Hirdetés

Final Fantasy XIV tippek kezdőknek - így vágj bele Eorzea megmentésébe!

|

Látod, hogy egyre több WoW-streamer pörgeti ezt a fura japán valamit, te pedig teljesen el vagy veszve? Sebaj, itt vagyunk, hogy megkönnyítsük az első lépéseidet.

Hirdetés

Ahogy egyre több YouTube videós és Twitch streamer indul útnak a Final Fantasy XIV világában, úgy követik őket nézőik is. A Square Enix csodagyereke sosem volt ennyire népszerű: a nagyvárosok tele vannak újoncokkal és visszatérő veteránokkal, minden szerver a kapacitása határán pörög, és minden tartalomra tömegek jelentkeznek. Nem csoda, hogy mindenki be akar szállni a buliba.

Sokan vannak azonban, akik elakadnak már a játék megvásárlásánál, így összeszedtünk pár tippet, hogy ti is velünk együtt lazulhassatok Limsa Lominsa főterén.

Hirdetés

Kezdjetek az ingyenes opcióval 

A játék Trial verziója az egekbe van mémelve, de nem véletlenül: ténylegesen ingyen kínálja az FFXIV élmény egy jelentős darabját. Az alapjáték és az első kiegészítő pár korlátozást leszámítva teljesen ingyenesen élvezhető, így azt javasolnánk, hogy kezdd ott a barátkozást. 

Látogass el erre az oldalra, regisztrálj egy felhasználói fiókot, és már telepítheted is a játékot. A steames verziót érdemes elkerülni egyébként, mert az csak megbonyolítja az accountmenedzselést, és ha valamilyen problémád van a játékkal vagy fiókoddal, a segítségkérés is sokkal bonyolultabb.

Óvatosan a vásárlással!

Ha úgy döntenél, hogy beszerzed a teljes verziót, akkor a Complete Edition lesz az, amit keresel. A játék weboldalán ugyan szerepel, hogy a november végén érkező Endwalker kiegészítő tartalmazza a korábbi tartalmakat is, de azok csak az Endwalker megjelenése után fognak aktiválódni! Ez azt jelenti, hogy ha csak az Endwalkert és az alapjátékot vásárolod meg, akkor november végéig nem fogsz tudni hozzáférni a Stormbloodhoz és a Shadowbringershez sem.

A Complete Edition tartalmaz mindent, amire szükséged lesz, ráadásul a hír írásának pillanatában ez az olcsóbb opció is a 60 százalékos leárazásnak köszönhetően.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy előfizetési opciókból is létezik egy olcsóbb változat. A 11 eurós Entry Subscription ugyanúgy 30 nap játékidőt kínál, mint a 13 eurós nagytestvére, de előbbi szerverenként csak 1 karaktert fog feloldani. Általában ez nem okoz problémát, mivel az FFXIV-ban minden kasztot lehet 1 karakteren játszani.

Szerverválasztás

Amikor először belépsz a játékba, választanod kell majd egy Data Centert. Ezek gyakorlatilag nagy, regionális szervercsoportok. Mi itt Európában a Chaos és Light DC-kből választhatunk, és bár elméletileg nincs különbség a játékélményben, ha magyar játékosokkal szeretnél találkozni, akkor érdemes a Light DC-t választani. Egyébként költözz oda, ahol a haverjaid is vannak.

A szerverválasztás szinte egyáltalán nem számít, köszönhetően a teljes átjárhatóságnak. Ha viszont össze akarsz futni magyar játékosokkal, akkor az Omega és a Twintania lesz az, amit keresel.

Csak lassan 

Az FFXIV-ban nincs értelme rögtön a végjátékra hajtani. Minden raid, dungeon és egyéb szokásos MMO-tartalom a fősztorihoz van kötve, amit mindenki kénytelen lesz végigpörgetni.

Ha a következő sztoriküldetést keresed, akkor ezekre az ikonokra kell figyelned:

A szerencsénk az, hogy a nagyjából 250 órás történet minden pontja csodálatos gondossággal lett megírva, és miközben az MSQ-t (Main Story Quest) pörgeted, bőven lesz mit csinálnod.

