Hirdetés

Ezek voltak 2023 legjobb játékai szerintetek

|

Hasonlóan az elmúlt évekhez, ezúttal is a ti szavazataitokon múlott, hogy mely játékok végeztek a kategóriájuk élén, és melyik alkotás lett az év legjobbja.

Hirdetés

Micsoda év van mögöttünk! Az elmúlt tizenkét hónapban olyan sok kiváló játék jelent meg, amire már rég nem volt példa, de mégsem ünnepelheti magát elégedetten az iparág, és ennek nem az az oka, hogy bőven akadtak csúnya baklövések is. Miközben az Activision Blizzard a Microsofté lett, a fejlesztők és a játékosok pedig egy emberként ünnepelték Bobby Kotick távozását, a Sony leszállította az 50 milliomodik PlayStation 5-öt, a Nintendo pedig szenzációs exkluzívokkal fordult rá a Switch életciklusának utolsó szakaszára, alkalmazottak ezrei veszítették el az állásukat, kiadók szűntek meg vagy kerültek a szakadék szélére, stúdiók zártak be. Ráadásul az Insomniac Games elleni durva hackertámadás következtében bebizonyosodott, hogy jelenlegi formájában egyszerűen fenntarthatatlan az AAA kategóriás játékfejlesztés: korábban két-három év is elég volt egy projektnek, most ennek alsó hangon a duplájára van szükség, miközben drámai mértékben kilőttek a költségek is, elérve, sőt meghaladva a legdrágább mozifilmekét. De jön az AI, és majd mindent megold - gondolja ezt például a Square Enix elnöke. Hogy tényleg megmenti-e a videojáték-ipart a mesterséges intelligencia, vagy csak tovább tetézi a gondokat, az a következő évek egyik nagy kérdése. Biztos fogunk még foglalkozni ezzel a témával mi is, ám mielőtt végleg elengednénk 2023 kezét, rendeznénk egy tartozásunkat, mivel az adósaitok vagyunk egy eredményhirdetéssel.

Ahogy már hosszú ideje minden évben, úgy most is a GS olvasóira bíztuk, hogy megválasszák az év legjobbjait, és szégyenpadra ültessék 2023 legnagyobb csalódását. Mi csak a jelöltállítás jogával éltünk, de hogy ne érje szó a ház elejét, ismét lehetővé tettük, hogy akár olyan nomináltra is lehessen szavazni, amelyikre mi nem gondoltunk. A voksokat összegezve arra a megállapításra jutottunk, hogy bár a legtöbb alkalommal a papírforma érvényesült, azért akadtak meglepő eredménnyel zárult szavazások is.

Hirdetés

Legjobb FPS

Pár éve még egy lyukas garasban sem fogadtunk volna arra, hogy valaha is elkészül, erre nemcsak, hogy elkészült, hanem sokunk meglepetésére még szórakoztatónak is bizonyult a nem egy fejlesztő- és koncepcióváltáson átesett, több alkalommal is elhalasztott Dead Island 2. A rettenetes évet záró Embracer Group kevés 2023-as győzelmeinek egyikeként vonul be a történelembe a zombis mészárszék, aminél egyetlen más FPS-t sem szerettetek jobban. 3,1 százalékpontos különbséggel verte a meseszép Avatar: Frontiers of Pandorát, míg a Ubisoft adaptációja mögé egy másik meglepetésjáték, a RoboCop: Rogue City kapaszkodott még fel a dobogóra, annak is a legalsó fokára. A voksok maradékán a szó szerint a Counter-Strike: Global Offensive helyébe lépő Counter-Strike 2, az új IP létére meglepően jól teljesítő The Finals és a gyors tempójú Ghostrunner folytatása osztozott.

