Hirdetés

Hot Wheels Unleashed teszt - szegény kicsi autóm

|

Néha szórakoztató, néha idegesítő a hivatalos Hot Wheels játék, de aki tologatott valaha műanyag vagy öntöttvas autókat, abban kellemes emlékeket ébreszthet.

Hirdetés

Őszintén bevallom, soha nem volt Hot Wheels autóm (bár a pár éve megjelent Minecraft csillét már csak a poén kedvéért is beszereztem volna). Mindig inkább a Bburagókért rajongtam, azok viszont hegyekben állnak a szüleim padlásán. Imádtam gyűjteni őket, nyitogatni az ajtókat és a motorháztetőt, lepattintani a Smart Roadster tetejét úgy, hogy varázslatos módon soha nem törtem le az apró műanyag pöcköket róla.

Persze a Hot Wheels alighanem nagyobb és népszerűbb márka, meg jobban lehet úgy videojátékká adaptálni, hogy a rajongók csillogó szemekkel öljenek bele tíz-száz órákat. Nem tudtam, mire számíthatok a motoros játékokat inkább mennyiségre, mintsem minőségre gyártó Milestone-tól, akik most egy számukra némileg új területen tettek egy próbát, de úgy voltam vele, egy jó árkád versenyjáték mindig jöhet. Márpedig a Hot Wheels Unleashed kifejezetten jó... ha elég időt adunk neki.

Hirdetés

Lakás volt, most versenypálya

Míg a Forza Horizon 3 Hot Wheels DLC-jében valódi autókkal száguldozhattunk a szigetre épített, óriási versenypályákon, itt egy kicsit más az élmény, ugyanis ténylegesen játékautó méretű kocsikat terelgethetünk a márka védjegyének számító, többek között narancssárga és kék pályaelemekből álló utakon. Bár a háttérből keveset látunk, és csak ritkán hagyjuk el a műanyag nyomvonalat (ilyenkor bóják jelölik az utat, de elég, ha célba vesszük a következő ellenőrzőpontot, pályaelhagyásért nem jár büntetés), az élmény átjön - elhihetjük, hogy akár a saját lakásunkban is megalkothatnánk a pályákat. (Azért ugyanakkor hálás vagyok, hogy nem ugrálnak fel hirdetések, amik a valódi termékekhez vezetnének.)

A hitelességhez rengeteget ad hozzá, hogy valóban létező és megvásárolható Hot Wheels autókat emeltek át, amiket az utolsó részletig autentikusan modelleztek le, egyszerűen gyönyörűek, az öntöttvas vázon látszik minden szemcse, és úgy csillog, ahogy kell, a kerekek, a műanyag alváz mind-mind valósághűek. Kezdetben 66 kocsi közül választhatunk a legidiótább hotdogmobiltól a DeLorean pontos másáig, de DLC-kkel bővíthető lesz a felhozatal. A járgányokat kétféleképpen szerezhetjük meg: megvásároljuk őket a folyton változó kínálatból játékbeli pénzért, vagy reménykedünk, hogy a random jutalmat ígérő ládákból épp az áhított modellt húzzuk ki, nem pedig ugyanazt, amiből már amúgy is van kettő. Ha mégis így járunk, a fölösleget beválthatjuk fejlesztésre használható fogaskerekekre vagy pénzre, de sokat kell pörgetnünk, mire minden meglesz.

Nem elég az alapján járművet választani, hogy melyik mutat a legjobban, ugyanis különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Más a sebesség, a fékhatás, a gyorsulás és a kezelhetőség, illetve máshogy működik a boost is. Power-upok nincsenek, a boostolás mellett a pályákon elhelyezett gyorsítókkal szerezhetünk előnyt, és szükség is lesz arra, hogy ebből a lehető legtöbbet eltaláljuk: míg Easy nehézségi szinten gyakorlatilag lehetetlen veszíteni, Normalon már örülhetünk, ha a pódiumig eljutunk, és még van két szint; a győzelemért keményen meg kell dolgozni. Az online megmérettetések egyensúlyát különösen felborítják a statisztikák, hiszen értelemszerűen akinek erősebb kocsija van, jobb esélyekkel indul, ezért számíthatunk rá, hogy egy ponton túl mindenki ugyanazt fogja használni.

