Hirdetés

Lézeres merevlemezek jönnek?

|

Bevett gyakorlat a merevlemezek sebességének lassú fejlődéséről szóló, már-már közhelyszintet elérő kifejezéseket puffogtatni ilyenkor („modern PC’s bottleneck”, „slowest advance in speed during the years”, stb.), de én nem teszem. Gondoljatok a swappelésre. Vagy amikor 100 GB nagyságrendű adatmennyiséget másoltok. Megvan? Na akkor, folytassuk.

Hirdetés

A Hollandiában található Radboud Egyetemen lézert használtak arra, hogy egy speciális tányérra adatokat vigyenek fel. A lemez kobaltból, vasból, és egy kórházi MR vizsgálatok során is használt lágy nehézfémből, gadolíniumból készült. Amikor írnak rá, képesek egy-egy ponton felmelegíteni, és a lézer polaritásának fényében megváltoztatni a lemez mágneses tulajdonságait, sokkal gyorsabban, mint a mai merevlemezek esetén: laborkörülmények között századannyi idő alatt. Kérdés, hogy megfizethető áron, és 3,5” méretben hányszoros lesz a sebességnövekedés – ha egyszer gyártásba kerül. Sajnos a működő prototípusra még öt évet minimum várnunk kell. Addig is itt vannak nekünk a Flash memóriából, és később majd a halmazállapot-váltó memóriából kialakított SSD merevlemezek – persze borzalmas áron, ami elemzők szerint 2010-ben is még háromszor magasabb lesz, mint a hagyományos merevlemezeké.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)