike olyan fejlesztés, amelyet egyelőre nem használnak túl sokan, de érdekességüknek köszönhetően ők is a lista részei.
A tennivalónk gyakorlatilag gyermekien egyszerű. Kiválasztjuk, melyik böngészővel szeretnénk a továbbiakban alapértelmezettként dolgozni, és ha megfontoltuk a döntést, egy határozottat bökünk a győztes neve alatti telepítés gombra. Ha esetleg nem vagyunk biztosak magunkban, természetesen további információkat is kérhetünk a versenyzőkről az erre szolgáló gombok megnyomkodásával, ilyenkor egy külön ablakban megkapjuk az adott böngésző leírását.

 

Hová lesz a régi?


Ha esetleg valaki attól tartana, hogy a választás után a régi böngésző teljesen eltűnik az összes beállítással, kedvencek listájával és mentett jelszavakkal együtt, megnyugodhat. A telepítés során az addig használt Internet Explorer megmarad a gépen, csupán felkerül az új browser is és a rendszer azt állítja be alapértelmezettnek, az addigi IE ikon pedig eltűnik a gyorsindítóról illetve a Windows 7 taskbarjáról. A beállításokat így a későbbiekben át lehet másolgatni az új böngészőbe a régiről.
Annak még egyszerűbb a dolga, aki úgy dönt, hogy megmarad a jól bevált Internet Explorer mellett.

Ilyenkor ugyanis letöltődik a Microsoft böngészőjének legújabb változata, és az előző verzió összes elmentett, beállított, átkütyüzött adata megmarad az új verzióban, tehát ez egyfajta frissítésnek is tekinthető.

 

Tájékozódjunk előre!


Persze bizonyára sokaknak lehetnek kérdései a választás előtt is, hiszen joggal gondolhatjátok, ha egyszer már megszoktátok az Internet Explorert, csak akkor akartok változtatni, ha tényleg minden rendben lesz utána is, és értelme lesz a váltásnak. "Miben változik meg a böngészőm, máshogy néz-e majd ki egy weboldal, elvesznek-e az eltárolt jelszavaim és kedvenceim?"

 

A http://www.browserchoice.eu weboldalon már a felbukkanó ablak okozta sokk előtt részletesen elolvashatjuk a választható megoldásokról szóló leírásokat - ez az oldal tulajdonképpen a böngészőválasztó ablak internetes másolata. Érdemes végigolvasni a különböző böngészők részletesebb leírását, hiszen nem mindegy, mire frissítjük megszokott Explorerünket - már ha egyáltalán váltunk, hiszen az új Internet Explorer csomó olyan problémát küszöbölt ki, amiket a régebbi verziók esetében a felhasználók jeleztek. Alapvetően gyorsabb, könnyebben használható és sokkal biztonságosabb a 8-as változat, így valószínűen sokan választják majd a felbukkanó képernyőn, hogy megtartják a Microsoft böngészőjét.

 

No, ugye nem is volt olyan fájdalmas a műtét, és sok időbe se került? Mostantól viszont friss, fiatalos, csillogó-villogó böngésző figyel a gépeden, további kellemes internetezést mindenkinek!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)