Hirdetés

Facebook - mi rejlik a kulisszák mögött?

|

A világ egyik legnépszerűbb közösségi portálja - és ami mögötte van.

Hirdetés

Alig telt el másfél év, s a Facebook közösségi portálnak nagy lépésre kellett elszánnia magát: meg kellett háromszorozniuk szervereik számát a megnövekedett igények, és felhasználószám végett.

Ha a napi archiválást nézzük, csak ez a tevékenység 25 ezer (!) gigabyte-ot jelent, s mindemellett 80 milliárd képet tárolnak a Facebook-szervereken.

Úgy látszik, ha a kulisszatitok nyilvánosságra hozásáról van szó, nem túl bőbeszédű a kaliforniai illetőségű cég, ám másfél év után friss adatokat árult el Jeff Rothschild, a Facebook technológiai fejlesztésének első embere. A tavaly tavasszal közzétett adatok szerint akkor kereken 10 ezer szerver volt csatasorba állítva, most Rothschild megerősítése szerint pillanatnyilag 30 ezer szerver szolgálja ki a közösségi portált. Ez magyarázat lehet arra, hogy a Facebook-ot irányító cég mire vett fel szintén tavaly 100 millió dollár hitelt.

Alapvetően háttértárként működnek a szerverek, ez a fő feladatuk. Többnyire a userek fotói tárolásához van szükség gigászi méretű háttértárolókra, jelenleg mintegy 20 milliárd fénykép ékeskedik a szervereken, ezzel a  világ első számú képmegosztó portálja is egyben a Facebook. Viszont a legnagyobb terhelést a felhasználók kiszolgálása okozza: napi csúcsperiódusban másodpercenként 600 ezer (!) kattintás érkezik a szerverkre, s ezek nagy százaléka képböngészés miatt.

Jelentős tárhelyet igényel a napi logfájl mérete is, ez 25 ezer gigabyte nagyságú általában. Rothschild összehasonlításként az amerikai napi postai forgalmat hozta fel, mely ezredrésze a Facebook által generált adathalmaznak.

Az FB team viszont nem túl méretes: mindössze egy 230 főből álló csoport felügyeli az aktivitást, tevékenységet - informatikusok, rendszergazdák, programozók és karbantartók; egy emberre a statisztika szerint valamivel több, mint 1 millió user jut.

Iszonyatos számok ezek, ha például a 30 ezres szerverszámot nézzük, de ki kell ábrándítanom minden ámuldozó olvasót, aki azt hiszi, ez rekordmennyiségnek számít. A Google központi adatfeldolgozó bázisa, amelyet 2005-ben adtak át, 450 ezer szerverrel operál, míg a Microsoft rövidesen átadásra kerülő, chicagoi székhelyű főhadiszállásán 300 ezer darabot tarthatunk majd nyilván.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)