Hirdetés

Football Manager 2021 teszt – teljes irányítás a pályán és azon kívül

|

A Sports Interactive tovább bővítette a nagyszerű Football Manager 2020-at, hogy még részletesebb és sokoldalúbb legyen a széria legújabb darabja.

Hirdetés

A menedzserszimulátor rajongó játékosok legnagyobb örömére a koronavírus csak viszonylag kevésbé hátráltatta a Football Manager sorozat legújabb darabjának fejlesztését, a Sports Interactive csapata pedig mindent megtett, hogy a széria eddig legösszetettebb és legszórakoztatóbb darabját adja ki idén.

A Football Manager 2021 a tavalyi játék legjobb tulajdonságain felül még tovább bővült, illetve a fejlesztők ezúttal is újítottak a 3D motoron, így még élethűbb lett a játékosok és a labda mozgása is. Az idei kiadás hivatalos megjelenése, vagyis 2020. november 24. előtt béta verzióban volt elérhető, tehát e cikk megírását követően még további javításokra is számíthatunk a későbbiekben.

Hirdetés

Fókuszban a kommunikáció

A Football Manager 2021 nagyszerű alapokra építkezett, ugyanis az FM 2020-ban mind a Club Vision, a Code of Conduct és a Development Centre funkciók mélyítették a stratégiai lehetőségeket, hogy hosszabb távon tervezhessünk az adott klub menedzsereként. Idén ezeken felül pedig még több opció áll a rendelkezésünkre, hogy a játékosokkal és a médiával is olyan stílusban kommunikáljunk, ahogy azt megfelelőnek tartjuk.

Új funkcióként ugyanis bekerültek a gesztusok, amelyekkel nyomatékosítható a mondanivalónk. A fejlesztők azért arra odafigyeltek, hogy a kimondott szöveg és a mozdulatok ne legyenek soha ellentmondásban, így például nem lehet mosolyogva beszólni a riportereknek, vagy a vizesüveget az öltözőn áthajítva dicsérni a jól teljesítő csapatot a félidőben. A játékosokkal való kommunikációt továbbá átláthatóbbá és könnyebbé teszi az átalakított chat felület, illetve a sajtótájékoztatókra előzetesen fel lehet készülni a felelős asszisztens segítségével.

A taktikai lehetőségek terén pedig új statisztikai mutatóval bővült a Football Manager. A SciSports közreműködésével a fejlesztők beépítették az xG mutatót, amely az expected goals, vagyis várható gólok mutatószáma. Az xG értéke dinamikusan változik a mérkőzések alatt attól függően, hogy milyen stratégiai döntéseket hozunk, és végeredményben azt mutatja, hogy a számítások alapján mennyi gólt fog szerezni a csapatunk a hátralévő időben.

Akik hozzám hasonlóan szeretnek kicsit jobban elmélyedni a különböző haladó statisztikai mutatókban, a Football Manager 2021-ben bőven lesz erre lehetőségük. Azok számára pedig, akik csak ismerkednek a játékstílussal, az asszisztens menedzserek könnyebben fogyaszthatóvá teszik a rengeteg különböző tennivalót, ami napról napra aktuális a csapatok életében. Arra viszont számítson mindenki, hogy rengeteg beérkező üzeneten kell átrágni magunkat a mérkőzések között - a Football Manager tehát továbbra is elképesztő aprólékos, és roppant időigényes, ha teljes valójában szeretnénk élvezni.

Generációváltás

Nem lehet szó nélkül elmenni a felújított grafikai motor mellett sem, amely az utóbbi években egyre jobban fejlődik. A meccsek felhasználói felülete is megújult, de még nagyobb előrelépés a javított fizika, amely a játékosok viselkedésében és a labda mozgásában is szerepet játszik. A fények és animációk szebbek és élethűbbek, mint az utóbbi években, így a taktikai mutatók böngészése mellett élvezhetőbb követni a pálya történéseit valós időben is.

A generációváltásnak pedig nemcsak a grafikában, hanem az elérhető platformokban is szerepe van. A Football Manager 2008 után először PC és mobileszközök mellett Xbox One-ra, illetve Xbox Series S/X-re, valamint Nintendo Switch-re is meg fog jelenni a játék. A konzolos kiadásokra még december elejéig várnia kell a rajongóknak, viszont a Football Manager 2021 támogatja a Microsoft Play Anywhere technológiát, így szabad a cross-play lehetősége Windows 10 PC-n és az Xboxokon.

Összességében a Football Manager 2021 még részletesebb, még látványosabb mint a sorozat korábbi darabjai, így a rajongók számára egyértelműen megéri beruházni az újabb kiadásra. A Sports Interactive csapata kiválóan zárja az évet egy ilyen komplex menendzserszimulátorral, ami nem mellékesen gyengébb számítógépeken is gond nélkül elfut (oké, a hosszabb betöltési idők kivételével) a jobb optimalizációnak köszönhetően.

Football Manager 2021
A fejlesztett 3D motornak és a bővített stratégiai lehetőségeknek köszönhetően talán az eddigi legjobb játék a sorozat történetében.
Ami tetszett
  • még több taktikai lehetőség
  • bővített analitika és új statisztikai mutató
  • átdolgozott grafikai motor
Ami nem tetszett
  • a rengeteg információ a kezdőknek zavaros lehet
  • el lehet veszi a sok teendőben két meccs között
  • apró bugok
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)