Hirdetés

Botrányba keveredett, ezért kényszerpihenőre megy a YouTube egyik legnagyobb techcsatornája

|

Egy ideig felesleges új tartalomra számítani a Linus Tech Tipstől.

Hirdetés

Az évek során komoly, sokmillió dollár értékű médiavállalkozássá (Linus Media Group) nőtte ki magát a kanadai Linus Sebastian által indított Linus Tech Tips, amit már rég nem egy személyben visz, hanem profi csapat támogatja a munkáját. A PC gaming és tech témájú videókra szakosodott csatorna azonban nemrég mítoszromboló ügybe keveredett, ami alaposan megtépázta a fáradtságos munkával felépített brand megítélését.

Még júliusban történt, hogy a 15,5 millió feliratkozóval rendelkező Linus Tech Tips egyik munkatársa arról beszélt egy, a vállalkozás irodáit és tesztlaborjait bemutató videóban, hogy őket az különbözeti meg konkurens tartalomgyártóktól, mint a Gamer Nexus vagy a Hardware Unboxed, hogy minden alkalommal rendkívül alapos teszteket végeznek.

Hirdetés

Erre a Hardware Unboxed üzemeltetője úgy reagált több mint két évtizedes tapasztalata alapján, hogy akinek bizonygatnia kell, hogy mennyire jól végzi a munkáját, az sosem végzi túl jól. A Gamer Nexus ennél tovább ment és egy közel 45 perces videóban részletesen boncolgatni kezdte, hogy valójában mennyire felületesek Linusék, akik feláldozzák a minőséget a mennyiség kedvéért, és futószalagon gyártják a kontentet. Kritikával illette a Linus Tech Tips azon gyakorlatát, hogy ha fény derült valamilyen hibára, tévedésre, azt gyakran nem javították, nem töltöttek fel új videót, legfeljebb a kommentszekcióban jelezték. Mi több, a tesztek során vétett hibák és mulasztások miatt megesett, hogy olyan eredményre jutottak, ami nem fedte a valóságot, és rossz fényben tüntette fel a terméket. Amikor pedig emiatt korábban számonkérték, Sebastian a podcastjában azzal védekezett, hogy nem érte volna meg alkalmazottak több száz dollár értékű munkaidejét egy újabb, immáron korrekt tesztre fordítani.

Még az a vád is elhangzott, hogy egy tesztre kapott prototípust eladott, így az nem juthatott el más tesztelőkhöz, az LTT arca szerint azonban jótékonysági árverésen kelt el a termék, amit amúgy vissza kellett volna juttatnia a gyártóhoz. Végül kártérítést fizetett az elkótyavetyélt vízhűtőért.

Emellett egy korábbi alkalmazott, a youtuberként tevékeny Madison Reeve hosszú Twitter-/X-bejegyzésben kitálalt a munkahelyi körülményekről, szexuális zaklatásokról és a menedzsment viselkedéséről, amelyeket közösségimédia-koordinátorként tapasztalt, és amelyek szerinte káros hatást gyakoroltak a mentális egészségére.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Mindennek hatására született egy bocsánatkérő videó a Linus Tech Tips részéről, melyben többen megszólaltak a vezetőségből. Az ügyvezetői pozícióból kimerültségre hivatkozva még júniusban visszalépett Linus Sebastian ma már hibának tartja, ahogy az ominózus Billet Labs hűtő ügyét kezelte.

A helyére kinevezett Terren Tong, a Corsair Gaming korábbi marketingigazgatója saját és a többi vezető felelősségét hangoztatta mind a minőség-ellenőrzés kérdésében, mind a tekintetben, hogy a szponzorok ne szólhassanak bele a tartalomgyártásba. Yvonne Ho gazdasági igazgató pedig közölte, hogy azonnali hatállyal leállnak a videógyártással, és ezt a hetet teljes egészében a munkafolyamatokat hosszútávon befolyásoló változtatásokra fordítják, majd pedig frissítik a cég irányelveit, hogy megelőzzék az esetleges jövőbeli hibákat. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)