Hirdetés

Készülőben az egy NYÁK-os GeForce GTX 295

|

Az NVIDIA az ATI mintájára egy áramkörön kívánja elhelyezni a két G200b GPU-t.

Hirdetés

 

 

Az ATI-nak eddig teljesítmény szempontjából három igazán kiemelkedő sikere volt az NVIDIA-val szemben, a leglátványosabb a Radeon 9700/9800-as széria volt. A hírhedten gyenge számítási teljesítményű GeForce FX-ek után az NVIDIA újra visszavette a vezetést, egészen addig, míg a pirosak ki nem dobták az első, valóban két grafikus processzort tartalmazó Radeon HD 3870 X2-őt (nana, azért volt anno egy Rage Fury Maxx kártyájuk is - by Matteo), amely erősebb volt az NVIDIA akkori csúcskártyáinál, a 8800 GTX/Ultra párosnál.

Ezután jött az NVIDIA GeForce GTX 280, amely teljesítményben leverte a 3870 X2-t, ám várható volt, hogy a következő generációs Radeonoknál is megjelenik majd egy olyan, az abszolút csúcsot jelentő két GPU-s szörnyeteg - Radeon HD 4870 X2 -, mely borsot tör majd a zöld király orra alá. Az adok-kapoknak persze sosincs vége, jelen pillanatban a GeForce GTX 295 a legerősebb grafikus kártya, amelyet az NVIDIA januári CES kiállításon mutatott be.

 

gtx295-exploded.jpg
 

 

Viszont ennek a címnek csúnya ára van, nem feltétlenül csak a pénztárcánkra gondolva: ugyanis a két grafikus processzor két NYÁK-on van, amely durván megdobta a termék előállítási költségeit, a fogyasztásáról már nem is beszélve. Mivel az NVIDIA el is akarja adni ezeket, versenyképes áron kellett piacra bocsájtania őket, kis túlzással élve mondhatjuk, hogy nem kaszáltak az üzleten. Ráadásul az ATI levitte a Radeon 4870 X2 árát, ezzel komoly bajt hozva a zöldek fejére.

nvidia-gtx295-egy-nyakos-1.jpg

Jelen pillanatban egyetlen mód van az üzlet gazdaságossá tételére, mégpedig az, hogy ha sikerül radikálisan leszorítani a gyártási költségeket. A pletykák szerint az NVIDIA újratervezte az egész kártyát, és sikerült végre mindkét GPU-t ráhegeszteniük egy NYÁK-ra, az ATI X2-es megoldásaihoz hasonlóan.

Mint az ábrán is látszik, a hűtés megtervezése igen komoly feladat, ugyanis összesen két GPU-t, két NVIO2 processzort, egy BR-03 híd chipet és 28 darab GDDR3-mas memóriamodult kell majd hűvösen tartania a coolernek. A különböző alkatrészek pontos helyéről egyelőre nincs infónk, viszont úgy tűnik, hogy ezúttal a memória lapkák zöme a nyomtatott áramkör másik felére kerül, ahol is egy fémlap ügyel a hűtésükre.

A referencia modell valószínűleg áprilisban fog elkészülni, így ha minden jól megy, az új GTX 295-ös kártyák sorozatgyártása májusban el is kezdődhet.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)