Hirdetés

Újabb per szerint szerencsejáték a FIFA Ultimate Team módja

|

Amíg nem változtat gyakorlatán az Electronic Arts, rengeteg hasonló jogi procedúra elé nézhet a jövőben.

Hirdetés

Piszok jó évet zárt az EA tavaly, s ebben komoly szerepet játszott a vásárlók növekvő játékon belüli költési hajlandósága. Konyhanyelvre fordítva: amíg az emberek képesek és hajlandóak arcpirítóan magas összegeket költeni például a FIFA Ultimate Team módjában arra, hogy összeállíthassák álomcsapatukat, és ezt ráadásul évente megismétlik, addig a kiadó részvényesei Dagobert bácsi módjára fürödhetnek a pénztengerben. E kétségtelenül sikeres üzleti modell hátulütőjeként viszont folyton járhatnak bíróságra az EA jogászai, hogy bebizonyítsák, a szerencsejáték-függőség kapudrogjának tartott loot boxok valójában csupán szórakoztató és etikus meglepetésmechanikák.

Hirdetés

Rettentő mázlija van a kiadónak, amiért még nem született egységes uniós szabályozás a kérdésben, mivel a FIFA-játékok legnagyobb felvevőpiaca Európa. Az EU-t elhagyó britek szerint például szó sincs szerencsejátékról, míg a belga törvényhozás keményen beleállt a dologba. Franciaország eddig kimaradt a buliból, ám egy ottani eset könnyedén teremthet precedenst, és akár a Macron kormány figyelmét is ráirányíthatja a loot boxok ügyére.

Két párizsi ügyvéd ugyanis bíróság elé citálná az Electronic Artsot, mondván a FIFA Ultimate Team módja szabályozatlan, tehát tiltott szerencsejátéknak minősül. Egyikük, Victor Zagury a már említett belga szabályozást hozta fel példaként:

Ebben a játékban mindenki össze akarja rakni álomcsapatát, hogy azzal a lehető legmesszebbre jusson. Kliensünk öt hónap alatt 600 eurót költött anélkül, hogy akár egyetlen nagy játékost meg tudott volna szerezni. A játékmód fejlesztői létrehoztak egy megtévesztő és függőséget okozó rendszert. Minél többet játszol annál nagyobb a valószínűsége, hogy világklasszis futballistákhoz juss. Meggyőződésünk, hogy szerencsejátékot integráltak ebbe a videojátékba, mert a csomagok vásárlása semmiben sem különbözik a fogadástól. Olyan akár egy kaszinó, amely beköltözött az otthonunkba. Ma egy 11-12 éves tinédzser különösebb megkötések nélkül játszhat a FUT-tal beépített szülői felügyelet híján. Belgium már fellépett ez ellen, akárcsak Hollandia.

Minderről a legnagyobb országos sportnapilap, a L'Équipe számolt be. A cikkben megszólalt az ügyvédek által képviselt Mamadou úr is, aki arról panaszkodott, hogy a 600 euróért megszerzett focisták legjobbja a Napoliban játszó Kosta Manolas:

Őt még csak nem is ismertem! Beleraksz ennyi pénzt csak hogy megkapd Manolast... Ismerek olyanokat, akik már két-háromezer eurót fektettek a játékba. Őrület, még a lakbérrel is elmaradtam amiatt, amit költöttem.

Túllépve azon, hogy Mamadou nyilvánvalóan nem a legélesebb kés a fiókban, következzék az elmaradhatatlan kérdés: Ti hogy látjátok, valós veszélyt jelentenek a loot boxok?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)