Hirdetés

Idén is tovább zuhan a PC-s piac, csak az XP halála szépíti a képet

|

Elég lehangoló képet mutatnak az idei előrejelzések, a PC-s piac nem 2014-ben tér magához. Groteszk módon az egyetlen dolog, ami kicsit is javít a számokon, az a Windows XP halála.

Hirdetés

A PC Worldös kollégák hívták fel a figyelmünket arra, hogy már az ünnepek elemzése során is kiderült: a mobileszközök tartolnak, a PC-s piac pedig ijesztően zsugorodik. Már a karácsonyi szezonban is csak az Apple több almás készüléket tudott eladni, mint amekkora forgalmat a teljes, windowsos PC-ipar generált.

Vannak ugyan egyedi pozitív eredmények (pl. a HP némi növekedést tudott felmutatni), de az idei előrejelzések elég szomorkás összképet mutatnak. Az IDC szerint még a korábbi jóslatokhoz képest is kevesebb gépet veszünk az elkövetkezendő években (a tavalyi 315,1 milliós eladásokból 2018-ra szerintük már csak 291,7 milliós üzlet lesz, 2013-ban 9,8 százalékos visszaesést produkált a PC-s piac). A Gartner előrejelzései sem optimistábbak: becslésük alapján idén 276,7 millió aztali gépet adhatnak el, ami tavalyhoz képest 6,6 százalékos csökkenést jelentene. Eközben a táblagépek iránti igény megint emelkedik, 38,6 százalékos emelkedés is jöhet. Az egyetlen emelkedés az üzleti szektorban (főleg Amerikában és a fejlett piacokon) mutatkozott meg, volt egy nagyobb gépcsere hullám, de ez is csak azért, mert április 8-án a Windows XP-t végleg nyugdíjazzák.
 

Hogy a játékipart ez hogy érinti, még felmérni sem lehet. Eddig sem volt elhanyagolható a mobilplatformokra fejlesztett játékok forgalma, az EA is éltette nemrég a konzol és a hordozható játékpiac közeledését, a Twitch pedig már mobilos streamelést is bevezette, de a Wargaming mobilos terveit is felhozhatnánk példának. Ez a folyamat ma még egészen biztosan nem fenyegeti a PC-s játékpiacot, de a hardveres eladások ilyen mértékű csökkenése azért nem túl kedvező előjel. Ti mit gondoltok, mi vár ránk 5-10 éven belül?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)