Hirdetés

Feltámadt a Nintendo által kinyírt Switch emulátor, és ezúttal nehezebb lesz fogást találni rajta

|

Suyu néven tért vissza a Yuzu, az új fejlesztők pedig igyekeznek elkerülni az elődök hibáit.

Hirdetés

Néhány napja kemény gyomrost szenvedett el a Switch-játékok emulálása, amikor is az egyik legnépszerűbb erre szolgáló program, a Yuzu fejlesztői bedobták a törölközőt, miután a Nintendo pert indított ellenük. A csapat azonnali hatállyal befejezte a tevékenységét és elérhetetlenné tette a szoftvert.

Ám ahogy arról az eredeti cikkünkben is beszámoltunk, a Yuzu nyílt forráskódú projekt volt, így a közösség részéről azonnal elkezdődött a munka az új verzió elkészítésén, azóta pedig színre is lépett egy ígéretes utód.

Hirdetés

A GitLab felületén elérhetővé tett Suyu ugyanarra a C++ nyelven írt kódra épül, mint a peres úton kinyírt elődje, a készítők pedig aktívan karbantartott windowsos, linuxos és androidos buildeket ígérnek hozzá. Az emulátornak saját weboldala is van, ahol a fejlesztők azt írják, hogy már közel 70 ember járult hozzá a több mint 4000 játékot támogató programhoz, a Suyunak szentelt Discord szerver tagjainak száma pedig meghaladja 19 000 főt.

Nagyon úgy fest tehát, hogy a Nintendo ügyvédei pürrhoszi győzelmet arattak a Yuzu lelövésével, az utód készítői pedig eltökéltek, hogy nem lépnek ugyanazokba a csapdákba, mint az elődeik. A csapat egyik tagja, Sharpie az Ars Technicának adott interjújában felfedte, hogy ennek jegyében nem fogadnak el pénzbeli támogatást a szoftverért,  valamint a játékspecifikus titkosítási kulcsok generálásának lehetőségét is letiltották.

A Nintendo ugyanis elsősorban ezekre a problémákra hivatkozott a Team Yuzu által indított perben, így viszont a japán cég nem érvelhet azzal, hogy a Yusu fejlesztői anyagi hasznot húznak az ő szellemi termékeikből, vagy hogy aktívan hozzájárulnak a kalózkodáshoz. Sharpie nyilatkozata alapján a fejlesztők tisztában vannak vele, hogy még ezzel együtt is a "szürke zónában" mozognak, de dolgoznak a helyzet tisztábbá tételén, és több tervük is van a folytatást illetően.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)