  1. Dead Island 2 (23,1%)
  2. Avatar: Frontiers of Pandora (20%)
  3. RoboCop: Rogue City (16,5%)
  4. Counter-Strike 2 (16,2%)
  5. The Finals (15%)
  6. Ghostrunner 2 (6,7%)

Legjobb akciójáték

Másfél évtizeddel a Demon's Souls megjelenése után teljesen meghódították a zsánert a soulslike alkotások, amelyekben vagy ugyan szintlépésből fakadó karakterfejlesztés, és zsákmányolhatunk jobb felszerelést is, valamint elsajátíthatunk új képességeket, a sikerélmény alapfeltétele mégis az, hogy jó reflexekkel, kiváló ritmusérzékkel, és egy buddhista szerzetes türelmével bírjunk. Tavaly a műfaj királya stílust váltott, így az Armored Core VI: Fires of Rubicon nem tudta megismételni az Elden Ring sikerét, be kellett érnie az ezüsttel, mivel a legtöbb szavazatot a Carlo Collodi meséjéből táplálkozó Lies of P gyűjtötte be. A bronz egy másik soulslike, a Lords of the Fallen nyakába került. Őket követi némileg lemaradva a Wo Long: Fallen Dynasty, a Remnant 2 és a Hi-Fi Rush hármasa, amiből az utóbbi némileg kilóg könnyed hangvételének és rettentő stílusos képi világának köszönhetően.

  1. Lies of P (32,6%)
  2. Armored Core VI: Fires of Rubicon (20,3%)
  3. Lords of the Fallen (17,9%)
  4. Hi-Fi Rush (11,4%)
  5. Remnant 2 (9,6%)
  6. Wo Long: Fallen Dynasty (6,7%)

Legjobb akció-kaland

Hosszú évek óta a Sony hazai pályájának számít az akció-kalandjátékok műfaja, és csak elvétve sikerül egy-egy riválisának megtörnie a dominanciáját. Most pontosan ez történt, mivel a Remedy újdonsága, az Alan Wake 2 úgy végzett az élen a voksok közel harmadát begyűjtve, hogy nemcsak a második helyen zárt Marvel's Spider-Man 2-t utasította maga mögé jelentős fölénnyel, de még az év egyik legnagyobb favoritjának számító The Legend of Zelda: Tears of the Kingdomot is. Sőt, az utóbbi nem kis meglepetésre még a dobóról is lecsúszott, mivel bevágott elé a Star Wars Jedi: Survivor. A két kiváló remake, a Dead Space és a Resident Evil 4 egyaránt kevesebbet kapott a szavazatok 10 százalékánál, így esélyük sem volt megszorongatni a többi nomináltat.

  1. Alan Wake 2 (32%)
  2. Marvel's Spider-Man 2 (22,9%)
  3. Star Wars Jedi: Survivor (17%)
  4. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (14,2%)
  5. Resident Evil 4 (8,4%)
  6. Dead Space (4,9%)

Legjobb szerepjáték

Ritka jó évet zártak az RPG-k és ARPG-k hívei, mivel lényegében minden ujjukra jutott egy-egy emlékezetes alkotás, több is, mint amennyit jelölni tudtunk. Tavaly ilyenkor még a Starfield győzelmére fogadtunk volna, ám a Bethesda űreposza jobban megosztotta közönségét a vártnál, ami végül a voksok számán is meglátszott, a szavazók mindössze 6 százaléka tartotta a kategória királyának. Ezzel egyedül a retróélményt kínáló Sea of Starst és az átmenetileg PS5-exkluzív Final Fantasy XVI-ot sikerült felülmúlnia, a Diablo IV-nek viszont ördöge volt, és 0,6 százalékponttal több szavazatot kapott. Ez a szűkös diadal azonban csak a harmadik helyre volt elég, miközben az elsőségért két titán csapott össze. Igazság szerint kiélezettebb küzdelemre számítottunk, hiszen a Hogwarts Legacyt elképesztő felhajtás övezte megjelenésekor, sokan vették meg, és sokan szerették is, ám a Larian monumentális fantasy RPG-jének, a Dungeons & Dragonst újra menővé varázsoló Baldur's Gate 3-nak nem volt ellenfele.

