Hirdetés

Hét élet - Seven Pounds (film)

|

Will Smith jószívű adóügynökként hét idegen életét teszi jobbá

Hirdetés

Napjainkban talán Will Smith számít Hollywood legkelendőbb sztárjának, hiszen már a stúdiók is annyira bíznak közönség-vonzó erejében, hogy filmjeinek plakátjain csak a színészt tüntetik fel, feltételezve, hogy ennyi elég is lesz a nagy bevételhez. Ez a trend a Seven Pounds poszterével érte el a mélypontot, mely annyira jellegtelenre és semmitmondóra sikerült, hogy ha ezen múlik, soha nem néztem volna meg a filmet. Szerencsére mégsem ezen múlott és egy sajtóvetítés keretén belül lehetőségem volt beülni rá, különben egy rendkívül szórakoztató és megindító drámáról maradtam volna le.

 

7pound1.jpg

 

A jószívű adóbehajtó...

A film kezdetén Ben Thomas (Smith) éppen a 911-et tárcsázza és megindultan közli a vonal másik végén ülő hölggyel, hogy küldjenek egy mentőt, mert öngyilkosság történt és ő az áldozat. Miután a készítők így lelőtték nekünk a történet hozzávetőleges irányát, kicsit visszaugrunk az időben és megtudhatjuk, hogy mi késztette Bent arra, hogy véget vessen saját életének. Hősünk az IRS (adóhivatal) ügynökeként dolgozik, mindennapjait az adót nem fizető polgárok fizetőképessége utáni szaglászás teszi ki. Azonban hamar nyilvánvalóvá válik, hogy van valamilyen rejtett motivációja is, mivel ügyfelei tényleges vagyonánál sokkal jobban érdekli azok jelleme, hogy mennyire „jó" emberek. Munkája közben összetalálkozik a szívbeteg Emily-vel (Rosario Dawson), akinek sürgősen donorra van szüksége, mivel a szíve már nem húzza sokáig. Ben megsajnálja a lányt, és amellett, hogy felmenti az adótartozások alól, egyre többet látogatja, házkörüli munkákban is kisegíti, és... mindenki, aki már látott legalább két filmet életében, már ezekből kitalálhatja, hogy a két főszereplő között szerelem szövődik, amelyet beárnyékol Emily betegsége.

7pounds2.jpg

 
...és aki mögötte van

A film azonban nem csak ennyiről szól, sőt a hangsúlyos szerelmi szál ellenére egyáltalán nem ez a történet legfőbb fókusza, hasonlóan fontos szerepet kapnak a Bent övező rejtélyek.  Rendszeresen felbukkanó visszaemlékezésekből és a Ben és barátai által elejtett megjegyzésekből rakhatjuk össze, hogy hősünk pontosan kicsoda, honnan jön, mik a pontos céljai és miért pont azok, amik, ezzel a film végig fennmarad a feszültség, és a két órás játékidő meglepően gyorsan elrepül. Bár a fordulatok mindegyikét (különösen a legutolsót) viszonylag korán kitalálhatjuk, azok mégsem veszítenek sokat az erejükből. Ez egyben a film legnagyobb „hátránya" is: aki valami vidámra vágyik, az kerülje a Seven Pounds-ot, mivel keserű szájízzel fog távozni róla. A másik gyengepontja, hogy semmi újat nem nyújt. Nem fogjuk évek múlva felemlegetni (legalábbis én nem), főleg nem más filmekhez összehasonlítási alapként, de akit ez nem zavar, és kedve van egy ettől függetlenül megindító és emberközeli drámához, az semmiképpen ne hagyja ki!

7pounds3.jpg

4/5

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)