Hirdetés

Jó fej vagy? Akkor neked olcsóbbak a játékok

|

Gabe Newell, a Valve vezére igen érdekes koncepcióval állt elő a játékok árának felhasználó alapú differenciálásával kapcsolatban.

Hirdetés

Newell szerint egyértelműen hibás a játékszoftverek jelenlegi árképzése, amennyiben azt vesszük, hogy adott játékot mindenki ugyanannyiért tud megvenni. Nem arra gondol, hogy hűségkártyákkal, illetve akciókkal bizonyos felhasználók olcsóbban tudnak egyes szoftverekhez hozzájutni, hanem arra, hogy a játékosok viselkedése alapján kellene megszabni az adott termék árát.

Erősen sarkítva azt a példát hozta, hogy aki korrektül, a közösséget szem előtt tartva játszotta a Team Fortress 2-t, az a múltbéli  megnyerő viselkedése alapján ingyen kapja meg a DotA 2-t. Ugyanígy, aki a többiek játékát rontva, bunkó módon tette ugyanezt, az sok-sok dollárt fizessen azért, hogy legyen hang is a játékban. Hangsúlyozom, hogy ez csak egy túlzó példa, ami az eljárás alapjait ismerteti.

Talán most sokan felhördültök, de tény, hogy baromi idegesítő tud lenni, ha valaki nekilát egy respawn pont előtt kempelni (és most nem csak a TF 2-ről van szó) és szedegetni le a játékosokat.

Newell egy interjúban úgy fogalmazott, hogy az egész iparágnak jobban kellene figyelni a felhasználó alapú árképzésre, hiszen sok-sok olyan játékos van, aki ha fellép egy szerverre, akkor ott felismerik, örülnek neki, szívesen játszanak vele és ez a többieket is odavonzza, míg vitathatatlan tény, hogy ennek az ellenkezője is igaz. Számos olyan felhasználó van, akinek már a felbukkanása is üresre söpri a szervert, a feladata tehát ez utóbbiak kiszűrése és kitalálni egy olyan rendszert, amivel megtalálják azokat a pozitív figurákat, akik jó hatással vannak a közösségre.

Gabe szerint az ipari jellegű termék eladási rendszert át kellene alakítani közösség központúra, melynél a közösség számára értékes játékosokat a kiadó is elismerné, méghozzá anyagilag, ami akár heti 20.000 dollárt is jelenthet. Persze ez a lehetőség csak egy alternatíva a jövőre nézve, és nem tudni, hogy melyek a lehetséges következmények, mellékhatások, de az biztos, hogy sokkal kulturáltabb és élményben gazdagabb szórakozást jelentene ez a megoldás, ahol esetleg csekélyebb szükség lenne a csalókat és zaklatókat kiszűrő rendszerekre.

Erre csak annyit mondhatunk: úgy legyen!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)