Hirdetés

Kockázatos a lehet a "3D forradalom"?

|

A nagy 3D-lázban sokan felvetik az egészségügyi kockázatok kérdését. Összeszedtük a komoly és a "ne nyúlj a konnektorba" típus veszélyeket is.

Hirdetés

Volt már szó itt a GSO-n a 3D-ről, sok mindent megbeszéltünk a kommentekben, és többen emlegettétek a 3D esetleges egészségügyi kockázatait is. Ezekről nem beszélt a "3D forradalmat" hirdető Sony fejes, de most a Samsung jóvoltából kaptunk egy érdekes anyagot a kockázatokról, melyek között bőven akadnak figyelemreméltó tételek - no és persze "ne dobd a hajszárítót a fürdővizedbe" típusúak is.

Gyerekeknek és kamaszoknak nem javasolják a felügyelet nélküli 3D-zést, a hat év alatti gyerekeket, a terhes nőket, az időseket, az alvás-zavarban, epilepsziában, vagy egyéb betegségekben szenvedőket, és az alkoholt fogyasztókat (meccs alatt pedig jól esik...) pedig egyáltalán nem szabad kitenni a 3D-s képek hatásának. Bárkinél előfordulhat mozgás-koordinációs probléma, felfogóképességi zavar, szédülés, hányinger, súlyos fejfájás, a szem kiszáradása, látási zavar, és az egyensúly elvesztése - hogy csak a fontosabbakat említsük.

Ennél némiképp viccesebb, hogy a tájékoztatóban részletesen leírják, hova nem szabad elhelyezni a 3D funkcióval felvértezett TV-ket: lépcső, erkély, földön fekvő kábelek, könnyen felborítható tárgyak közelében könnyen baleset érheti a megszédült felhasználót... Ha bármilyen kellemetlen tünetet tapasztalunk, természetesen azonnal meg kell szakítani a 3D örömeit, és legalább fél óra szünetet kell tartani.

Nyilvánvaló, hogy az ijesztő tájékoztatókra a buta felhasználók miatt, és az esetleges perek megelőzése érdekében van szükségük a gyártóknak. Remélhetőleg mindezek a kockázatok csak kezdeti nehézségek, és hamar kiküszöbölik őket, de talán a "3D forradalmat" emlegetők kicsit elhamarkodottan jósolgatnak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)