  1. Baldur's Gate 3 (61,5%)
  2. Hogwarts Legacy (20,4%)
  3. Diablo IV (6,6%)
  4. Starfield (6%)
  5. Final Fantasy XVI (4,5%)
  6. Sea of Stars (0,8%)

Legjobb coop/multiplayer

Bár a szerepjátékok frontján nem alakult ki szoros verseny az aranyért, annál több izgalmat tartogatott számunkra a legkiválóbb kooperatív és/vagy kompetitív multiplayer címnek járó díjért folytatott összecsapás. Elsőként a Street Fighter 6 került padlóra a jelöltek közül, így a számos kritikával illetett Call of Duty: Modern Warfare III, az ismeretlenség homályából berobbant Lethal Company, valamint a Mortal Kombat 1 trojkája meccselte le egymás között, hogy melyikük nyakába akasztják majd a bronzérmet. Kellett hozzá pár kitépett gerinc, de végül a NetherRealm verekedős játéka húzta be a győzelmet, és kéredzkedett fel a dobogó legalsó fokára, hogy onnan kísérje figyelemmel a komoly beágyazottsága miatt előnnyel indult Counter-Strike 2, valamint a DICE-veteránok által kalapált The Finals között kibontakozott küzdelmet. Volt is mit nézni, mivel ha kevéssel is, de az került ki győztesként a párharcból.

  1. The Finals (20,4%)
  2. Counter-Strike 2 (20%)
  3. Mortal Kombat 1 (18%)
  4. Lethal Company (15,8%)
  5. Call of Duty: Modern Warfare III (13,4%)
  6. Street Fighter 6 (9,9%)

Legjobb stratégiai/taktikai/tycoon játék

Rég túljutottak már zenitjükön, és valószínűtlen, hogy újra olyan népszerűek legyenek, mind az ezredforduló környékén, de megnyugtató látni, hogy még ma is készülnek körökre osztott és valósidejű stratégiai játékok. Hasonlóképpen a taktikai címeket és tycoon stílusú alkotásokat sem hanyagolják el a fejlesztők, akik ráadásul nem csak ismert franchise-ok életben tartásával vagy feltámasztásával próbálkoznak, hanem attól sem riadnak vissza, hogy új IP-kat dobjanak piacra, és akár olyan egyedi műfajkoktélokat hozzanak létre, mint a városépítés nehézségeit roguelike elemekkel ötvöző Against the Storm. Az indie slágernek ennek ellenére be kellett érnie a hatodik hellyel, mivel a Jagged Alliance 3-at átható nosztalgia erősebb hívószónak bizonyult az újdonság varázsánál. De az első világháborút is többen találták vonzónak, mint a szellemkalózokat, ezért a Last Train Home hajszállal megelőzte a Mimimi hattyúdalát, a Shadow Gambit: The Cursed Crew-t. Az utóbbi bravúrért jár is az érem, igaz, csak a bronz, hatalmas meglepetést okozva ugyanis a Switch-exkluzív Pikmin 4 futott be a második helyre. Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy az élen - kevésbé megdöbbentő módon - a második világháborús Company of Heroes 3 végzett.

  1. Company of Heroes 3 (32,4%)
  2. Pikmin 4 (22%)
  3. Last Train Home (14,6%)
  4. Shadow Gambit: The Cursed Crew (14,2%)
  5. Jagged Alliance 3 (9,8%)
  6. Against the Storm (5,1%)

Legjobb verseny- vagy sportjáték

Volt idő, amikor az aktuális FIFA erőlködés nélkül tönkreverte a kategóriát és olyan sima győzelmet húzott be, mintha a Megye II. utolsó helyezettje állt volna ki a világválogatott ellen. Ennek azonban már vége, és már jóval azelőtt új szelek kezdtek fújni, hogy az EA focis játéka elvesztette volna a FIFA licencet. Akik akarták, így is megtalálták a tavalyi felvonást EA Sports FC 24 néven, noha ahhoz távolról sem elegen, hogy reális esélye legyen a győzelemre. Mindössze 11,1 százalékig jutott, ami a harmadik helyre volt elég, és csak kevésen múlott, hogy ne előzze meg a célegyenesben az F1 23. A könnyedebb hangvételű LEGO 2K Drive és a Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged számára még hamarabb véget ért a verseny, a döntőt pedig a Ubisoft és a Microsoft eltérő igényeket kiszolgáló autós címei vívták. A nyitott világú The Crew Motorfest és a zárt pályás Forza Motorsport reboot az utóbbi fölényes győzelmével végződött.

  1. Forza Motorsport (42%)
  2. The Crew Motorfest (20,1%)
  3. EA Sports FC 24 (11,1%)
  4. F1 23 (10,8%)
  5. LEGO 2K Drive (9%)
  6. Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged (5,8%)

A cikk a következő oldalon folytatódik.

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)