Hirdetés

Google Chrome OS - új operációs rendszer PC-re

|

Már régóta rebesgették, hogy a Google operációs rendszert fejleszt PC-re. Többen azt hitték, a mobil-platformokra szánt Android lesz majd ez a rendszer. De nem...

Hirdetés

Felmerül a kérdés: vajon szükség van-e a PC-s piacon új operációs rendszerre, amikor nemsokára megjelenik a Windows 7, a Linuxok sok-sok éve nem képesek áttörni és a Mac OS felhasználói tábora is csak lassan gyarapodik. Miben reménykedhet a Google?

A jelszó: NetBook! A Google Chrome OS-t ugyanis alapvetően olyanoknak tervezték, akik életüket a neten töltik - infót keresnek, emailt nézegetnek, híreket olvasnak, csetelnek vagy vásárolnak. A mai oprendszerek alapjait (amelyeken a mai böngészők futnak) olyan korszakban rakták le, amikor nem/vagy alig volt még internet. Ezért gondolta a Google, hogy lehet még hely egy teljesen új koncepciójú operációs rendszernek.

A Google Chrome OS nyílt forráskódú, "pillekönnyű" operációs rendszer, amely első időszakban a netbookokat célozza meg - aki ilyen netbookot akar venni az 2010 második félévéig várjon, azonban aki a nyílt forráskódú közösség része, az hamarosan ráteheti a kezét a Chrome OS-re.

Az új oprendszer leglényegesebb pontjai a sebesség, egyszerűség és a biztonság - a gép bekapcsolásától az internetes csatlakozásig csak néhány másodpercnek kell eltelnie. A felhasználói felület minimális, és maga a használat nagyobbrészt az interneten zajlik. Mivel egy alapoktól teljesen újradesignolt rendszerről van szó, a felhasználóknak nem kell majd törődniük vírusokkal, malware programokkal vagy biztonsági frissítésekkel - A Google Chrome OS egyszerűen csak működni fog.

A GCOS (hadd rövidítsem így) x86 és ARM chipeken is futni fog - egy Google ablak rendszer fut egy Linux kernelen. Aki fejleszteni akar rá, annak a web a célpont - minden webes felhasználásnak futnia kell rajta - természetesen ezeknek a felhasználásoknak a jobban elterjedt rendszereken is futnia kell.

A GCOS nem azonos az Androiddal, egy teljesen új projectről van szó - igazi előnye a régebbi, vagy az újonnan megjelenő, de kisebb teljesítményű, internet-használatra kihegyezett számítógépeken domborodik majd ki - azokon jóval gyorsabban fut majd, mint bármilyen aktuális rendszer.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)