Hirdetés

Hivatalos: nem jön PlayStation 5-re a MachineGames Indiana Jones játéka

|

Egy másik, eddig Microsoft-exkluzívnak gondolt játék viszont akár még meg is jelenhet a Sony konzoljára.

Hirdetés

Teljes bizonytalanság övezte a 2021-ben beharangozott Indiana Jones játék jövőjét, miután a Microsoft felvásárolta a Bethesda anyavállalatát, nem attól féltek a kalandvágyó régészprofesszorért rajongó gamerek, hogy az új tulajdonos esetleg törölné a projektet, hanem hogy exkluzívvá teszi. Az Activision Blizzard bekebelezése okán az akvizíciót blokkolni szándékozó Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) kezdeményezésére lefolytatott bírósági meghallgatás első napján aztán sok egyéb érdekesség mellett kiderült, hogy mik a redmondiak tervei a MachineGames műhelyében formálódó alkotással.

Pete Hines, a Bethesda kiadói szárnyának feje megerősítette, hogy az egyelőre cím és megjelenési dátum nélkül álló, a hivatalos leleplezésére váró AAA kategóriás Indiana Jones játékkal kizárólag Xbox Series X és Series S konzolokon, valamint PC-n fogunk találkozni. Azt is megtudtuk tőle, hogy a Microsoft színre lépése előtt még nem ez volt a terv.

Hirdetés

A licencszerződést eredetileg a ZeniMax és a Disney kötötte, méghozzá egy multiplatform projektről, ami bizonyára senkit sem lep meg, hiszen az akkor még teljesen független kiadó érdekeit ez szolgálta leginkább. Az akvizíciót követően azonban megváltoztak a körülmények és a prioritások, a Mickey egeres vállalatnak pedig köztudottan nincs ellenére a platformexkluzivitás (lásd: Marvel's Spider-Man, Marvel's Spider-Man: Miles Morales, Marvel's Spider-Man 2, Marvel's Wolverine és Marvel Ultimate Alliance 3)  újratárgyalták a Disney-vel a megállapodást, kizárva a rivális PlayStation 5-öt.

Hines szerint minden egyes játék exkluzivitásáról külön-külön döntenek, a másik konzol elhagyása áramvonalasítja a fejlesztést és lerövidíti a ciklust, mivel nem kell annyi verziót tesztelni. Bőven elég, ha a PC-s és az xboxos verzióból kihozzák a maximumot. Igaz, a Redfall esetében ennek még nem igazán tapasztaltuk az előnyeit, de talán a szeptember 6-án érkező Starfielddel más lesz a helyzet. Ennek kapcsán Hines megjegyezte, hogy amennyiben PS5-ös változat is készülne, akkor biztos, hogy nem jelenhetne meg bő két és fél hónap múlva.

Az Indiana Jones játék pedig azért lett exkluzív, mert az iménti érvelés alapján csökkenteni akarták a kockázatokat, egy licencelt játék esetében ugyanis a megállapodás rögzíti, hogy meddig kell elkészülnie, miközben a munkálatokat olyan tényezők hátráltatják, mint hogy folyamatosan tájékoztatni kell minden apró részletről a licenctulajdonost, aki beleszólhat és bele is szól a dolgokba, azaz a visszajelzéseit muszáj figyelembe venni. Emellett az is vonzó gondolat volt, hogy a játék már a megjelenéskor bekerüljön a Game Passbe.

Az imént olvasottaknak némileg más színezetet ad egy Pete Hines és Phil Spencer közötti e-mailváltás, melyből kiviláglik, hogy a Microsoft Gaming első számú emberét viszont az aggasztotta, hogy amennyiben a Bethesda játékainak nagy része multiplatform címként debütál, abból közvetlenül semmit sem profitál az Xbox konzolos közössége.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

További érdekesség, hogy a meghallgatás során az FTC jogásza arról faggatta az Xbox Game Studios vezetőjét, hogy az Obsidian készülő szerepjátéka, a The Outer Worlds 2 exkluzív lesz-e, mire Matt Booty úgy válaszolt, hogy erről még nem született döntés. Ez egyrészt reményt adhat playstationös The Outer Worlds-rajongóknak, hogy talán nem maradnak ki a folytatásból, de tekintve, hogy a bejelentés során nem esett szó a PlayStation 5-ről, valamint a hivatalos oldalon is kizárólag a PC szerepel az Xbox Series X|S mellett támogatott platformként, még korai lenne pezsgőt bontani. Booty óvatos válasza ugyanis inkább annak szólhatott, hogy az FTC konkrét példákkal támasztaná alá a narratíváját, mely szerint ha nincs semmilyen szerződéses kötelezettség, akkor a Microsoft nem fogja PlayStatiönre is kiadni a játékait, és ugyanerre lehet majd számítani akkor is, ha a birtokába kerül az Activision Blizzard.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)