Hirdetés

Harminc éves a .com!

|

Már több mint harminc éve köztünk vannak az IP-címek hosszas gépelésétől mindannyiunkat megmentő domain-nevek, a .com viszont három évtized elteltével is a legnépszerűbb.

Hirdetés

Ma már természetesnek tűnik, hogy IP-címeket a legritkább esetben kell a böngészőnk címsorába gépelnünk, de az internet korai változataiban egyedül így érhettünk el távoli számítógépeket. Egész pontosan harminc éve volt, amikor elindultak a ma legképszerűbb domain-végződések, mint a .com, a .net, vagy például a .org.

Ahogy a Google blogposztjából is kiderül, amit az évfordulóra írtak, mára több mint 270 millió domain-nevet regisztráltak be összesen (csak tavaly 17 milliót), hogy a lehető legkönnyebben megtalálhatóak legyenek az internet egyes szegletei. És hogy milyen fontos is, hogy a megfelelő domaint kapja meg a webhelyünk, jól mutatja, hogy bizonyos nevek birtoklásáért több millió dollárt is hajlandóak fizetni. A vacationrentals.com például 35 millió dollárért cserélt gazdát, de egyszer a mára üresen álló beer.com is 7 milliót ért kelt el.

Bár a .com még ma is a legnépszerűbb, (az összes domain 42 százaléka végződik így), rengeteg alternatívánk van, amik közül sokat a Google alkotott meg. Ott van például az oktatóanyagok összegyűjtésére szolgáló .how, vagy a humoros oldalaknak kitalált .lol végződés. Az elmúlt harminc év alatt tehát történt ez-az a domain-nevek természetesnek vett világában is, és ki tudja, miféle őrültségek jelennek majd még meg, hogy kitűnjön valaki a tömegből.

Mi a legmókásabb domain-név, amivel találkoztatok manapság?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)