Hirdetés

Football Manager 2019 teszt - sokkal több, mint sport

|

A piacvezető focimenedzser szimulátor sorozat 14 év után is képes volt megújulni, hogy még több lehetőséggel kecsegtessen a stílus rajongói számára.

Hirdetés

Mindig nehéz feladat egy olyan játékot értékelni, amelynek évről évre kiadják a legújabb verzióját. A Football Manager sorozattal sincs ez másképp, idén is megjelent a Sports Interactive piacvezető futballmenedzser-szimulátora.

Hirdetés

Gyakorlatilag nincs is igazi ellenfele a franchise-nak, viszont a fejlesztők ez alkalommal sem kényelmesedtek el, és az elkerülhetetlen adatbázis-frissítésen kívül több újítást végeztek a játékon, mint az utóbbi években bármikor. Nagy várakozásokkal ültem a játék elé, hiszen az egyes újdonságokról már korábban is volt szó, Miles Jacobson, a csapat vezetője pedig egy interjúban rengeteg NPC-vel rendelkező, mély és tartalmas RPG-ként emlegette a Football Manager 2019-et. Ezt a kijelentést továbbra is kis túlzásnak érzem, ennek ellenére az FM2019 nem okozott csalódást.

Számít a külcsín

A mérkőzések grafikájától és a szimulációtól azért most sem lehet hasra esni. Valamivel szebb, mint a tavalyi kiadás, de igazából ezen a téren az FM2017 és az FM2018 között volt nagyobb ugrás. A grafikai motor nem nagyon dolgoztatja meg a PC-t, gyengébb masinákon is vígan elfut a játék, legfeljebb kicsit hosszabb ideig tartanak a betöltések. Maga a felhasználói felület ellenben kapott egy kis ráncfelvarrást, valamivel letisztultabb lett, a menü alapszíne pedig új, lilás árnyalatban pompázik. Maga a menürendszer nem változott, ugyanolyan részletességgel áshatjuk bele magunkat menedzseri feladataink legapróbb dolgaiba is, illetve a tavaly sikeresen debütált és jól működő Dynamics rendszer is visszatért. Két felületet viszont teljesen átdolgozott a Sports Interactive, ezeknek köszönhetően pedig még élethűbbé és aprólékosabbá tették a játékot. Egyrészt változott a Training-modul, amelyet több apró újdonsággal is feldobtak a fejlesztők. Jó előre is tervezhetünk a naptárban különböző gyakorlatokat, és a korábbiakhoz képest több opció közül választhatunk a csapatos és az egyéni edzéstervek kidolgozása során is.

Még izgalmasabb változás az újragondolt taktikai felület. Választhatunk az eredeti játékstílusok és stratégiák alapján modellezett lehetőségek közül, de akár a sajátunkat is megálmodhatjuk. Az egyes stratégiák hatékonysága természetesen függ a játékosok egyéni stílusától is, ezekre pedig nagyon érdemes odafigyelni az első választás és az esetleges saját egyedi taktika szerkesztésekor. Támadó szellemű játékosokkal nem tudunk majd bunkerfocit játszani, és a kevésbé jól passzoló középpályássor sem lesz sikeres a tiki-taka hatékony kivitelezésében. Érdemes még megemlíteni az ugyancsak felújított tutorialrészeket is, amelyekkel interaktív módon tanulhatunk bele mind az új, mind pedig a régebbi funkciókba. Persze aki kevésbé szeretne minden apró-cseprő dologgal foglalkozni, az idén is átpasszolhatja ennek felelősségét az asszisztenseknek, vagy éppen válthat a Football Manager Touch kiadásra, amely sokkal pörgősebb és gyorsabb, mint az alapjáték, illetve még különleges kihívásokat is teljesíthetünk az erre fejlesztett játékmódban.

Németország, jövök!

A fejlesztőknek idén sikerült megszerezniük a Bundesliga és a Bundesliga 2 jogait, így már nem csak néhány német csapat érhető el hivatalos licencekkel. Emellett persze szokás szerint rengeteg ország számos csapata közül választhatunk munkahelyet. A menedzseri élmény pedig még teljesebb a már említett fejlesztéseken túl a felújított meccsek előtti eligazításnak, a javított mesterséges intelligenciának, valamint a való élethez hűen alkalmazott VAR- és gólvonal-technológiának köszönhetően. Sajnos néha még előfordulnak bugok és furcsaságok (főleg a játékosok sérüléseit és igényeit illetően), de a Football Manager 2019 minden téren jobb az elődeinél, emiatt a rajongóknak érdemes megfontolniuk a beruházást a kicsit magas ár ellenére is.

Football Manager 2019
A sorozat eddigi legkomplexebb és legjobb darabja.
Ami tetszett
  • Kreatív új taktikai modul
  • Felújított látványvilág
  • Részletes és kidolgozott tutorial
Ami nem tetszett
  • Előfordulnak bugok
  • Még mindig kicsit túlárazott
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)