A játék irányítása határozottan árkádos, csak a gázzal, a fékkel, a kanyarodással és a boosttal játszhatunk, de fontos a driftelés, és figyelnünk kell arra, hogy jól válasszuk meg a sebességet, az ugratásokat követően jól landoljunk, ne akadjunk fel a pálya szélében, valamint fontos szerepet játszik a gravitáció, minek következtében ha túl lassan hajtunk fel egy hurokra, jelentős hátrányba kerülhetünk. Néha a korlátnak ütközés legfeljebb lassít, máskor viszont értékes másodperceket veszíthetünk. Ugyanígy fontos, hogy megtanuljuk a pályák kialakítását, mert ha egy emelkedő végén nem lassítunk, kirepülhetünk, és ha bóják között driftelünk, lehet, hogy túlcsúszunk, nem tudunk visszahajtani a pályára. A lemaradás ilyenkor - Normal szinten - nem behozhatatlan, gombnyomásra visszakerülhetünk a helyes útra, de nem is kellemes egy vezető pozíciót így elveszíteni. Kell némi idő ahhoz, hogy megszokjuk a nem Mario Kart-szinten könnyű, de nem is Forza-szinten összetett kezelést.

Építs pályát, építs karriert!

A Hot Wheels Unleashed középpontjában egy karriermód áll, amiben körversenyeket, és időmérőket kell teljesítenünk, meg néhány különösen nehéz és változatos, de az átlagnál sokkal izgalmasabb pályát, amiken új elemek nehezítik a dolgunkat. Előfordulhat, hogy egy pók köpködi tele a pályát hálójával, ami azonnal megfog minket vagy ellenfeleinket (ez kb. elkerülhetetlen, ha az élen állunk, mert a játék csal, így adva esélyt a többieknek), netán egy skorpió mérge fogyasztja a boostmérőnket kegyetlenül, vagy figyelnünk kell arra, hogy egy nagy száj ne pont akkor záródjon be, amikor mi beleugranánk. Elsőre bosszantó lehet, de valójában jó, hogy ez is változatosabbá teszi a versenyeket. Nagy meglepetések ezen túl nincsenek a kampányban, haladunk kihívásról kihívásra, de ez egy ilyen játéknál épp elég is.

Emellett játszhatunk online vagy osztott képernyős módban is, a vállalkozó kedvűek pedig a Track Builderben építhetnek maguknak saját pályát. Még a helyszíneket is ki lehet dekorálni: megváltoztatható a padlás, a konyha, vagy a pihenőszoba kinézete, csak a móka kedvéért, meg azért, hogy ha pályáinkat más játékosok letöltik, úgy érezhessék, mintha átjöttek volna szomszédolni - az alkotások megosztásának, illetve mások építményei letöltésének lehetősége viszont egyelőre nem él a játékban, vagy csak én kerestem rossz helyen.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Árkád mivolta és az általa feldolgozott alapanyag ellenére meglepően nagy kihívást kínál a Hot Wheels Unleashed, ami így inkább a nosztalgiázni vágyó fiatal felnőtteknek szól, semmint a gyerekeknek, akiket a márka meg kíván szólítani, de egy türelmes apuka és egy ügyesebb gyermek együtt is jól szórakozhat vele. Nem ez a legjobb árkád versenyjáték, még csak a legjobb játékautósnak sem nevezhetjük, de a licenccel kiválóan bánik, a vezetési élmény kis gyakorlás után remek, és sok időbe telik feloldani az összes kocsit - ugyanakkor ez az egyetlen értelmes cél, hiszen a kampány egy idő után egysíkúvá válik. Az ára ennek tükrében egészen meredek, hasonló játékokat feleennyiért szoktak kínálni általában, úgyhogy javasolt megvárni vele egy leárazást.

Hot Wheels Unleashed
A Hot Wheels-rajongók szemei csillogni fognak a játékbeli modellek láttán, de egy leárazást érdemes megvárni.
Ami tetszett
  • gyönyörűen modellezett autók
  • játékautókkal versenyezni valamiért mindig jó élmény
Ami nem tetszett
  • árához képest kevés benne a tartalom
  • árkád játék mivolta ellenére nehéz és szigorú
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)