Hirdetés

Ezzel játszottunk a hétvégén régen - május

|

Eme verőfényes vasárnapon a világot alapjaiban megrengető kockákról, egy szuperhőssé vált gyűrűsféregről, valamint egy szabadúszó mestertolvajról olvashattok.

Hirdetés

Áprilisban bokros teendőim miatt alvállalkozásba kellett kiadnom kedvenc rovatomat, de szerencsére Tonight elég jól abszolválta a problémát és csinos kis összefoglalót rittyentett nektek az elmúlt harminc év negyedik hónapjainak érdekességeiről. "Csak egyetlen visszatérés létezik és az nem a királyé...hanem a jedié!", mondta Randal a Shop Stop 2-ben, úgyhogy én is inkább a "visszajöttem" kifejezést használom, de ha már mind így együtt vagyunk, akkor ugorjunk is fejest a mai kalandozásba.

[Frissítés] - Mindenkitől elnézést kérek, de alighanem elnéztem a hónapot és bizony májusban írtam meg az 1984. júniust...nem is értem, hogyan történhetett. Mindenesetre ha már így alakult, nézzétek el nekem és fogadjátok szeretettel a koraszülött címet. (Hmm...hmm...öregszem).

1984 - amikor kiderült, hogy a Föld kocka alakú

Egykori szakközepes matektanárnőm, aki jó eséllyel mindenkit maga mögé utasított volna egy olyan versenyben, ahol az számít, hogy ki tudja a legjobban megnehezíteni a diákjai életét gonoszsággal és rosszindulattal, egyszerre két egyest varrna be, ha a Tetris kapcsán kockákat emlegetek, lévén a képernyőn csak kétdimenziós testek jelentek meg, azok meg nem kockák. Ezzel ki is derült, hogy mi az a játék, ami 1984. júniusában jelent meg és azóta is hatalmas sikernek örvend.

Ahogy HP fogalmazott, amikor a mai összefoglaló szereplőit ismertettem vele: "Ó, a Tetris! Minden sz*rás alapja!", és ebben teljesen igaza van, hiszen remek időtöltés volt kvarcjátékon nyomatni, miközben az ember ült a deszkán. Bevallom, nem sokat tudtam a Tetris történelméről addig, míg el nem kezdtem összepakolni a mai írást, de a kifogyhatatlan tudásbázis, az egyetemes és közös enciklopédia, vagyis a Wikipédia rengeteg érdekességgel szolgált.

Egyrészt azzal, hogy a játék orosz (szovjet) eredetű és egy bizonyos Alekszej Pazsitnov nevű derék elvtársnak köszönhetjük, aki munka helyett fejlesztgette, miközben az Orosz Tudományos Akadémián napi nyolcban szürcsölte a szamovárban rottyantott teát. Másrészt az is kiderült, hogy a nagy sikerre való tekintettel ez lett az első olyan játékszoftver, melyet a tengerentúlra exportáltak, miközben az idő múlásával szinte minden platformon megjelent, legyen az telefon, PDA, számítógép, kvarcjáték, mikorhullámú sütő, avagy az egyik - egykoron csak - műholdas szolgáltató beltéri egysége. 

Megboldogult tizenéves koromban az osztálykiránduláson ölre mentünk azért, hogy az egy szem Tetris kvarcjátékkal játszhassunk, melyet osztálytársam hozott magával, de aztán az a konyakmeggy, melyről Imi barátom szülei valószínűleg azóta sem tudják, hogy hová tűnt, mindenkit megbékített.

1994 - A giliszta, melyre ráesett az űrruha

A gyűrűsférgek élete nem csak játék és mese, hiszen nincs lábuk, amivel szaladhatnának, nincs kezük, amivel űrpisztolyt lengethetnének és legfőképpen nincs szkafanderük, melytől legyőzhetetlen csúszómászókká válhatnának. Nos, ezen problémák egyikével sem kell szembenéznie a 20 évvel ezelőtt megjelent Earhworm Jim címszereplőjének, aki foglalkozását tekintve szuperhős (vagy valami hasonló).

A játék sztorija igen jópofa és nagyon röviden arról szól, hogy míg a Földön egy varjú éppen egy gilisztát próbál befalni, addig az űrben többen is egymásnak esnek annak reményében, hogy megszerezzenek egy különleges űrruhát. Ám a nagy csihipuhiban az óhajtott ruházat leesik a Földre, egyenesen a szorult helyzetben lévő gilisztára, mely így embernagyságúra nő, és fejében négy aggyal elkezd mindenféle kalandokat keresni.

Fegyverzetét képezi többek között saját teste, melyet ostorként használva nem csak hatalmas füleseket tud kiosztani, hanem egyfajta férgesített Indiana Jonesként libbenhet egyik helyről a másikra. Amikor nagy a baj, ott a lézerpisztoly, mely a távolsági megsemmisítést célozza, és Jim felszerelései közé tartozik egy zsebben hordható motor is, mellyel kellően meg tud indulni, ha szükséges.

A szuperré vált giliszta figurája és kalandjai annyira bejöttek a közönségnek, hogy több platformon is megjelent, illetve 2010-ben elkészült a HD remake, melynek köszönhetően újra átélhettük Jim kalandjait. Magának a figurának a megszületése is érdekes, hiszen a Sonic és a Tini Nindzsa Teknősök után a Shiny Entertainment szeretett volna egy újabb (saját) sikeres hőst, így amikor Doug TenNapel megmutatta nekik Earthworm Jimet, azonnal lecsaptak rá.

2004 - Aki még a szemünket is kilopta

Nos, ki az, aki már rájött, hogy melyik játékról is van szó? Tolvaj, lopakodás, sötétség, miegymás, Thief-sorozat! Úgy van! Esetünkben a Thief: Deadly Shadows van a középpontban, melyért már nem a Looking Glass Studios felelt, hiszen nekik a Thief II: The Metal Age hegesztése közben financiális problémáik támadtak és a megjelenés után néhány hónappal, 2000. májusában semmivé lettek.

Ekkor jött az Eidos Interactive és szépen felvásárolt mindent, ami kedvenc tolvajunkkal kapcsolatos, így a harmadik részt már az Ion Storm jegyezhette, alkalmazottai között azonban többen is a Looking Glass zászlóaljából kerültek át. Nem valószínű, hogy Garrettet bárkinek is be kellene mutatni, főleg úgy, hogy mostanában éledt újjá a Thief 4 jóvoltából.

Éppen ezért ne is csépeljük tovább a szót, hanem meredjünk rá a videóra, mely visszaidézheti a múltat és párás szemgolyóval nézhetjük, milyen jó volt akkor, amikor az ultragyors internet átlagosan 1 Mbitet jelentett és ha valaki torrentezésre adta a fejét, akkor akár 1 hónapot is várhatott arra, hogy valami leszivárogjon hozzá.

Júniusban ismét találkozunk és akkor is hasonlóan érdekes címeket fogok hozni nektek, de azt már most elárulhatom, hogy lesz köztük egy olyan, melyet azóta is bánom, hogy megvettem és ha eszembe jut, legszívesebben kitépkedném a mellkasszőröm és szálanként etetném meg a fejlesztőkkel. De őrizzük meg a hidegvérünket és köszöntsük szeretettel a havi Jessica Bielt, aki éppen egy labdán hömbölög. Ő adjon nekünk erőt és mindent lebíró akaratot!

 


 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)