Hirdetés

Hiába a Take-Two tiltakozása, ismét elérhetők a visszafejtett GTA-forráskódok

|

A GitHub engedett a törlést megfellebbező modder kérésének.

Hirdetés

Az év egyik emlékezetes momentuma volt, mikor a GitHubon felbukkantak a Grand Theft Auto III és a Grand Theft Auto Vice City visszafejtett forráskódjai. Sokan már a modok új aranykorát vizionálták, örömük azonban nem tartott sokáig, mivel a játékok jogait birtokló Take-Two gyorsan töröltette a kódokat a DMCA-re (Digital Millenium Copyright Act) hivatkozva.  

Ebben persze nem volt semmi meglepő, így a világ gyorsan napirendre tért az eset felett, ám egy magányos hős most új fordulatot hozott az ügyben.  A Theo nevű fejlesztő ugyanis megfellebbezte törlést, arra hivatkozva, hogy a GitHub a kódokhoz tartozó 200 forkot is eltávolította, holott a Take-Two kérése nem érintette ezeket.

Hirdetés

A forkok egyikét pedig maga Theo készítette, ám ez valójában nem 1:1-es másolata a Take-Two tulajdonát képező kódsoroknak, hanem csak a funkcióját tekintve azonos a jogvédett alapanyaggal. A fellebbezést követően a kérdéses fork ismét elérhetővé vált GitHubon, ám ez nem azt jelenti, hogy a platform Theónak adott igazat.

A DMCA szabályai ugyanis kimondják, hogy ha a tulajdonos nem tesz jogi lépéseket, akkor a vitatott tartalmakat 10-14 napon belül helyre kell állítani. A labda tehát most ismét a Take-Two oldalán pattog, ám a TorrentFreaknek nyilatkozó Theo biztos a dolgában, és nem számít ellenakcióra a kiadó részéről, mivel a fellebbezést még áprilisban adta be, de azóta sem hallott a forráskódok jogtulajdonosa felől.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)