Köszönhetően annak, hogy egy karakteren játszhatod az összes kasztot, elütheted az idődet extra kasztok szintezésével, de benézhetsz a minijátékokkal teli Gold Saucerbe, pörgethetsz naponta ismételhető Beast Tribe küldetéseket, nekiugorhatsz a Hunting Log teljesítésének, de különböző gyártó vagy gyűjtögető melókat is felvehetsz.

A lehetőségeid végtelenek, ha pihenőt akarsz az MSQ-tól.

A sztorivezetés egyébként van olyan jó, mint egy felsőkategóriás JRPG-ben, de ha a történet nem érdekel téged, és az a fajta játékos vagy, aki mindig átugorja az átvezetőket, akkor lehet, hogy ez az MMO nem neked szól. Itt még a raideknek és a legkisebb, mellékes dungeonöknek is saját sztoriszálaik vannak. Ha nem követed a történetet, hamar eleged lesz az állandó párbeszédekből és átvezetőkből.

Küldetésfajták

Az FFXIV-ben több fajta küldetés is létezik. Vannak az MSQ missziók, amikről az előző bekezdésben beszéltünk, de vannak még ismételhető küldetések, mellékküldetések, és olyan küldetések, melyek valamilyen játékfunkciót nyitnak meg.

A kalandjaid elején nem érdemes az MSQ-kon kívül bármi másra koncentrálni, köszönhetően a nevetséges mennyiségű tapasztalati pontnak, amit azok kínálnak. Ettől függetlenül látni fogsz a térképen kék festéssel körbevett felkiáltójeleket:

Ezek mind nagyon fontos mellékküldetések, melyek vagy egy új kasztot, vagy új tartalmakat és játékfunkciókat nyitnak meg. Ha a karaktered menüit böngészve szürke opciókat találsz, az valószínűleg azért van, mert vagy egy MSQ, vagy egy mellékküldetés teljesítésére lesz szükséged a megnyitásához.

Ezen az oldalon találhatsz egy teljes listát a megnyitható tartalmakról, és azokhoz szükséges küldetésekről.

Csináld, ahogy akarod 

Ugyan itt nem lehet úgy feltenni addonokat (vagyis a felhasználói élményt segítő kis adalékokat), mint a WoW-ban, de a UI és az irányítási mód abszolút testreszabható. Ha túl vagy az első néhány küldetésen, akkor érdemes lehet meglátogatnod a UI és Keybinds menüpontokat. 

Ha konzolos játékokhoz vagy szokva, akkor jó hír, hogy az FFXIV teljes kontrollertámogatást kapott, és egy MMO-hoz képest meglepően barátságos a kezelése.

Egyébként ha szereted a konzolodat, akkor PS4-en vagy hamarosan PS5-ön is pörgetheted majd a játékot teljes crossplay támogatás mellett (a PC-s és PS4-es verziót ugyanakkor külön meg kell venni, ha platformot akarsz váltani).

Ne félj segítséget kérni 

Az FFXIV közössége tényleg tele van végtelenül segítőkész és kellemes emberekkel. Mindenki örömmel segít majd neked, ha elakadsz valamiben, már csak azért is, mert kalandjaid kezdetén a neved melletti Sprout ikon jelöli majd, hogy te egy új kalandozó vagy Eorzeában. A Sproutok egyébként egy spéci Newbie Network chat csatornához is hozzáférnek, ahol veterán státuszú kalandozóktól kérhetnek tippeket.

Ha szükséged van bővebb oktatóanyagokra, akkor a Salted FFXIV oldalon találsz híreket és könnyen emészthető kaszt guide-okat, az FFXIV Wikin tudod követni, hogy éppen hol tartasz az MSQ-val, és az Akhmorningon megtalálsz mindent, amire szükséged van az eredményes raid estékhez.

Hallj, érezz, gondolj

Ezekkel az alapokkal már mindent tudsz ahhoz, hogy megtedd az első lépéseidet Eorzeaban. A játék hatalmas, tele van tartalommal, és jelenleg mindenki meg van őrülve érte. Semmibe nem kerül a próbakör, és a World of Warcraftos karaktered sem fog megharagudni, ha megnézed, mi van a szomszéd kertjében.

Ha maradsz hosszútávon, ha nem, sok sikert kívánunk, és ha még vannak kérdéseid, azokra a kommentek között készséggel válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)