Hirdetés

Football Manager 2023 teszt - bajnok menedzserek ligája

|

A széria legújabb darabja még több taktikai lehetőséggel, mint valaha, és idén már az UEFA bajnokságokban is diadalra vezethetjük a csapatunkat.

Hirdetés

Idén sem okozott csalódást a Sports Interactive csapata, mivel nemcsak menetrendszerűen érkezett a Football Manager sorozat legújabb része, hanem mert az ismerős felhasználói felületen és a rengeteg lehetőségen túl több újdonsággal is készült a rajongóknak. A Football Manager 23 hasonlóan aprólékosan kidolgozott, mint az elődjei, viszont még további fejlesztéseket eszközöltek a mesterséges intelligencián, és a hivatalos UEFA licencnek hála, az európai klubbajnokságok is elérhetők a játékban.

Csapatépítés felsőfokon

A játék alapvetése egyszerű: egy csapat menedzsereként kell helytállnunk a legkülönbözőbb szituációkban, így nem csupán az a célunk, hogy minél több meccset nyerjünk, érdemes rengeteg időt fordítani az emberi kapcsolatokra is. A játékosokkal, a médiával, a vezetőséggel, illetve a rajongókkal is folyamatos az interakció, át kell gondolni, hogy milyen kérdésekre, mit és milyen stílusban válaszolunk. Az elvárások persze attól is függenek, hogy melyik csapathoz igazoltunk és milyen tapasztalattal rendelkezünk.

Hirdetés

Topkluboknál az eredményeken és a bevételen a fókusz, kevésbé rutinos menedzserünk munkáját hamar megköszönhetik, ha nem sikerül teljesíteni. Én az első mentésemben megkíméltem magamat az extra stressztől, és a dokumentumsorozat is megihletett, ezért a Wrexham menedzselését vállaltam igencsak tapasztalt karakteremmel. Így is kellő kihívást jelentett kis büdzsével működni, illetve a nagyobb csapatok ellen játszani az FA-kupában, illetve remekül átláthattam a legújabb statisztikai mutatókat és a stratégiai lehetőségeket. Még Ryan Reynolds is felbukkant a vezetői meetingeken, de sajnos ő nem kapott 3D modellt és profilképet, mint az ötödosztályú klub játékosai.

Bár sok új mechanikával nem bővült a Football Manager 2023 a tavalyi kiadáshoz képest, mégis vannak olyan lehetőségek, amelyek még magasabb szintre emelik a menedzserszimulátor részletességét. Megújult az utánpótlás kezelése, kicsit nehezebb tárgyalni a játékosok érdekeit képviselő ügynökökkel, illetve az Experience Matrix funkciónak köszönhetően sokkal könnyebben átlátható a csapatunk kezelése - beleértve a kezdő 11 összeállítását, és a játékosok morálját, visszajelzéseit is.

Európai kupák és fanatikusok

A Sports Interactive alapvetően is hatalmas adatbankkal dolgozik, rengeteg licencet sikerül megszereznie a stúdiónak minden évben. Idén azonban a Football Manager széria történelmében először már elérhetőek a hivatalos UEFA-licencelt bajnokságok, így az UEFA-bajnokok ligája, az Európa-liga, az UEFA Európa Konferencia Liga, és az UEFA-szuperkupa is. A hangulat ezeken a meccseken, főleg a bajnokok ligájában egyedülálló, a média kérdései és a rajongók reakciói pedig remekül igazodnak az eseményekhez.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Ami pedig a fanatikusokat illeti - az új Supporter Confidence menüben láthatjuk át és kezelhetjük a rajongókkal kapcsolatos dolgainkat, így széles képet kapunk arról, hogy mennyien, milyen elhivatottsággal szurkolnak a klubunknak, illetve egyáltalán hányan hajlandók meccsekre járni és szezonbérletet venni. A hat különböző szintre osztott rajongói bázis a Hardcore fanoktól kezdve foglalkozik a családokkal, az üzletemberekkel, a szép időben meccsre járókkal és az úgynevezett Casual fanokkal is. A rajongói bázisnak befolyása van a vezetőség döntéseire, illetve a modern média világában a közösségi oldalakon való aktivitásról sem érdemes megfeledkezni.

A menedzseri karrierünket pedig remekül összefoglalja a Dynamic Manager Timeline, vagyis a dinamikusan változó idővonal, ahol több évtizedes pályafutásunk végén visszaemlékezhetünk a legnagyobb sikereinkre, de a komolyabb bukásainkra is.

Mesterségem címere: intelligencia

Összességében nem csupán a szimulált mérkőzéseken látható mesterséges intelligencia, hanem a játékmenetet alapvetően befolyásoló rendszerek logikája is fejlődött az elmúlt évekhez képest. Jelentős hatást érhetünk el a taktika megváltoztatásával, befolyásolja a játékosaink teljesítményét, hogyan kommunikálunk velük, illetve az sem mindegy, hogy a média és a vezetőség kérdéseire hogyan, mit válaszolunk. A részletekben persze nagyon el lehet veszni - igazi, komoly stratégiai mélységgel rendelkezik a Football Manager sorozat, a könnyítő faktor pedig mindössze annyi, hogy meghagyhatjuk a kvázi tutorialként szolgáló felugró tippeket, illetve elég sok feladatot delegálhatunk az asszisztensünknek.

A Football Manager 2023 pontosan annyival nyújt többet közvetlen elődjénél, hogy a sorozat rajongóinak, illetve a sportszimulátorok kedvelőinek érdemes legyen foglalkozniuk vele. Az UEFA licencekkel még változatosabb az élmény, és kiváló újítás az Experience Matrix, illetve a Supporter Confidence menü is. Fontos azért azzal tisztában lenni, hogy ez egy rétegjáték, ízig-vérig mély stratégia, így a stílussal ismerkedőknek nincs könnyű dolguk, viszont hosszabb távon megéri, ugyanis akár több száz játékóra után is ugyanannak a változatos, rengeteg kihívással kecsegtető alkotásnak fogjuk tartani, mint az elején.

Football Manager 2023
A Football Manager sorozat eddigi legjobb és legrészletesebb darabja, amit a menedzserszimulátorok rajongói biztosan élvezni fognak.
Ami tetszett
  • hivatalos UEFA klubbajnokság licencek
  • fejlettebb mesterséges intelligencia
  • még több elérhető statisztikai mutató
Ami nem tetszett
  • nem sokat változott a tavalyi kiadáshoz képest
  • új játékosként nehezebb belerázódni a játékmenetbe
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)