Hirdetés

GeForce GT 240 kvartett a Gainwardtól

|

A mára csak NVIDIA grafikus kártyákat gyártó márka több GeForce GT 240-es modellel kívánja bővíteni a lehetséges alternatívák számát az alsó-középkategóriás piacon.

Hirdetés

A GeForce 210 és GT 220 típusok után az NVIDIA továbblépett, és eggyel magasabb teljesítmény osztályban is be kívánja vezetni a DirectX 10.1 tudással bíró grafikus vezérlőit. Ezúttal csak egy új terméknek örülhetnek a gyártó rajongói, bár elnézve a partnerek kínálatát, többen öt-hatféle GT 240-essel készültek fel a karácsonyi rohamra, lesz miből válogatnia az olcsó VGA-t kereső felhasználóknak.

A Gainward rögtön a grafikus mag/kártya hivatalos bejelentésének napján kiterítette kártyáit, és öt új típussal gazdagította a GT 200-as termékskáláját. Igazán szerencséseknek nevezhetjük magunkat, hiszen a magyar forgalmazónak hála az ötből négy típus mind a mai napig nálunk vendégeskedik, így alaposan megismerhettük ezt az új csodát, mely elsősorban a HD 4600-as Radeonok ellen került bevetésre.

A GeForce GT 240 természetesen már 40 nanométeres gyártástechnológiával készül, így a fogyasztási és hőtermelési mutatói is igen jónak nevezhetők. A 727 millió tranzisztorból felépülő, GT215 kódnéven futó lapka 96 stream processzort tartalmaz, ami korábban a 9600 GSO-ra volt jellemző.  Csakhogy míg a 9-es szériás lapkánál a memóriabusz 192 bites volt, addig a GT 240 esetén csupán 128 bitről beszélhetünk, igaz, a drágább modelleken GDDR5-ös memóriákkal is találkozhatunk. Hogy pontosan mire lesz elég a GT 240 hardveres felépítése, az most még nem derül ki számotokra, a konkrét eredményekről majd a decemberi számban olvashattok.

Ellenben részletesen áttekintjük, hogy a Gainward egyes GT 240-es kártyái mit kínálnak a leendő felhasználóknak, továbbá mi a különbség az egyes változatok között. Ha az üzemfrekvenciák felől közelítjük meg a négy kártyát – mégpedig növekvő sorrendben -, akkor az 1 gigabájt DDR3-as memóriával szerelt GT 240-nel kezdhetjük a sort. A grafikus lapka érdekes módon nem a referencia ajánlásokból ismert órajeleken fut, hanem a gyártó egy kicsit feltuningolta a GT 215-ös lapkát – mag 585 MHz-en, stream processzorok 1425 MHz-en járnak -, ám az 1 gigányi memória „csak” effektíve 1600 MHz-en ketyeg. Ezzel szemben a feleannyi memóriával felszerelt GDDR3-as típuson az effektív RAM-órajel 2000 MHz – a GPU frekvenciái nem változtak -, kíváncsian várjuk, mely kiépítés lesz kedvezőbb a játékteljesítményre. Van egy tippünk, de nem lőjük le poént.

A GDDR5-ös párosból az 512 MB fedélzeti memóriával kapható változatot nevezhetjük normál kiadásnak, a 128 bites memóriabuszon kommunikáló modulok effektív 3600 MHz-es órajellel büszkélkedhetnek. A sima DDR3-as verzióhoz képest tehát több mint kétszer akkora sávszélességet kapunk ennél a típusnál, ami minden bizonnyal jót tesz majd a másodpercenkénti képkocka értékeknek, különösen akkor, ha a full HD felbontás a cél. A grafikus mag ismét 585 MHz-en üzemel, és ez nem változik a Golden Sample verziónál sem. Csupán a GDDR5-ös memóriákon húzott egy picikét a gyártó, elérvén a 3780 MHz-es effektív órajelet.

Látható, hogy a gyártó egész jól használja a memória méretek és órajelek variálhatóságát, apró módosításokkal rögtön négy modell is legördülhet a gyártósorokról. A kártyákat közelebbről is megvizsgálva kiderült, hogy a DDR3/GDDR3-as páros nyomtatott áramköre 90 százalékban azonos – az eltérést a memória lapkák integrálásának módja adja -, illetve a GDDR5-ös kiadásokon szélesebb bordázatú hűtő és terebélyesebb lapátokkal felszerelt ventilátor kapott helyet. Közös és egyben örömteli jellemző, hogy a monitor kimenetek között a HDMI port is megtalálható.

 

Kevésbé okoz örömet az új kártyák árszabása. Ha csak a DDR3/GDDR3 duót nézzük, akkor a HD 4670 a közvetlen ellenfél – legalábbis a külföldi tesztek alapján. Jelenleg körülbelül 23000 Ft-ért lehet hozzájutni eme két GT 240-hez, a legolcsóbb HD 4670-et viszont már 17000 Ft-ért is be lehet szerezni. ami a GDDR5-ös Gainward GT 240-eket illeti, egy újabb probléma adódik, sőt, pontosabban mondva rögtön kettő is. Egyrészt ott van a kifutóban lévő Radeon HD 4830, amin azért mégis egy butított RV770 van, másrészt házon belül is közel a veszedelem, a GeForce 9600 GT ráadásul szintén nagyon jó áron vásárolható meg manapság. Nehéz tehát a GT 240 dolga, aki viszont még mindig ebben a vezérlőben gondolkodik, várja meg decemberi számunkat, ahol a konkrét teszteredmények is olvashatók lesznek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)