Hirdetés

Már megint a kalózkodás büntethetőségét vizsgálja a svéd kormány

|

Akár hat év börtön egy torrentoldalért? Svédország eddig nem volt túl szigorú a kalózkodással szemben, de ez a jövőben elég komoly fordulatot vehet.

Hirdetés

Nagyjából tíz évvel ezelőtt zajlott le a híres The Pirate Bay ügy Svédországban, viszont ennek ellenére nem lettek azóta sem sokkal szigorúbbak a szerzői jogsértésre vonatkozó szabályok az országban.

Hirdetés

Azonban ez hamarosan megváltozhat, ugyanis az ország igazságügyi minisztere, Heléne Fritzon nemrég javaslatcsomagot kért be az internetes kalózkodás megfékezésére. A tervezet szerint a súlyossága alapján két szintre lehetne osztani ezeket a fajta bűncselekményeket:

"Ha a bíróság úgy ítéli, hogy egy személy általános jellegű szerzői jogsértést követettel, akkor maximum két év szabadságvesztésre ítélhető, azonban súlyos jogsértések esetén a börtönbüntetés hat hónap és hat év közötti is lehet."

Nem teljesen egyértelmű, hogy ezek a szabályok a felhasználókra vagy inkább az üzemeltetőkre vonatkoznának, de ha csak az ominózus The Pirate Bay ügyre gondolunk vissza, akkor valószínűleg az utóbbiról lehet szó. Ezt az is megerősíti, hogy a javaslat szerint a kormánynak joga lenne elkobozni mindent, amit a jogsértéshez felhasználtak, ergo a tervek között szerepel a domain nevek és a szerverek lefoglalása is. Felmerül a kérdés, hogy hol húzzák meg a határt a két kategória között és míg erre nincs precíz válasz, az elképzelés szerint az okozott kár és a megszerzett haszon tükrében döntenék ezt el, amiből szintén egy kicsit az jön le, hogy inkább a torrent oldalak üzemeltetői lennének célkeresztben, mint az egyszeri letöltők.

Így is elég kemény számoknak tűnnek ezek, és további részletek hiányában a túlzott, agresszív svédgyalázást senkinek sem ajánljuk, egy javaslatcsomag gyakran tartalmaz erős túlzásokat, életszerűtlen ötleteket, majd meglátjuk mi lesz a vége ennek. Az biztos, hogy hasznos lenne egy tartalomgyártókat és felhasználókat is jobban védő jogi környezet, de talán nem a kalózkodás börtönnel való büntetése az ide vezető út első lépése. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)