Hirdetés

Feltűnési viszketegek

|

Vajon mi a közös Paris Hiltonban és Jack Thompsonban? Látszólag semmi: az egyik egy milliomos szupermodell, a másik egy a játékok ellen állandóan felszólaló ügyvéd. Amire viszont mindketten ki vannak éhezve, az a hírnév…

Hirdetés



A minap érdekes kérdés feszegetett a GameSetWatch az egyik cikkében. Adva vagyon Paris Hilton, egy gazdag, elkényeztetett, csinibaba szőke cicamica szupermodell, aki igazából egy „bizonyos” videofilm miatt vált igazán híressé (melynek a linkjét nagyon szépen megkérek mindenkit, hogy a kommentek közé ne rakjátok ki, akit érdekel, annak priviben küldjétek el). Azóta a róla szóló hírek és álhírek igazi internetes kincsesbányává váltak, mindezt a feltűnési (és sokak szerint emellett még másféle…) viszketegségben szenvedő modell legnagyobb örömére. Az hírforrások gyűjtésével foglalkozó Associated Press (kicsit olyan, mint nálunk az MTI) ezt végül megelégelte és kísérlet szinten egy hétig teljes hírzárlatot rendelt el a szőke cicusról, csak hogy kiderüljön: mi van akkor, ha ennyi ideig senki sem beszél róla.
A sajátos döntésnek sajátos végeredménye lett: azokat a sajtóorgánumokat, amelyek gyakran foglalkoznak Miss Hilton magánéleti és közszerepléséhez kapcsolódó eseményekkel, teljesen hidegen hagyta a történet és nem is zaklatták az AP-t újabb hiltonos hírek szolgáltatásával.
Viszont sokan magán a hírzárlaton, mint megoldáson háborodtak fel: hogy jön ahhoz az AP, hogy mesterségesen machinálja a híreket és vajon ki lesz az a személy, vagy mi lesz az a téma, amit majd legközelebb „letiltanak”, mert éppen akkor úgy gondolják?



Thompson: kuss?
Hosszan lehetne feszegetni a sajtószabadságról, illetve a bulvársajtóról alkotott elképzeléseket és véleményeket (ti mit gondoltok róla?), viszont Doug Lowenstein, az Entertainment Software Association nemrég lemondott elnöke, aki szabályosan gyűlöli Jack Thompsont, miután a játékellenes aktivista ügyvéd Hitlerhez hasonlította őt, hasonló panaszokat fogalmazott meg „Wacky Jackkel” szemben, mint amit sokan Paris Hilton bulvárszerepléséről gondolnak. „Tudják maguk, miért figyelnek annyira az emberek Jack Thompsonra? Mert a játéksajtó annyit foglalkozik vele: maga a sajtó „szentesíti” Thompsont. Ha nem írnának annyit róla, akkor elveszítené a jelentőségét.”



Attention whores
Bár maga Lowenstein nem jelentette ki, de végső soron párhuzamot vonhatunk a Paris Hilton és Jack Thompson jelenség között: mindketten ki vannak éhezve a hírnévre és ezért tesznek meg mindent, hogy a saját (sokak szerint rendkívül sekélyes) „szakterületükön” ezt megszerezzék magunknak. Az amerikai argóban az ilyen embereket hívják „attention whore”-oknak…
Lowenstein tehát arra gondol, hogy ha szándékosan nem írna a sajtó Thompsonról, akkor szép lassan elveszítené a jelentőségét… Érdekes vélemény… Mindenesetre a Paris Hilton „hírzárlat” sem zárult pozitívan: az egy hét csend után minden folytatódott a szokásos kerékvágásban: ahogy lejárt, már hallhattunk is róla, hogy Hiltont letartóztatták azért, mert hamis rendszámtáblával közlekedett és egy korábbi vétsége miatt akár emiatt börtönbe is kerülhet.
Másrészről Thompsont ilyen egyszerűen valószínűleg nem lehetne elhallgattatni, illetve nem is biztos, hogy okos ötlet. Gamer körökben sokan úgy vélik, hogy ha Thompson nem hagyja abba a „mocskolódásait”, akkor végül a „saját mocskába fullad bele”, mert egyre jobban behergeli magát és végül korábbi támogatói is leveszik a kezüket róla.
Ti mit gondoltok erről? Találó a hasonlat? És főleg: mi lenne a hasznosabb, ha a nemzetközi gamer (főleg online) sajtó nem foglalkozna vele, így elveszítené a közvélemény egy bizonyos rétegében megszerzett hatalmát, vagy inkább jobban járunk vele, ha továbbra is kifigurázzák?
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)