Hirdetés

Gigabyte X58A-UD9 - világrekordokat döntögető alaplap

|

Hamarosan új csúcsalaplapot mutat be a tajvani gyártó. Az UD9-et kifejezetten túlhajtáshoz tervezték.

Hirdetés

Az EVGA a 4-way SLI Classified lapjával megmutatta, hogyan kell rekordokat döntögető csúcsterméket készíteni. Többek számára csak álom maradhat egy ilyen hardver, hiszen nemcsak magáért a lapért kell kifizetni egy kisebb vagyont, hanem az egyéb fő komponensekből is a lehető legjobbat (legdrágábbat?) szükséges kiválasztani. Ádáz csata folyik ebben a kategóriában az alaplapgyártók között, az ASUS pár napja leplepezte le a várva várt Rampage III Extreme lapot, az MSI pedig szintén egy új csúcsmodellel készül. Az EVGA a fentebb említett modellen kívül egy másik Classified alaplapot is gyárt, a Gigabyte-nak tehát előbb-utóbb kötelezővé vált a versenyhez történő csatlakozás, egy remek csúcsalaplap ugyanis nagyon jó hatással van egy széria vagy a komplett márka megítélésére.



Azt kell, hogy mondjuk, a gyártó jól taktikázott, az új zászlóshajóról csupán pár hete szivárogtak ki az első képek, mondhatni senki nem számított arra, hogy az UD7-et hamarosan egy még erősebb variáns válthatja. Az első fotókon még UD7P névvel szerepelt az újdonság, ám később egyszerűsítették a jelölést, a 9-es szám bevezetésével egyértelmű hangsúlyt kap a lap különleges mivolta. Az internetes felhasználói visszajelzések eddig meglehetősen pozitívak, sőt, a gyártó egy-két nevesebb extrém tuningos számára több tesztpéldányt is biztosított. A HWBot.org világrekordokat összesítő listáiból a SuperPi 32M eredményeket érdemes megtekinteni, és bár jelenleg a Rampage III Extreme alaplap van az első két helyen, a negyedik és ötödik pozíciót UD9-cel sikerült elérni. A harc tehát elkezdődött, és várhatóan akkor fog igazán kiéleződni, amikor hivatalosan is elérhető lesz az újdonság.



A piacra dobás előtt tehát alapos tesztelésnek vetik alá az X58A-UD9-et, hogy a boltokba már egy olyan alaplap kerüljön, ami tökéletes és stabil alapot ad csúcskategóriás gépek számára. Az LGA1366-os foglalatba bármilyen Core i7-900-as típusú processzort rakhatunk, a 24 fázisú tápellátás és a két 8 pines tápcsatlakozás jóvoltából pedig még a kisebb számozású modelleknél is komoly túlhajtást érhetünk el. A megszokott hat DDR3-as foglalatba legfeljebb 24 GB-nyi memória tehető, a maximálisan támogatott üzemfrekvencia azonban egyelőre nem ismert. Az UD7-nél 2100 vagy ennél nagyobb órajel is elérhető, így biztosak vagyunk benne, hogy az UD9 is hasonlóképpen támogatja majd a háromcsatornás üzemmódban működő modulokat.



A kevésbé hozzáértő felhasználóknak is azonnal szembetűnik a tizenhatszoros sebességű PCI Express foglalatok száma. Nem kevesebb, mint 7 darab ilyen bővítőhely került a méretes nyomtatott áramkörre, ez az elrendezés ideális a 3 vagy 4 grafikus kártyát üzemeltető felhasználóknak/tuningosoknak. Köztudott, hogy az Intel X58-as lapkakészlet önmagában nem tud teljes sebességet biztosítani ennyi port számára, így a Gigabyte-nak most valóban fel kellett használnia az NVIDIA NF200-as lapkáját. A kétszer ×16-os sávot biztosító vezérlőhídból kettő is került a NYÁK-ra, így a következőképpen alakul a sávszélesség kiosztása:

- 1. port: ×16 vagy ×8
- 2. port: ×8
- 3. port: ×16 vagy ×8
- 4. port: ×8
- 5. port: ×16 vagy ×8
- 6. port: ×8
- 7. port: ×16

Tehát négy grafikus kártya esetén minden egyes vezérlő megkapja a teljes sávszélességet még akkor is, ha egyéb kiegészítő kártyát használunk a többi portban. Csúcskategóriás,
két kártyahelyet elfoglaló vezérlőknél ez az eset persze nem létezik, hiszen ekkor a szabad foglalatok is takarásba kerülnek. A galériában megtekinthető, hol kaptak helyet az NF200-as lapkák.


Az alaplap hűtésének megtervezése során kiemelt szempontként szerepeltek ezek a chipek, ezért értelemszerűen nem ugyanazt a bordázatot láthatjuk, mint ami az UD7-re került. A processzor feletti borda is nőtt, de jóval nagyobb a változás az alaplap alsó részén. A hatalmas fémlap a memóriafoglalatoktól egészen a hatodik PCIe ×16-os foglalatig húzódik, és az ICH10R és NF200-as lapkák mellett a Marvel SE9128 SATA3 és a Gigabyte SATA2 vezérlőkkel is érintkezik. A középső blokk felső része nem változott, továbbra is választhatunk, hogy vízhűtéssel vagy a dobozban található passzív bordával (netán mindkettővel) használjuk a lapot. A borda alsó része kicsit terebélyesebb lett, hogy befedje az NF200-at is, de az UD7-en látott blokkhoz képest kevés az eltérés.



A harmadik generációs SATA és USB szabvány támogatása természetesen beletartozik az alapfelszereltségbe, mint ahogy a megszokott Texas Instruments FireWire és JMicron eSATA vezérlő is megtalálható a lapon. A hátlap nem változott az UD7 óta, a rajta található két gigabites hálózati csatlakozást és a nyolccsatornás hangkodek kivezetései pedig vélhetően ismét a Realtek megoldásaihoz kapcsolódnak.



Előzetesen tehát ennyit lehet tudni a Gigabyte új X58-as csúcsalaplapjáról, az Extreme és az UD7 után újabb zászlóhajóval kedveskednek a felhasználóknak. A várható hazai árról egyelőre nincs információnk, pletykák szerint azonban az X58A-UD9-et 100000 Ft alatt akarja majd tartani a gyártó. Meglátjuk, remélhetőleg hamarosan tesztben/videóban is be tudjuk mutatni nektek az alaplapot.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)