Hirdetés

Kémkedés a Windows felhasználók után?

|

Pert indítottak az USA-ban a Microsofttal szemben a WGA miatt.

Hirdetés

Újabb gigantikus méretű perre számíthat a redmondi illetőségű Microsoft: csoportos pert indítottak a vállalat ellen, melynek tárgya nem más, mint a Windows Genuine Advantage, hazai körökben Eredeti Windows, valódi előny néven futó kalóz-szoftver kiszűrő technológiája. Ennek lényege, hogy minél hatásosabban kiszűrje az esetleges illegális szoftverhasználatra utaló jeleket, mint például egy feketepiaci Windows példány birtoklását – ez idáig rendben is lenne.

Sajnos a jelenlegi tényállás arra enged következtetni, hogy ezen célfeladat mellett még egyéb dolgok is képbe kerültek, nevezetesen az, hogy az illegális szoftverhasználat megakadályozása mellett egyenesen a userek utáni kémkedésre használja a Microsoft a WGA-t.

A nyár végén, egy washingtoni bíróságra benyújtott keresetben kettő fontosabb pontban vádolják a felhasználók tényleges megtévesztésével a Microsoftot: az egyik szerint a cég minden nyilatkozatában és fórumon azt állította, a WGA nem küld semmiféle olyan adatot szervereihez felhasználóiról, amely bármiféleképp beazonosíthatná őket. A felperesek szerint ez valótlan állítás, mivel az elküldésre kerülő adatcsomagokban megtalálható például az IP-cím, és mellette más, a fogyasztó beazonosítására utólagosan is felhasználható adat is.

A másik vádpont szerint a Microsoft fontos biztonsági frissítésnek álcázva telepíti a WGA-t, miközben valós feladata annyi, hogy leellenőrizze a telepített szoftver valódiságát. Hozzájön ehhez, hogy ha a felhasználó egyszer jóváhagyja a WGA telepítését, annak uninstallálására – szemben a többi Microsoft frissítéssel – soha többé nem lesz módja, csak és kizárólag egy komplett rendszer-újratelepítéssel.

A vádiratban kérvényezik a Windows Genuine Advantage azonnali kémprogrammá nyilvánítását, a Microsoft elmarasztalását, plusz ötmillió dollár kártérítés megítélését, utóbbit az amerikai (eredeti) Windows XP tulajok részére.

Redmond természetesen tagadja a felmerült vádakat, állítva, hogy az IP-cím valóban elküldésre kerül szervereikre a WGA által, azonban ez a kényes és személyes adat olyan szintű anonimizáláson esik át, amely a későbbi beazonosítást nem teszi lehetővé. Kivetnivalót abban sem látnak, hogy a WGA kritikus frissítésként érkezik a célfelhasználó gépére, mivel szerintük jogukban áll minden eszközt és módszert bevetni annak érdekében, hogy megakadályozzák termékeik illegális használatát.
Végkifejlet legkorábban a jövő év első felében várható, amikor a bíróság kimondja a végszót.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)